A hagyományos tehéntúró ritkán kerül az asztalunkra, általában süteményekbe használom, ezért a körözött elkészítésénél is mellőzőm.
Nálunk egy selymes, ízes körözött a kedvenc, ahol a brindza(juhtúró) sós íze keveredik a lilahagyma édes zamatával, a kömény és a pirospaprika meghatározó erős aromájával. A vajtól pedig igazán krémes és selymesen lágy lesz, valósággal elolvad a szánkban. Sót nem is kell külön hozzáadni, mert a juhtúró már magában is pont elég sós!
Honnan ismerjük meg a jó brindzát, azaz juhtúrót?
Az állaga krémes, jól kenhető, fehér vagy enyhén zöldes-fehér árnyalatú. Az íze sós, enyhe csípős érzettel.
25 dkg brindza (juhtúró)
1 közepes fej lilahagyma
1,5 tk pirospaprika
1,5 tk őrölt kömény
2 tk. növényi vaj
A lilahagymát nagyon apróra vágjuk.
A juhtúrót és a vajat egy keverőtálban simára keverjük, majd hozzáadjuk a lilahagymát és a fűszereket, amivel szintén jól összekeverjük.
Tálalásig hűtőbe tesszük, de minimum egy órát hűtjük fogyasztás előtt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: