Húsos egytálételek-ajánló

Közelednek a hidegebb napok, pont az ilyen napokra ajánlom a következő húsos egytálételeket.

 

Ezek a kedvenceim:

 

CICEGÉBEN SÜLT COMB

Cicegéhez:

70-80 dkg burgonya

1 tojás

liszt

4 gerezd fokhagyma

petrezselyem

só, bors

liszt

Hús:

8 szelet hús, jelen esetben sertéscomb

Feltét:

3 kispohár vagy 1 nagy tejföl

3-4 gerezd fokhagyma



reszelt sajt a tetejére

-A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.

-A burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a tojást a áttört fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, enyhén borsozzuk  és annyi lisztet adunk hozzá míg egy viszonylag sűrű, de még kenhető tésztát kapunk.

– A húst jó alaposan bekenjük a masszával és forró olajban szép aranyszínűre sütjük.

– A tejfölhöz hozzáadjuk az áttört fokhagymát, megsózzuk.

– A húst tepsibe tesszük, majd rákenjük a tejfölt.

– Alufóliával letakarva 180 C-on kb. 3/4 órát sütjük, ha puha a hús levesszük a fóliát és visszatesszük picit, hogy a tejföl kicsit rásüljön, a végén sajtot reszelünk rá és aranybarnára sütjük.

 

 

 

MATRÓZTÁL
Hozzávalók:

 1 kg burgonya

60 dkg csirke mellfilé

Bors
Majoranna, 1 kávéskanál
Sülcsirke fűszerkeverék, ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
6 tojás
4-5 evőkanál tejföl
Kb. 0,5 liter lecsó
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál tejszín

 A krumpliból sült krumplit készítünk, – jelen esetben áttört, főtt krumplit ízesítettem sóval, borssal és azt használtam-, de az eredeti recept sült krumplit ír, majd egy tűzálló tál aljára rakjuk a burgonyát. Közben a csirke mellfilét kockára vagy csíkokra (ki, hogy szereti) vágjuk, és kevés olajon a sóval, borssal, majorannával és sült csirke fűszerkeverékkel, valamint az apróra vágott hagymával, fokhagymával, – amit előzőleg üvegesre pirítottunk-, puhára pároljuk. A lecsót ráöntjük, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges és pár percig lassú tűzön összeérleljük. Ha ez megvan, ráöntjük a krumpli tetejére. Végül a 6 tojásból 4 evőkanál tejföllel, 2 evőkanál tejszínnel omlettet készítünk, amit a lecsós hús tetejére teszünk, és forró sütőbe tesszük kb. 15 percre.

PROVENCE-I CSIRKEMELL
A recept ötlet a Kiskegyed Konyhája egy régebbi számából származik

Köretnek kacsazsírban sült krumpli volt, a krumplit nagyobb falatokra vágtam, majd megfőztem ezután a sütőben előre felhevített kacsazsírba tettem, majd többször átforgatva ropogósra sütöttem, ez az egyik kedvenc őszi/téli sültkrumplink.

A csirke pedig így készül.

4 csirkemell, szeletekre vágtam

1 citrom leve

1 cs. újhagyma

1 sárga és 1 zöld kaliforniai paprika

1 doboz koktélparadicsom /20 dkg/

1 ág rozmaring

1 nagy marék kakukkfű

1 dl húsleves

3 ek. mustár

1 csomag kb. 8-10 szelet gouda sajt

olaj

A zöldségeket 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a paradicsomot felezzük.

A húst megtisztítjuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd citromlével meglocsoljuk.

A csirkemellett olajban mindkét oldalról átsütjük.

A zöldségeket tepsibe fektetjük, majd rárakjuk a húst, amit megkenünk az előzőleg fűszernövényekkel összekevert mustárral.

Rárakjuk a sajtszeleteket, végül kb 40-45 perc alatt megsütjük.

 

 

HÚSGOMBÓC SÖRMÁRTÁSBAN

Gombócokhoz:

60 dkg darált hús

2 tojás

2 zsemle

1 kk. só

1/2 mk. bors

1 kk. pirospaprika

2 gerezd fokhagyma

2 ek olaj

Mártáshoz:

5 dl jó minőségű világos sör

5 ek. olaj

1 púpozott ek. liszt

só, bors, gyömbér

A húst összekeverjük a vízbe előzőleg beáztatott, majd kinyomkodott zsemlével és a többi hozzávalóval.

Gombócokat formálunk belőle és egy közepes, kiolajozott tepsibe tesszük a gombócokat.

A mártáshoz az olajon megfuttatjuk a lisztet, ráöntjük a sört, kevergetve 2-3 percig forraljuk.

Kevés gyömbért, sót és borsot adunk hozzá.

Ráöntjük a húsra, úgy, hogy a mártás bevonja a gombócokat.

Előmelegített sütőben 180 C-on, kb. 35 percig sütjük fóliával letakarva, majd még 15 percig fólia nélkül, hogy szép aranybarna legyen a gombócok teteje.

Címkék:
Tovább a blogra »