Rizsszelet

Így anyák napján egy finom rizses süteményreceptet hoztam, ízletes és színes, egyszóval remek sütemény.

Az alapja egy egyszerű piskóta, pici kakaóval, igaz az eredeti recept másféle tésztát írt, de nekünk így jobban ízlett. Amennyiben szükséges a piskótából dupla adagot is süthetünk, akkor nem kell kettévágni.

Tészta:

4 tojás

2 ek. meleg víz

12 dkg cukor

7,5 dkg liszt

7,5 dkg étkezési keményítő

csipet só

1 kk kakaópor

narancslekvár

1kk fahéj

A rizses alap

5 dl tej

csipet só

reszelt cirtomhéj

4 dkg cukor

20 dkg rizs

4 lap zselatin

2 dl tejszín

25 dkg mascarpone sajt

10 dkg túró

1 ek vaníliás cukor

A tetejére:

ízlés szerint gyümölcs (el is hagyható)

1 tasak tortazselé

Tészta:

A tojásokat szétválasztjuk. A meleg vizet a tojások sárgájához adjuk, habosra keverjük és a cukor 2/3-át hozzákeverjük.  Sűrű masszát kapunk.

A tojásfehérjét habbá verjük és a maradék cukrot is beleszórjuk a vége felé. A felvert fehérje 1/3-át belekeverjük a tojássárgás masszába. Rátesszük a maradék habot is. A lisztet elkeverjük a keményítővel, a kakaóporral és rászitáljuk a tojáshabra. Óvatosan falapáttal összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 C-on világosra sütjük.

A sütőpapírt a kihűlt piskótáról levesszük és óvatosan kettévágjuk, majd megkenjük a fahéjjal összekevert narancslekvárral,  visszahelyezzük a piskótát a tepsibe lehetőség szerint ne törjön össze.

A töltelék:

A tejet a sóval és a citromhéjjal felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és alacsony hőfokon gyakori keverés mellett kb. 25-30 perc alatt felduzzasztjuk a rizst. A zselatint a csomagoláson lévő utasítás szerint feloldjuk és a még meleg tejberizshez keverjük. A tejszínből kemény habot verünk és a már kihűlt tejberizsbe forgatjuk a mascarponéval és a túróval (amihez előzőleg hozzákevertük a vaníliás cukrot) együtt.A rizses masszát rásimítjuk a piskótára és hűtőbe tesszük kb. 1-1,5 órára.

Zselé:

A tetejére rászórjuk a gyümölcsöt, és a zselét az utasítás szerint elkészítjük, majd a gyümölcsökre öntjük.

Majd ismét a hűtőbe tesszük, amíg meg nem dermed a zselé.

Tovább a blogra »