Anyacsavarintó

Szilveszteri sós aprósüti, a legjobb

Szerintem ez a legjobb szilveszteri sós aprósütemény!

 A receptet talán 2010-ben vagy 2011-ben készítettem el először a Rama receptnaptárjában talált recept alapján. Ez egy igazán  remek sós sütemény, ami minden szilveszterkor elkészül azóta is és töretlen népszerűségnek örvend a családi és a baráti társaságban egyaránt.  Kicsit időigényes mire az ember a kis korongokat kisüti, de megéri, mert viszonylag nagy mennyiség  jön ki, pontos számot most sem tudok említeni, mert ahogy első alkalommal is történt a korongok folyamatosan tűntek el az apró kezek által, saccolva kb. 100 db készült.

A recept:

Tészta:

40 dkg liszt
25 dkg margarin
1/2 kiskanál só
1 kiskanál pirospaprika
1 zacskó száraz élesztő (1 dkg)
10 dkg reszelt sajt
1 tojás sárgája
3 ek. tejföl

Kenéshez:

1 tojásfehérje, szerintem ez el is hagyható, de ugye azért használjuk fel az alapanyagot, ha már van :)

Krém:

25 dkg margarin
20 dkg (2 tömlős) natúr macisajt
1/2 kiskanál só
10 dkg reszelt sajt

Forgatáshoz:

10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A lisztet, a margarinnal elmorzsoljuk, sózzuk, paprikázzuk, élesztőt hozzákeverjük és az egészet jól átforgatjuk . Hozzáadjuk a reszelt sajtot, ezzel is jól összekeverjük. Végül a tojássárgájával és a tejföllel tésztát gyúrunk. Folpackban 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Késfok szélességűre- 2-3mm- kinyújtjuk és egy kb. 3-4 cm-es pogácsaszaggatóval – Nekem ilyenem nem lévén egy kicsi pohárkával szaggattam- kiszaggatjuk, tojásfehérjével lekenjük és kivajazott tepsiben 7-8 perc alatt, 180 C-on szép aranyszínűre sütjük, nagyon figyeljük, mert fontos, hogy szép sárga legyen, ne pedig sötétbarna ;)

A puha vajat és a többi hozzávalót a krémhez jól összekeverjük és a kihűlt korongokat összetapasztjuk vele, úgy, hogy egy pici krém kibuggyanjon az oldalán, végül beleforgatjuk a reszelt sajtba.

Jó étvágyat kívánok!

 

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!