A recept a Vidék ízéből való nagyon finom, ez az egyik legjobban bevált aranygaluska recept, pedig nem az első, amit kipróbáltam 🙂
Könnyen elkészíthető, kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, a család férfi tagjait tuti le tudjuk venni a lábukról egy ilyen desszerttel.
Tésztához
40 dkg liszt
10 dkg dió
ízlés szerint só
3 dkg kristálycukor
ízlés szerint reszelt citromhéj
2 db tojássárgája
3,5 dl tej
8 evőkanál vaj
2,5 dkg élesztő
2 db kockacukor
Vaníliamártás
2 csomag vaníliás cukor vagy 1kk. aroma
3 dkg porcukor
2 dkg liszt
2 db tojássárgája
5 dl tej
A liszthez hozzákeverjük a sót, a kristálycukrot, a citrom héját, majd az előzőleg a tejben elkevert tojássárgáját és végül az 5 evőkanál olvasztott vajat. A kockacukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, miután felfutott a liszthez keverjük. Lágy tésztává dolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg nem ragad a tészta sem a tálhoz, sem a kezünkhöz.
Langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tészta olvasztott vajba mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal és a darált dióban megforgatjuk. Vajazott, lisztezett sütőtálba tesszük a pogácsákat, szép szorosan egymás mellé.
Ismét kelesztjük kb. fél órát. Előmelegített sütőben 150 C-on úgy 35-40 percig sütjük, sütés felénél, amennyiben szükséges alufóliával lefedjük.
Elkészítjük a vaníliamártást. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, majd a liszttel. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, a forró vaníliás tejet a tojássárgájás cukorhoz keverjük és vízgőz fölött folyamatosan kevergetjük, addig míg besűrűsödik.
A pogácsákat szétszedjük, vagy ízlés szerinti formákra vágjuk és leöntjük a vaníliamártással.
Mi is nagyon szeretjük csak egy adag valahogy sosem elég 🙂
Nagyon finom lehet.
Imádom és VD ízei újságot is
Nagyon guszta, szereti a mi családunk is madártejet szoktam hozzá készíteni!
Ez nagyon finom és guszta, gratulálok.
Tényleg nagyon gusztusos! Lassan nekem is el kell készítenem. Nagyon szeretem, csak ritkán jutok hozzá!
Hmmm, nagyon gusztusos! Szívesen ennék belőle 🙂