Anyacsavarintó

Decemberi melengető, a csodás borleves

Nagy kedvencem a borleves.  Nálunk minden évben elkészül ez a finom, krémes és igazán ünnepi leves. A decemberben igazán karácsonyi hangulatot tud teremteni ez a leves, de a karácsonyi asztalon is méltó helye lehet.

Többféle receptet is kipróbáltam az évek során, de ez vált be leginkább, mert illatos és selymes igazán illik az ünnepi hangulathoz.

Általában 1-2 órával a karácsonyi vacsora előtt szoktuk elfogyasztani, mert nagyon jó étvágyat csinál.

Az elkészítése igazán egyszerű és szuper gyors, tényleg pillanatok alatt elkészül, a hűtés az ami egy picit több időt vesz igénybe, de ha nincs időnk lehűteni, akkor melegen is fogyaszthatjuk.

Naranccsal szoktam díszíteni  a tányért, mert a citrusok igazán karakteressé teszik a levesünket.

7 dl jó minőségű félédes fehérbor

12-15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor vagy egy pici vanília aroma

1 rúd fahéj

3 csipet szegfűszeg

1 csipet szerecsendió

1/4 citrom gyümölcshúsa (a héjára nincs szükség)

3,5 dl tejszín

6 tojássárgája

1,5 dl bort a fűszerekkel és a citrom gyümölcshúsával (vigyázzunk, hogy csak a gyümölcs húsa kerüljön bele, mert a fehér hártyás résztől kesernyés lesz a leves) felforralunk.

Eközben a tojások sárgáját és a kétféle cukrot (vagy aromát, ha azzal helyettesítjük a vaníliás cukrot) fehéredésig keverjük, akkor jó, ha tejföl sűrűségű és sima az állaga.

A fűszeres borhoz hozzáöntjük a maradék bort, majd óvatosan habverővel történő keverés közben hozzáöntjük a tejszínt és simára keverjük.

Forralunk rajta egyet, ha nem szeretnénk, hogy teljesen elpárologjon az alkohol, akkor még forrás előtt levesszük a tűzről.

Amint felforrt, óvatosan szintén habverővel történő kevergetés mellett a tejszínes bort hozzáöntjük a cukros tojássárgájához és jól elkeverjük.

Forrásig hevítjük, majd félrehúzva kihűtjük.

Tálalásig hűtőben tároljuk.

A tányért narancsszeletekkel díszíthetjük.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!