A dédnagymamám így készítette még valamikor az 1900-as évek elején a bablevest, hagyományosan, hagymával és füstölt hús levével. Előkerült a recept és finom volt.
25 dkg tarkabab/vagy gyöngybab/
2-3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
petrezselyem
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
3 babérlevél
tejföl
só
2 ek. zsír
liszt
Csipetkéhez:
2 púpos evőkanál liszt
0,5 tk. só
1 tojás
A babot egy éjszakára beáztatjuk.
A babot, a répákat, a babérlevéllel és a sóval kb. 1,5-2 liter füstölt hús levében /ha nincs akkor vízben/ feltesszük főni.
Főzés közben az elfőtt vizet pótoljuk.
Puhára főzzük a babot.
Egy lábasban hagymás rántást készítünk. A zsírban aranybarnára pirítunk annyi lisztet, amennyit felvesz, beletesszük a nagyon finomra vágott hagymát és megfonnyasszuk. Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és 3 késhegynyi pirospaprikát, amit gyors mozdulatokkal elkeverünk, felöntjük kb. 1,5 dl hideg vízzel és a leveshez öntjük.
A csipetkét itt tesszük a levesbe, de el is hagyható.
A csipetke hozzávalóit összekeverjük, nem kell teljesen simára keverni a tésztát csak úgy nagyjából, hogy nagyobb csomók ne legyenek benne.
A levesbe csipegetjük a tésztát és készre főzzük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: