Anyacsavarintó

Aranygaluska

A recept a Vidék ízéből való  nagyon finom, ez az egyik legjobban bevált aranygaluska recept, pedig nem az első, amit kipróbáltam 🙂
Könnyen elkészíthető, kezdő háziasszonyoknak is ajánlom, a család férfi tagjait tuti le tudjuk venni a lábukról egy ilyen desszerttel.

   Tésztához
  
  40 dkg  liszt

 10 dkg  dió
  ízlés szerint só
  3 dkg  kristálycukor
  ízlés szerint reszelt citromhéj
  2 db  tojássárgája
  3,5 dl  tej
  8 evőkanál  vaj
  2,5 dkg  élesztő
  2 db kockacukor
Vaníliamártás
 2 csomag  vaníliás cukor vagy 1kk. aroma
 3 dkg  porcukor
 2 dkg liszt
 2 db  tojássárgája
 5 dl  tej

 A liszthez hozzákeverjük a sót, a kristálycukrot, a citrom héját, majd az előzőleg a tejben elkevert tojássárgáját és végül az 5 evőkanál olvasztott vajat. A kockacukros langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, miután felfutott a liszthez keverjük. Lágy tésztává dolgozzuk. Addig dagasztjuk, amíg nem ragad a tészta sem a tálhoz, sem a kezünkhöz.
Langyos helyen duplájára kelesztjük. Amikor megkelt a tészta olvasztott vajba mártott pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tetejét is megkenjük olvasztott vajjal és a darált dióban megforgatjuk. Vajazott, lisztezett sütőtálba tesszük a pogácsákat, szép szorosan egymás mellé.
Ismét kelesztjük kb. fél órát. Előmelegített sütőben 150 C-on úgy 35-40 percig sütjük, sütés felénél, amennyiben szükséges alufóliával lefedjük.
Elkészítjük a vaníliamártást. A tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, majd a liszttel. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, a forró vaníliás tejet a tojássárgájás cukorhoz keverjük és vízgőz fölött folyamatosan kevergetjük, addig míg besűrűsödik.
A pogácsákat szétszedjük, vagy ízlés szerinti formákra vágjuk és leöntjük a vaníliamártással.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mi is nagyon szeretjük csak egy adag valahogy sosem elég 🙂

  2. Éva says:

    Nagyon guszta, szereti a mi családunk is madártejet szoktam hozzá készíteni!

  3. Panna says:

    Tényleg nagyon gusztusos! Lassan nekem is el kell készítenem. Nagyon szeretem, csak ritkán jutok hozzá!

  4. Mónika says:

    Hmmm, nagyon gusztusos! Szívesen ennék belőle 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!