Anyacsavarintó

Audrey joghurttortája-Gateau Yaourt d'Audrey

Miután elolvastam egyik kedvenc nyári olvasmányomat Susan Loomis Ház a Tatin utcán című könyvét, rá kellett jönnöm
a) még sosem ettem eredeti hamisítatlan francia joghurttortát –rögtön pótolnom kell-, 
b) fogalmam sincs ki az az Audrey és miért is istenítik a franciák a tortáját,-ki kell derítenem-,
c) minden hozzávaló rendelkezésre áll itthon és kb. 50 perc alatt elkészülhetünk vele-öröm a köbön-,
Ezek után nem is volt kérdés, hogy most rögtön szeretném elkészíteni, tehát tálak, hozzávalók, tortaforma előkapva és már indulhatott is a villámsüti elkészítése.
A könyvben található receptet használtam annyi változtatással, hogy bourbon vaníliás cukrot használtam aroma helyett.
Suzan ezt írja a könyvében:
” Ezt a tortát valaha minden francia diáklány megtanulta elkészíteni, és így van ez még mostanában is, bár ma már inkább otthon, mintsem az iskolában sajátítják el a készítését.”

Hát most legalább francia diáklánynak érezhettem magamat pár röpke percre, igaz fogalmam sincsen, hogy valójában így kell-e kinéznie a tortának(ok, a netes képekre hasonlít), vagy az íze milyen az eredeti francia joghurttortának, de el kell mondanom, hogy ami kikerült a sütőből valami fantasztikus, nem száraz, az íze egyszerű és mégis valami csoda ahogy a joghurt és a csoki eggyé váltak.
Nyugodtan próbáljátok ki, mert egyszerű, gyors és garantált a siker.

21 dkg liszt
3/4 kávéskanál sütőpor
3 csepp vaníliaaroma, vagy 1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 csipet tengeri só
3 nagyobb tojás
21 dkg cukor
1 és 1/4 dl joghurt
12 dkg olvasztott vaj
9 dkg olvasztott étcsokoládé
porcukor a szóráshoz

A sütőt előmelegítjük 190 C-ra, a tortaformát kivajazzuk és lisztezzük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatosan beleszitáljuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Ezután keverjük a masszába a joghurtot és az olvasztott, lehűtött vajat.
A tészta felét a tortaformába simítjuk, majd a maradék masszához hozzákeverjük az olvasztott csokoládét.
A csokis tésztát a simára simítjuk és egy keverőkanál segítségével óvatosan egybeforgatjuk, a kétféle tészta így lesz márványos.
Kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, amikor kihűlt porcukorral szórjuk meg.

Kép-1560

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!