Hagymalaves cipóban

Ez egy nagy kedvenc nálunk, gyakran készítem, néha, amikor időm engedi cipóban.  A hagymaleves receptje

itt olvasható   Mostanában minden kenyértésztához mézet használok cukor helyett, sokkal kellemesebb ízt kapunk szerintem.

A cipó:

1 kg liszt

5 dkg élesztő

3 ek méz

4 dl tej

0,5 dl étolaj

2 nagy csipet só

Az élesztőt kevés tejjel és kevés cukorral felfuttatjuk.

A felfuttatott élesztőt a sóval, mézzel és olajjal elkeverjük.

A tejet megmelegítjük és a liszttel felváltva az előbbiekhez keverjük.

Simára és hólyagosra gyömöszöljük.

2 órát meleg helyen kelesztjük

Margarinnal kikent, lisztezett formákba -jelen esetben a talpas kuglófformába (nem tudom mi a becsületes neve) egyengetjük.

1 órát meleg helyen újrakelesztjük

Olajjal megkenjük vagy sütés közben néha vízzel megpermetezzük, vagy tojással megkenjük, ki, hogyan szokta/szereti és kb. 50-60 perc alatt mérsékelt hőmérsékleten kb. 175 C aranybarnára sütjük.

Tovább a blogra »