Szabolcsi káposzta /nyári töltött káposzta/

k Ez a recept már generációk óta változatlanul készül a családunkban, nem is szeretném túlragozni:

Egyszerűen csak ennyi: Isteni!!!

Hozzávalók:

2 fej édes káposzta /1 kisebb fej + 1,5 kg-os  /

2 kisebb konzerv paradicsom sűrítmény

olaj

só, bors, cukor

Töltelékhez

60 dkg darált sertéshús

só, bors

1 fél vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2,5 dl rizs

1,5 ek. zsír

Rántás:

liszt, olaj, pirospaprika, víz

Vizet forralunk, sóval, olajjal, annyit, hogy a káposztákat bele tudjuk tenni a lábasba. Amikor forr a víz beletesszük a káposztákat, a kisebb fejet annyi időre, hogy a leveleket le tudjuk szedni, a nagyobbat csak éppen beletesszük, hogy picit átforrázzuk.

A töltelékhez a húst, a kétféle áttört hagymát, a rizst, a zsírt jól összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk.

A tölteléket a kisebb káposztáról leszedett levelekbe göngyöljük.

A nagyobb káposztát csíkokra vágjuk.

Egy nagy edény aljára tesszük a csíkokra vágott káposzta felét, majd a töltött batyukat és ismét a maradék csíkokra vágott káposztát. A forrázóvizet ráöntjük a káposztára,  pont annyit, hogy ellepje /ha szükséges főzés közben pótoljuk a vizet/. Felforraljuk, hozzáöntjük a kevés vízzel elkevert paradicsompürét,  megsózzuk és mérsékelt hőmérsékleten puhára főzzük.

Elkészítjük a rántást, olajon a lisztet enyhén megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, vízzel felengedjük és a káposztára öntjük. Sózzuk és ízlés szerint cukorral ízesítjük az ételt, még 15 percig főzzük.

Tovább a blogra »