Tárkonyos raguleves csirkegombóccal és mézes, mákos guba-szombati ajánlat

A mai ebédünk egyszerű volt, de nagyon finom, ahogy a citrom, a tejföl és a tárkony egy ízvilágot alkotnak, fantasztikus. Ez után már csak hab a tortán a mák és meggy kombináció.

Tárkonyos raguleves csirkegombócokkal

A csirkegombóchoz

1 db tyúk húsa (ez lehet öreg tyúk is)

2 tejben áztatott zsemle

13 dkg vaj

2 db tojássárgája

1/2 fej vöröshagyma

liszt

A tyúk húsát leszedjük a csontról, -bőr nélküli legyen-. A húst jó apróra vágjuk. Mixerben lassú fokozaton összekeverjük a tejben áztatott zsemlét (előtte jól kinyomkodjuk) a vajat, a hagymát, a tojások sárgáját. Egy tálba tesszük és hozzáadjuk a tyúkhúst, valamint annyi lisztet, amennyivel már jól formázható gombócokat fogunk tudni készíteni.

Félretesszük.

Míg fő a leves a gombócokat is kifőzzük sós vízben vagy magában a levesben.

Aki nem szereti a túl sok gombócot annak a fele adag is elegendő.

A leveshez:

2 sárgarépa

1 fehérrépa

1 kisebb vöröshagyma

2-3 kisebb csiperkegomba

1 nagyobb marék zöldborsó

1 kis darab paszternák

1 kis darab zeller

1 kis darab póréhagyma,

1 marék petrezselyem

1 csokor tárkony

liszt

só, bors, olaj

tejföl, citromlé és ízlés szerint a tetejére kerülhet kapor vagy kevés citromlé

levesbetétként csigatészta

A zöldségeket megtisztítjuk és kockára vágjuk, puhára pároljuk. Sózzuk, borsozzuk és petrezselyemmel ízesítjük, majd 2 evőkanál lisztet hintünk rá. Ezután felengedjük 1,5 l vízzel, hozzáadjuk az apróra vágott tárkonyt és jól átforraljuk, beletesszük a csigatésztát, amíg a tészta puhul folyamatosan kevergetjük, a vége felé hozzátesszük a kifőtt gombócokat is.

Tejföllel, kaporral tálaljuk, a tetejére kevés citromlevet csepegtetünk.



Mézes mákos guba meggylekvárral
10-12 db egynapos kifli
1 liter tej
15-18 dkg mák
10 dkg porcukor
2 dl méz
pici só
kevés olaj
A kifliket karikára vágjuk,  egy nagy tálba tesszük, forró tejjel, amibe pici cukrot tettünk meglocsoljuk, de ne ázzanak teljesen szét a kiflik. Az olajat felforrósítjuk és a beáztatott kifliket belekeverjük.
Az előzőleg a cukorral és mézzel elkevert mákot a kiflikre szórjuk és jól összekeverjük.
Meggylekvárral tálaljuk.
Tovább a blogra »