Anyacsavarintó

Pangasius két variáció, Meyer citrom és avokádó

Ehhez a recepthez igazából szinte bármilyen fehér húsú hal megfelel, de én most pangasiust kaptam, ezért ebből készítettem két variációt, hogy mindenki a kedvére kóstolgathasson.

Adagonként 2 nagy szeletet használtam. Igazi mediterrán ízeket csempésztem az asztalra.

A Meyer citromot igazi celebcitromnak tartják, érdekes illata és enyhén mandarinos narancsos beütése miatt igen különleges és egyre szélesebb köröket hódít meg. A színe kanárisárga, tehát érdemes január-február környékén nyitott szemmel járnunk a zöldségeseknél, mert sokszor a zöldséges sem ismeri a Meyer citromot, de nem árt, ha mi ismerjük és tudjuk, hogy milyen ízletes citromra tehetünk szert. Frank N. Meyer kutatónak köszönhetjük eme gyümölcsöt, aki egy Ázsiai gyűjtőút során az 1900-as évek elején magával hozta a különleges citromot, amit később róla neveztek el. A virágos zamat a halételeknél különösen finom ízt kölcsönöz, kísérletezzünk vele bátran.

Az első recept a Meyer citromos pangasius

2 szelet pangasius

1 kk. provence-i fűszerkeverék

1 Meyer citrom

2,5 dl tejszín

1 marék reszelt sajt

margarin a tepsi kikenéséhez

A tepsit kivajazom.A halat enyhén sózom, majd megszórom a a fűszerkeverékkel, erre kerül egy kevés reszelt citrom héj, majd 1-1 gerezd citrom szeletenként.

Ráöntöm a tejszínt és kb. 15-20 percre 180 C-os, előmelgített sütőbe teszem, majd rászórom a sajtot és 5-10 perc alatt szép aranysárgára sütöm.

WP_001408 WP_001422

A második variáció az Avokádós pangasius

2 szelet pangasius

1 érett avokádó

2,5 dl tejszín

só, bors

1 marék reszelt sajt

kevés margarin a tepsi kikenéséhez

A tepsit kivajazzuk. A halat sózzuk, borsozzuk. Az avokádót meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, amit a halra és a hal mellé halmozunk. Ráöntjük a tejszínt, majd 180 C-os előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ezután rászórjuk a reszelt sajtot és további 5-10 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

WP_001361 WP_001364

 Plusz ötlet: az avokádó magját ne dobjuk ki, inkább ültessük el és neveljünk avokádót. Jó vízáteresztő földbe helyezzük el a gyümölcsből kiszedett magot, úgy, hogy a hegyesebb vége nézzen felfelé, kb a mag kétharmadát fedje föld. Locsoljuk meg és tegyük meleg, fényes helyre.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!