Főzősuli, lépésről lépésre palócleves

Új rovatot indítok Főzősuli címmel, ahol képekkel együtt bemutatom egy-egy  egyszerűbb étel elkészítését, hátha a kezdő házitündéreknek ad egy kis magabiztosságot, hogy lépésről lépésre lekövethetővé válik az étel elkészítése.

1 nagy fej vöröshagyma,

4 gerezd fokhagyma

50 dkg sertéscomb

10 dkg füstölt szalonna

1 ek. pirospaprika

só,

köménymag

1 paradicsom

1 paprika

45 dkg burgonya

45 dkg zöldbab

2 doboz tejföl

2 ek. liszt

1 marék kapor

pici ecet

A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára pirítjuk ebbe tesszük a kockára vágott hagymát és fokhagymát, üvegesre pirítjuk. A kockára vágott húst gyorsan beletesszük majd a pirospaprikával a tűzről lehúzva jól átkavarjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, néha főzés közben megnézzük nem kell-e utána tölteni a vizet. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, majd sózzuk, köményezzük.

Addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. Amint megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és zöldbabot, ezeket is puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel majd gyors mozdulatokkal belekeverjük a levesbe, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot is. A végén még igazíthatunk az ízeken illetve aki picit savanyúbban szereti, most tehet bele egy pici ecetet is, majd még egyszer átforraljuk.

 

Az alapanyagokat megtisztítjuk, meghámozzuk/lehetőleg segítséggel 🙂 /

A kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd a hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk

Jöhet a pirospaprika és a kockára vágott hús, amit gyorsan átforgatunk

J

Vízzel felengedjük

Mehet is bele a kockára vágott paprika és paradicsom, itt jön a sózás és a köménymaggal se fukarkodjunk

Amikor majdnem puha a hús jöhet a zöldbab és a burgonya

A tejfölt elkeverjük a liszttel és hozzámerünk a forró levesből, majd habverővel simára keverjük

A lisztes tejfölt hozzáöntjük a leveshez és forralunk rajta egyet

Eközben megízesítjük egy kevés ecettel

Az utolsó lépés egy jó marék kapor és egy utolsó forralás

Jó étvágyat!

Címkék: , ,
Tovább a blogra »