Anyacsavarintó

Paprikás krumpli kakukkfüves galuskával

Gyermekkorom egyik maghatározó gasztronómiai „élménye” a paprikás krumpli galuskával volt.

Az 1980-as évek végén egy nyári táborban történt, hogy megérkezésünk utáni első vacsorára paprikás krumpli volt galuskával, amit úgy kell elképzelni, hogy a paprikás krumpli úszott egy zsíros szaftban, a galuska pedig mellé volt csapva egy kistányéron, egy gerezd uborkával.

Borzalom volt a köbön, másnap sírva telefonáltam haza, hogy jöjjenek értem, mert itt paprikás krumplit adtak nokedlivel, én ezt nem fogom kibírni, hát milyen étel ez? Nem ismertem, otthon a sima krumplis-kolbászos változat volt a megszokott.

Azóta eltelt pár évtized és megszerettem, na nem a zsírban tocsogó változatot, hanem egy szaftos, ízes variációt, amivel akár 5 ember is jóllakik, ráadásul nagyon olcsó az előállítása is.

A mai ebédnél a galuskához a kertben termő kakukkfűből vágtam le pár ágacskát, amitől finom fűszeres ízt kapott az étel.

 

 WP_000707

1,5 kg burgonya

2 közepes vöröshagyma

1 púpos fakanálnyi  kacsazsír

2 kk. pirospaprika

só, bors

3 db virsli vagy fél szál kolbász

a galuskához:

15 dkg liszt

2 tojás

½ tk. só

1 ág kakukkfű, apróra vágva

A tálaláshoz tejföl

 

A burgonyát kockára vágjuk. A vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk.

Amikor megpároltuk a hagymát megszórjuk pirospaprikával, sóval és borssal.

Megforgatjuk benne a burgonyát és felöntjük vízzel, pont annyira, hogy kb. egy ujjnyira ellepje a burgonyát.

 Amennyiben kolbászt teszünk bele, akkor azt ennél a fázisnál érdemes megtenni, a virsli ráér a végén is. Majdnem puhára főzzük a krumplit.

A galuskához a hozzávalókat egy tányérban összekeverjük, nem kell teljesen simára kidolgozni.

A z ételhez csipegetjük a tésztát és puhulásig főzzük, hozzáadjuk a virslit, majd szaftjára főzzük.

Tejföllel  tálaljuk.

WP_000713

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!