Szilveszter alkalmából mindig készítek valamilyen sós rágcsálnivalót, amit szósszal, vagy csak úgy magában kínálok. Ez legtöbbször valamilyen húsos, sajtos jellegű sütemény.
A nagy kedvencemre, a leveles tésztára hoztam most három variációt.
A nagy előnye:
Háromféle variációt szeretnék megmutatni, egytől egyig egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek.
Szükséges:
A tejfölt összekeverjük a Piros Arannyal, és a fűszerekkel, kóstolgatással alakíthatjuk ki a ízlésünknek megfelelő kellemes ízt.
Ez lesz a mártogatós és a tekercs alapja is.
A leveles tésztát kiterítjük, megkenjük a tejfölös krémmel, feltekerjük és késsel kb. ujjnyi darabokra vágjuk, a felvert tojással megkenjük és sütőpapírral bélelt tepsin 180 C-on szép aranybarnára sütjük.
A leveles tésztából süthetünk sima csíkokat is, amelyeket a felvert tojással megkenünk és szezámmaggal, vagy ízlés szerinti magvakkal megszórva aranybarnára sütünk.
Máris elkészült kétféle variáció.
A harmadik variáció a “legnehezebb”.
A tésztát ismét kiterítjük, a felvert tojással megkenjük, reszelt sajtot szórunk rá, majd ráfektetjük az ízlés szerinti felvágottat. Függőlegesen csíkokra vágjuk, megcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és ismét megkenjük a tojással, ezúttal kívülről.
Alsó-felső sütésen, kb. 175 C-on aranybarnára sütjük.