Nagy kedvencem a borleves. Nálunk minden évben elkészül ez a finom, krémes és igazán ünnepi leves. A decemberben igazán karácsonyi hangulatot tud teremteni ez a leves, de a karácsonyi asztalon is méltó helye lehet.
Többféle receptet is kipróbáltam az évek során, de ez vált be leginkább, mert illatos és selymes igazán illik az ünnepi hangulathoz.
Általában 1-2 órával a karácsonyi vacsora előtt szoktuk elfogyasztani, mert nagyon jó étvágyat csinál.
Az elkészítése igazán egyszerű és szuper gyors, tényleg pillanatok alatt elkészül, a hűtés az ami egy picit több időt vesz igénybe, de ha nincs időnk lehűteni, akkor melegen is fogyaszthatjuk.
Naranccsal szoktam díszíteni a tányért, mert a citrusok igazán karakteressé teszik a levesünket.
7 dl jó minőségű félédes fehérbor
12-15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy egy pici vanília aroma
1 rúd fahéj
3 csipet szegfűszeg
1 csipet szerecsendió
1/4 citrom gyümölcshúsa (a héjára nincs szükség)
3,5 dl tejszín
6 tojássárgája
1,5 dl bort a fűszerekkel és a citrom gyümölcshúsával (vigyázzunk, hogy csak a gyümölcs húsa kerüljön bele, mert a fehér hártyás résztől kesernyés lesz a leves) felforralunk.
Eközben a tojások sárgáját és a kétféle cukrot (vagy aromát, ha azzal helyettesítjük a vaníliás cukrot) fehéredésig keverjük, akkor jó, ha tejföl sűrűségű és sima az állaga.
A fűszeres borhoz hozzáöntjük a maradék bort, majd óvatosan habverővel történő keverés közben hozzáöntjük a tejszínt és simára keverjük.
Forralunk rajta egyet, ha nem szeretnénk, hogy teljesen elpárologjon az alkohol, akkor még forrás előtt levesszük a tűzről.
Amint felforrt, óvatosan szintén habverővel történő kevergetés mellett a tejszínes bort hozzáöntjük a cukros tojássárgájához és jól elkeverjük.
Forrásig hevítjük, majd félrehúzva kihűtjük.
Tálalásig hűtőben tároljuk.
A tányért narancsszeletekkel díszíthetjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: