Vasárnapra ajánlom ezt a hagyományos menüt.
Gulyásleves
80 dkg marhahús
paprika
zsír
paradicsom
2 fej hagyma
só, bors, pirospaprika, ezek képezik a pörkölt alapját
A leveshez:
3 szál fehér és sárgarépa
kb. 10 db közepes burgonya
só, bors, kömény, 2 babérlevél
kevés gulyáskrém
csipetke
A pörkölt hozzávalóiból hagyományos pörköltöt készítünk, talán egy picit lehet zsírosabb, majd amikor félig megpuhult felengedjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, zöldségeket és amikor felforrt a kevés vízzel elkevert gulyáskrémmel ízesítjük. Amikor minden puha hozzáadjuk a tésztát ismét átforraljuk, már készen is vagyunk Direkt nem írtam konkrét arányokat, mert szerintem mindenkinek van egy jól bevált gulyásleves receptje. A legjobb bográcsban főzni, mert az idő pont alkalmas erre a remek kerti szórakozásra. Mi nem szeretjük túl sűrűn a levest, de, aki úgy szereti az kicsit főzze el jobban a levét.
A csipetke: 2 púpozott ek. liszt, 1/2 tk. só, 1 tojás. Elkeverjük, nem kell nagyon kidolgozni és már csipegethetjük is a levesbe.
A második fogás pedig a lángos, 10-12 db
1 kg liszt
5 dkg élesztő
2 dkg só
1 dkg cukor
1/2 dl tej
A langyos cukros tejben elkeverjük az élesztőt és 2 kk. lisztet, felfuttatjuk.
A sót 2,5 dl vízben elkeverjük.
A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt és apránként hozzáöntjük a sós vizet. Addig dagasztjuk-ha szükséges további víz adagolásával-, amíg egy szépen lélegző tésztát nem kapunk. Akkor lélegzik, amikor puffanó hang mellett szép buborkékok képződnek a tésztán.
Langyos helyen megkelesztjük, kb 45-50 perc alatt.
Kb. 12 golyót formálunk a tésztából, amit szépen kézzel kihúzogatunk és bő, forró olajban megsütjük.
Fokhagymásan, sajttal, tejföllel tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: