Gesztenyetorta 2 variáció

L

Lassan közelednek az ünnepek és már ilyenkor érdemes körbenézni akár a neten, akár a szakácskönyveinkben lapozgatva, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra.

Ehhez szeretnék most segítséget nyújtani két könnyen elkészíthető desszerttel.

Azért is szeretem őket, mert az egyiket nem kell sütni és tojásmentes, a másik pedig lisztmentes. Kedveskedhetünk az ételallergiás családtagjainknak vagy vendégeinknek, biztosan értékelni fogják a figyelmességünket.

Sütés nélküli tojásmentes gesztenyetorta, tojásmentes változat

 

Az alap

50 dkg gesztenyemassza

20 dkg darált keksz

15 dkg margarin

20 dkg porcukor

1 dl rum /vagy 1 dl tej és rumaroma/

Krém

3 csomag főznivaló vaníliás pudingpor

9 dl tej

25 dkg margarin

25 dkg porcukor

Középre

kevés tej

kevés rum/vagy aroma/

1 nagy csomag babapiskóta

Tetejére

4 dl habtejszín

porcukor ízlés szerint

Az alaphoz a hozzávalókat robotgépben összekeverem, majd egy nagy tortaformába nyomkodom kb. 2 cm-es vastagságban. Beteszem a hűtőbe, amíg a pudingos réteg elkészül.

A pudingból és a tejből hagyományosan pudingot főzök, majd kevergetés mellett kihűtöm. A margarint és a cukrot habosra keverem és összedolgozom a kihűlt pudinggal.

A gesztenyés alap tetejére simítom a pudingos krém felét, a babapiskótát rumost tejbe mártom /nem áztatjuk el!/ és rárakom jó szorosan a pudingkrém tetejére, majd a maradék pudingot a babapiskótás réteg tetejére simítom.

A habtejszínt keményre felverem a cukorral, és már csak annyi dolgom maradt, hogy szépen rásimítom a pudingkrémre.

Minimum egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Remekül szeletelhető és igen dekoratív, főleg, ha a tetejére még teszünk csokiforgácsot, vagy aszalt gyümölcsöt, mogyorót, vagy amit szeretünk.

 

 

 

Lisztmentes gesztenyetorta

Hozzávalók:

3 egész tojás

14 dkg vaníliás porcukor

14 dkg főtt, áttört gesztenye (gesztenye masszából is kiváló)

Díszítéshez: tejszín, csokoládé

A tojást és a cukrot habosra keverjük, hozzáadjuk a megfőzött áttört (vagy a szoba hőmérsékletű gesztenye masszát). Összekeverjük és vajazott, lisztezett tortaformába öntjük. Ha magasabb tésztát szeretnénk, akkor kisebb formát használjunk, én most is a hagyományos nagyobb méretű formát használtam, így egy jó vastag palacsintatészta szerű kör alakú finomságot készítettem, amit 175 C-on sütöttem tűpróbáig. kb 25 perc elég volt.

Tejszínhabbal és csokiforgáccsal díszítjük.

 

Tovább a blogra »