Idén először volt annyira jó idő hétvégén, hogy bátran ki mertünk menni ebédelni a szabadba, és milyen jó volt.
Egyik kedvenc rakott ételünk a pastitsio, azaz görög rakott tészta készült. A recept alapötlete Latsiától származik és itt olvasható : http://www.kifoztuk.hu/receptjeink/item/pastitsio-goeroeg-rakott-teszta Bevallom több receptet is kipróbáltam, de nekünk ez vált be a legjobban. Viszont egy kicsit a saját ízlésünkre formáltam, mert az olaszos ízvilágot fűszerezésnél mi jobban kedveljük. Nagyon finom és laktató, viszonylag gyorsan el is tudjuk készíteni, és a sütés sem vesz túl sok időt igénybe. Elég nagy adagot készül ebből a mennyiségből, egy baráti, családi összejövetelre kiváló. Mi öten jóllaktunk belőle és még maradt is, így meg van oldva, hogy mit csomagoljak holnap ebédre.
Az eredeti recepthez képest a mártás mennyiségével, a fűszerezéssel variáltam.
50 dkg makaróni
1 kg darált sertéscomb
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 doboz paradicsomkonzerv
bazsalikom, kakukkfű
pici cukor, só, bors,
1 ici pici tej (csak, akkor kell, ha valakinek a gyomra nehezebben bírja a paradicsomot)
A besamel mártáshoz:
1,2 l tej
7 ek. liszt
0,5 dl olaj
3 tojás
kb. 10-12 dkg reszelt sajt
só
A tetejére:
kb 10 dkg reszelt sajt
5 dkg olvasztott vaj
kevés fahéj
A tésztavizet feltesszük forrni sóval és kevés olajjal.
Közben a hagymát kockára vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk, amikor már üveges hozzákeverem a nagyon apróra vágott fokhagymát is, majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A fűszereket apróra vágjuk és szintén a húshoz keverjük, végül a darabolt paradicsomot is hozzáadjuk a pici cukor és pici tej társaságában. Forralunk egyet rajta.
Félretesszük.
A besamelhez az olajon a lisztet átforgatjuk, majd felöntjük a tejjel és habverő segítségével simára keverjük, addig keverjük, amíg a tej jó meleg nem lesz, ekkor hozzáadjuk a tojásokat és a habverő segítségével továbbra is simává keverjük, végül jöhet hozzá a reszelt sajt, de itt már érdemes fakanálra váltani sűrűn keverve, hogy nehogy leégjen. A sajt sósságának függvényében megsózzuk. Majd, amikor besűrűsödött ezt is félretesszük.
Közben kifőzzük a tésztát.
Amikor kifőtt a tészta leszűrjük és 3-4 evőkanál mártást adunk hozzá, jól elkeverjük. Szintén 3-4 ek. mártást adunk a darált húsos raguhoz is.
Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk és a makaróni felét belesimítjuk. Erre jön rá a húsos réteg, majd a maradék tészta. A besamel mártást a tetejére öntjük.
Sajttal jól megszórjuk, majd egy kevés fahéjjal is szép egyenletesen, végül a tetejére csurgatjuk az olvasztott vajat.
Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 45-50 perc alatt elkészül.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: