Kijevi krémes

Kb. 1 éve találtam rá erre a fantasztikusan krémes, diós és minden benne van, amit szeretek sütire, azt hiszem Passné J. H. receptjeként olvastam először. Úgy havonta egyszer kéri a család : -Mikor lesz már kijevi?- Szóval sütöm és sütöm, mint pl. ma is. Mindig készül hozzá egy másik süti is, hogy ki tudják várni, míg összeérik a kijevi, mert azt bizony ki kell várni, szerintem akár 1 napot is állhat nyugodtan, akkor még finomabb, de minimum a 4óra, amit tapasztalatom szerint várni kell rá.

A recept

Tésztához

40dkg liszt

1 cs. sütőpor

15 dkg cukor

20 dkg margarin

4 tojássárgája

3 ek. tejföl

Habhoz:

4 tojásfehérje

15 dkg kristálycukor

25 dkg darált dió

Krémhez

2 csomag vaníliás főzőpuding

5 dl tej

25 dkg margarin

25 dkg porcukor

A tésztához az alapanyagokat összegyúrjuk, hogy egy viszonylag lágy, de nyújtható tésztát kapjunk. 3 részre osztjuk és egy sütőpapírral letakart tepsi hátulján kisütjük a 3 lapot egymás után – vigyázat melegen törik!- 25*20- as  a lapok mérete, de nem baj, ha picit nagyobbra vagy kisebbre sikerül, a lényeg, hogy a 3 lap nagyjából egyforma legyen.

A habhoz a diót ledaráljuk a tojásfehérjéket felverjük a cukorral, majd a dióhoz keverjük, óvatosan.

A krémhez a tejben elkeverjük a pudingot és lassan kevergetés mellett sűrűre főzzük, majd még forrón hozzákeverjük a cukrot és a vajat mixerrel vagy habverővel gyorsan simára keverjük.

Az első lapra rákenjük a dióhabot majd a vaníliakrémet, rátesszük a második lapot azt is megkenjük előbb a dióhabbal, majd a vaníliakrémmel, végül ráhelyezzük a 3. lapot. Akkor szeleteljük, amikor már teljesen kihűlt és nem törik a tészta.

Tovább a blogra »