Anyacsavarintó

Vojvodinai meggyes rétes

Igen, még mindig meggy a téma, remélem nem unjátok még nagyon… 🙂

Igazi balkáni sütemény, nagyon finom nem is sokban tér el a mi hagyományos rétesünktől, de nagyon finom és egyszerű desszert.

Az alaphoz:

500 g réteslap
100 g darált dió
kevés olaj
1 kg meggy
300 g cukor
2 csomag vaníliás cukor

Glazúrhoz:

3 tojássárgája
1,5 dl tejföl

Szóráshoz:


porcukor

A meggyet kimagozzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük.
A réteslapból 3-at használunk 1 tekercshez. Az első lapot nedves konyharuhára fektetjük, majd olajjal megkenjük rátesszük a következő lapot ezt szintén vékonyan olajozzuk, majd jöhet a 3. lap.
A 3. lapra egyenletesen darált diót szórunk, majd elosztjuk szintén egyenletesen a meggyet és megszórjuk a kétféle cukorral.  Óvatosan feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Előmelegített sütőben 180 C-on addig sütjük, míg pirosodni nem kezd kb. 20 perc.
Elkészítjük a glazúrt, ami annyit jelent, hogy a tojássárgáját jól elkeverjük a tejföllel és ezt kenjük a már pirosodó rétesre. Visszatesszük a sütőbe, amit feltekerünk 200 C-ra és pár perc alatt ismét szép aranyszínűre sütjük.  Hűlni hagyjuk.
Porcukorral tálaljuk.

ui.: Csak nálam nem működik jól a képfeltöltés? brrr….. sokat vacakoltam vele.



Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Köszönöm a pontosítást 🙂 Sajnos földrajzilag/elnevezésileg ennyire nem néztem utána, még kb. 7 évvel ezelőtt hallottam ezt a süteményt és azóta is így hívjuk, egy a lényeg tényleg nagyon finom. 🙂

  2. m.k. says:

    nagyon szép, de mi Vajdaságnak emlegetjük, Vojvodina a szerb neve. 280 ezer magyar él itt

  3. Barbi says:

    Nekem úgy sem sikerült, de már hála égnek, helyreállt a rendszer! Köszi!

  4. Köszönöm!Képet úgy tudtam feltölteni, hogy a képet ahogy betöltötte ctr+c majd bezártam a feltöltést és a lapra ctr+v-vel beillesztettem

  5. Barbi says:

    Csodálatosan néz ki! Kedvencem a rétes bármilyen töltelékkel!Én egész nap nem tudok feltölteni képet, most, hogy neked sikerült, újra próbálkozom. 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!