Anyacsavarintó

Rétegelt almás-túrós linzer

Egy igazán ütős, emeletes sütemény linzertésztából.

A tészta előnye, hogy előre megsüthetjük, mert nagyon finom omlós marad sütés után akár egy hétig is.

WP_000725

A tésztához:

1 kg liszt

50 dkg margarin

30 dkg porcukor

2 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve

5 tojássárgája

1 csipet só

pici tejföl, ha szükséges

Almás töltelék:

kb 1,2 kg alma

fahéj, cukor

zsemlemorzsa

Túrós töltelék:

45 dkg túró

porcukor

1 citrom reszelt héja

búzadara

1 tojássárgája+3 fehérje a megmaradt tojásfehérjéből

1/2 rúd vanília belseje

A tészta összes hozzávalójából egy enyhén puha tésztát gyúrunk.

1 nagyobb és két kisebb részre osztjuk.

Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, közben kevés citromlével megcsepegtetjük.

Cukrozzuk, fahéjjal megszórjuk ízlés szerint.

Egy lábasban pár perc alatt megdinszteljük.

A túrót ízlés szerinti porcukorral 1 tojássárgájával, reszelt citrom héjával és a vaníliával elkeverjük.

3 tojásfehérjét habbá verünk és óvatosan a túróhoz forgatjuk.

Amennyiben kicsit levet engedne kevés búzadarát adunk hozzá, hogy ne áztassa el a tésztát.

Kivajazott, lisztezett tepsibe nyomkodjuk a tészta nagyobbik részét, majd megszórjuk zsemlemorzsával és erre kerül a kihűlt és kinyomkodott alma. Ne maradjon leveses, mert a tészta elázik tőle.

Jön a következő tésztaréteg, amit kinyújtunk a tepsi méretére, majd belisztezzük és a sodrófára tekerjük majd úgy simítjuk az almás töltelékre.

A tésztára kenjük a túrós réteget, végül ismét tésztaréteggel fejezzük be.

A tetejét villával több helyen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben 180 C-on megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Tepsi mérete kb.: 20×35 cm

 

WP_000728

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!