Anyacsavarintó

Hagyományos ebéd vasárnapra

Vasárnapra ajánlom ezt a hagyományos menüt.

Gulyásleves

80 dkg marhahús
paprika
zsír
paradicsom
2 fej hagyma
só, bors, pirospaprika, ezek képezik a pörkölt alapját
A leveshez:
3 szál fehér és sárgarépa
kb. 10 db közepes burgonya
só, bors, kömény, 2 babérlevél
kevés gulyáskrém
csipetke

A pörkölt hozzávalóiból hagyományos pörköltöt készítünk, talán egy picit lehet zsírosabb, majd amikor félig megpuhult felengedjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, zöldségeket és amikor felforrt a kevés vízzel elkevert gulyáskrémmel ízesítjük. Amikor minden puha hozzáadjuk a tésztát ismét átforraljuk, már készen is vagyunk Direkt nem írtam konkrét arányokat, mert szerintem mindenkinek van egy jól bevált gulyásleves receptje. A legjobb bográcsban főzni, mert az idő  pont alkalmas erre a remek kerti szórakozásra. Mi nem szeretjük túl sűrűn a levest, de, aki úgy szereti az kicsit főzze el jobban a levét.

A csipetke: 2 púpozott ek. liszt, 1/2 tk. só, 1 tojás. Elkeverjük, nem kell nagyon kidolgozni és már csipegethetjük is a levesbe.

WP_001644

A második fogás pedig a lángos, 10-12 db

1 kg liszt

5 dkg élesztő

2 dkg só

1 dkg cukor

1/2 dl tej

A langyos cukros tejben elkeverjük az élesztőt és 2 kk. lisztet, felfuttatjuk.

A sót 2,5 dl vízben elkeverjük.

A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt és apránként hozzáöntjük a sós vizet. Addig dagasztjuk-ha szükséges további víz adagolásával-, amíg egy szépen lélegző tésztát nem kapunk. Akkor lélegzik, amikor puffanó hang mellett szép buborkékok képződnek a tésztán.

Langyos helyen megkelesztjük, kb 45-50 perc alatt.

Kb. 12 golyót formálunk a tésztából, amit szépen kézzel kihúzogatunk és bő, forró olajban megsütjük.

Fokhagymásan, sajttal, tejföllel tálaljuk.

WP_001637

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!