Gyermekkorom egyik maghatározó gasztronómiai „élménye” a paprikás krumpli galuskával volt.
Az 1980-as évek végén egy nyári táborban történt, hogy megérkezésünk utáni első vacsorára paprikás krumpli volt galuskával, amit úgy kell elképzelni, hogy a paprikás krumpli úszott egy zsíros szaftban, a galuska pedig mellé volt csapva egy kistányéron, egy gerezd uborkával.
Borzalom volt a köbön, másnap sírva telefonáltam haza, hogy jöjjenek értem, mert itt paprikás krumplit adtak nokedlivel, én ezt nem fogom kibírni, hát milyen étel ez? Nem ismertem, otthon a sima krumplis-kolbászos változat volt a megszokott.
Azóta eltelt pár évtized és megszerettem, na nem a zsírban tocsogó változatot, hanem egy szaftos, ízes variációt, amivel akár 5 ember is jóllakik, ráadásul nagyon olcsó az előállítása is.
A mai ebédnél a galuskához a kertben termő kakukkfűből vágtam le pár ágacskát, amitől finom fűszeres ízt kapott az étel.
1,5 kg burgonya
2 közepes vöröshagyma
1 púpos fakanálnyi kacsazsír
2 kk. pirospaprika
só, bors
3 db virsli vagy fél szál kolbász
a galuskához:
15 dkg liszt
2 tojás
½ tk. só
1 ág kakukkfű, apróra vágva
A tálaláshoz tejföl
A burgonyát kockára vágjuk. A vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk.
Amikor megpároltuk a hagymát megszórjuk pirospaprikával, sóval és borssal.
Megforgatjuk benne a burgonyát és felöntjük vízzel, pont annyira, hogy kb. egy ujjnyira ellepje a burgonyát.
Amennyiben kolbászt teszünk bele, akkor azt ennél a fázisnál érdemes megtenni, a virsli ráér a végén is. Majdnem puhára főzzük a krumplit.
A galuskához a hozzávalókat egy tányérban összekeverjük, nem kell teljesen simára kidolgozni.
A z ételhez csipegetjük a tésztát és puhulásig főzzük, hozzáadjuk a virslit, majd szaftjára főzzük.
Tejföllel tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: