Mentovics Éva: Almaszedés
Már messziről mosolyog,
rám nevet a fáról.
Mintha csak azt suttogná:
szedjem le az ágról.
Karomon a kis kosár,
szaladok is menten,
hogy az érett, roppanós
almákat leszedjem.
Terebélyes fa alatt
lábujjhegyre állva
leszakajtom sorba mind,
s rakom a kosárba.
Almaszedés során több alma megnyomódik, megütődik ezeket általában rakosgatjuk és valahogy nem kívánkozik beleharapni, hiába piros és érett.
Az ilyen almák a legalkalmasabbak süteménybe, levesekbe, szószokba.
A tisztítás és reszelés után már igazán gyorsan elkészül ez a finom sütemény.
Dinsztelt almás-túrós rétes
1 csomag 6 lapos réteslap
kb. 12 db közepes alma
fahéj
cukor
citromlé
20 dkg túró
1 csomag vaníliás cukor
olvasztott vaj vagy zsír
Ebből az adagból kettő nagyobb rétest készíthetünk.
Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, közben kevés citromlével megcsepegtetjük.
Cukrozzuk, fahéjjal megszórjuk ízlés szerint.
Egy lábasban pár perc alatt megdinszteljük.
A réteslapokat széthajtogatjuk.
A gyúródeszkára helyezünk 1 lapot majd olvasztott zsiradékkal megkenjük, jöhet a második lap, amit egy kenőecset segítségével szintén megkenegetünk és ugyanígy járunk el a harmadik lappal is.
Rákanalazzuk a langyos almát, majd az alma tetejére halmozzuk a túrót amit vaníliás cukorral meghintünk.
Feltekerjük a végeit benyomkodjuk és a külsejét is megkenegetjük.
Előmelegített sütőben 150 C-on szép világosra sütjük, porcukorral meghintjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: