A terhességi diabétesz miatt 9 hónapig gyűjtögettem és az ízlésemhez alakítottam azokat a recepteket, melyek a 160 g-os szénhidrát diétába is beilleszthetőek.
A terhességet követően sem mondtam le a lelkiismeret-furdalás nélkül ehető finomságokról, hiszen az egészségünk aranyat ér, amire a kilenc hónap során többször is rá kellett jönnöm. Sőt, a családommal is sikerült megkedveltetnem egy-egy egészséges fogást, vagy süteményt, amelyek azóta a mindennapi étkezéseink szerves részévé váltak. Ilyen az alábbi sütemény is.
Korábban sosem voltak problémáim a cukorral és a cukorbetegséggel összeegyeztethetetlen, vagy a diétába nehezen beilleszthető összetevőkkel. Így engem is, mint oly sok kismamát villámcsapásként ért a tény, hogy bizony mostantól szigorú diétára és önmegtartóztatásra van szükség az étkezések terén, ahhoz, hogy egészséges baba és kismama párost alkothassunk.
Azonban tudom, hogy a hír első alkalommal sokként ér mindenkit, majd innen kell talpra állni és a lehető legjobbat kihozni a helyzetből.
Én pedig nem az vagyok, aki feladta, feladja, legyen szó bármiről az életben, így inkább elkezdtem a megoldás keresését afelé, hogy akár süteményt is tudjak enni, maximum picit számolgatni kell, de az még olyan áldozat, amit meg lehet és kell is hozni.
Azonban ez alatt a rövid idő alatt át kellett értékelnem sok dolgot, és muszáj volt mindent megtennem a baba és a saját egészségem érdekében is, így kezdtem el foglalkozni azzal, hogy mi az ami finom, egészséges és a terhességi cukorbetegség során is finom falatnak bizonyul. Emellett fontos hangsúlyoznom, hogy azok a receptek, amelyeket begyűjtöttem, legyen az akár egy főzelék, vagy egy sütemény könnyen beilleszthetőek másfajta diétákba is, akkor is, ha “csak” a súlycsökkentés a célunk.
Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy a diéta mellett mennyire fontos a testmozgás, aminek nem feltétlen fontos megerőltetőnek lennie. Én például “csak” sétáltam, ami jót tett a közérzetemnek és a vércukorszintemnek egyaránt. Talán a diétának és a testmozgásnak egyaránt köszönhető, hogy a terhesség alatt összesen – a 160 g szénhidrát diéta mellett – keveset híztam, persze ez nekem egyáltalán nem volt szempont, lehetett volna ez 20 kg is, ha egészségesek vagyunk, de a kényszerhelyzetnek is vannak előnyei, ezt is igyekeztem pozitívumként megélni. A kislányom pedig ennek ellenére gyönyörű 3500 g-os súllyal és 55 cm-rel született, és a legjobb, hogy makkegészséges, tehát megérte a diéta minden perce.
A mondandóm lényege pedig annyi lett volna, hogy a rosszban is meg kell látni a jót, ezáltal kihozva belőle a maximumot. A terhességi diabétesz, vagy az ehhez hasonló, diétával szépen kordában tartható betegségek pedig nem jelentik a világ végét, főleg nem a finom falatokról történő lemondás vonatkozásában.
Meggyes – zablisztes süti
Hozzávalók:
40 dkg meggy, vagy más gyümölcs, vagy akár vegyesen (áfonya, eper, cseresznye, szeder)
4 tojás
5-6 ek. eritrit, ízlés szerint
4 ek. víz
4 ek. zabliszt
fél csomag sütőpor
1 ek. cukrozatlan kakaópor
1/2 narancs reszelt héja
néhány csipet fahéj (nem kell túl sok, mert akkor keserű lesz)
Elkészítés:
A meggyet jól lecsepegtetjük.
A 4 tojás sárgáját elkeverjük az eritrittel, hozzáadjuk a narancs reszelt héját és a vizet, majd ismét jól elkeverjük.
Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a kakaóport, majd jól elkeverjük.
Ehhez hozzákeverjük a keményre vert tojásfehérjét. Először egy kis adagot elkeverünk benne, majd a többit is hozzákeverjük, oly módon, hogy jó levegős legyen a tészta.
A masszát kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük.
A masszát 180 C-on kb. 5 percig elősütjük, eközben a gyümölcsöt eritrittel és fahéjjal elkeverjük, kicsit lisztben is megforgathatjuk, hogy ne legyen ragacsos a tésztánk és ne süllyedjen az aljára a gyümölcs.
A meggyet a tésztára szórjuk és további 20-30 percig sütjük légkeveréses sütőben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: