Anyacsavarintó

Régimódi bableves

A dédnagymamám így készítette még valamikor az 1900-as évek elején a bablevest, hagyományosan, hagymával és füstölt hús levével. Előkerült a recept és finom volt.

 

WP_000730

25 dkg tarkabab/vagy gyöngybab/

2-3 db sárgarépa

1 db fehérrépa

petrezselyem

1 fej vöröshagyma

pirospaprika

3 babérlevél

tejföl

2 ek. zsír

liszt

Csipetkéhez:

2 púpos evőkanál liszt

0,5 tk. só

1 tojás

 

A babot egy éjszakára beáztatjuk.

A babot, a répákat, a babérlevéllel és a sóval  kb. 1,5-2 liter  füstölt hús levében /ha nincs akkor vízben/ feltesszük főni.

Főzés közben az elfőtt vizet pótoljuk.

Puhára főzzük a babot.

Egy lábasban hagymás rántást készítünk.  A zsírban aranybarnára pirítunk annyi lisztet, amennyit felvesz, beletesszük a nagyon finomra vágott hagymát és megfonnyasszuk.  Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és 3 késhegynyi pirospaprikát, amit gyors mozdulatokkal elkeverünk, felöntjük kb. 1,5 dl hideg  vízzel és a leveshez öntjük.

A csipetkét itt tesszük a levesbe, de el is hagyható.

A csipetke hozzávalóit összekeverjük, nem kell teljesen simára keverni a tésztát csak úgy nagyjából, hogy nagyobb csomók ne legyenek benne.

A levesbe csipegetjük a tésztát és készre főzzük.

 

WP_000734

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!