Amikor főzésről van szó néha én is elcsábulok egy-egy egészségtelenebb étel felé, de az esetek túlnyomó részében törekszem arra, hogy mindig családbarát, egészséges és gyorsan elkészíthető ételek kerüljenek az asztalra.
Számomra családbaráttá akkor válik az étel, ha a család legkisebb tagja is tud belőle fogyasztani, akár úgy is, hogy a befejezés előtt kiveszek egy kisebb adagot, annak érdekében, hogy a számára még nem kompatibilis alkotóelemeket kiküszöböljem. Ennek a megoldásnak továbbá nagy előnye, hogy nem kell többfelé főzni a család apraja nagyjának, és ezáltal több időnk marad más dolgokra, sőt nem stresszelünk azon sem, hogy éppen mi is legyen az, amit a pici is megehet és nem sablonos.
A mai fogáshoz is úgy válogattam a hozzávalókat, hogy a lassan 9 hónapos kislányom is tudjon belőle falatozni, igaz neki még enyhén pürésítem, amiben azért már hagyok kisebb darabokat is, mert lassan kezdeni kell a darabos ételek bevezetését.
A bejegyzésben feltüntetem, hogy az általam használt hozzátáplálási táblázat alapján az egyes alkotóelemek melyik életkortól ajánlottak, vagy adhatóak.
A tésztát kimondottan úgy választottam ki, hogy a betűjelzés alapján ne tartalmazzon allergéneket, azaz olyan üzemben készüljön, ahol garantáltan elkülönítik az allergizáló anyagokat a tészta gyártása során használt gépek vonatkozásában. A gluténre is mindenképpen figyeljünk a választás során, amennyiben még nincs bevezetve.
Figyelem! Jelezni fogom azt, hogy az elkészítési folyamat során mikor szükséges a baba számára külön adagot kiszedni! Továbbá arra mindig figyeljünk, hogy kisbabánk csak bevezetett alapanyagokat kapjon, ez alól természetesen a blw irányelvei szerint táplált babák kivételt képezhetnek, saját belátás és módszer alapján.
Hozzávalók:
500 g tojásmentes tészta
Avokádókrémhez:
1 érett avokádó
2 dl magas zsírtartalmú joghurt (8 hónapos kortól adható)
1/2 gerezd fokhagyma (8 hónapos kortól adható)
kevés citromlé (ezt a legvégén adom hozzá, miután egy kisebb adagot már kivettem a babának)
só, bors (szintén a legvégén)
A cukkinis részhez:
2 közepes cukkini, hámozva, csíkokra metélve (7 hónapos kortól bevezethető)
1 kis marék bazsalikom (8 hónapos kortól adható)
olíva olaj (7 hónapos kortól adható 1kk/1dl)
só (utólag)
Tetejére:
Reszelt trapista, vagy bármilyen másik kemény sajt (8 hónapos kortól)
Elkészítés:
Az avokádót meghámozom és a joghurttal együtt beteszem a mixerbe. Rövid idő alatt krémes állagot érhetünk el, így kevés ideig turmixolom. Ezt követően a baba részére kiveszek kb. 1 evőkanálnyi krémet, amihez nagyon pici zúzott fokhagymát keverek, a többihez pedig hozzákeverem a maradék fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot és kevés citromlét. Az elkészült krémet letakarva beteszem a hűtőbe.
Ezt követően megfőzöm a tésztát.
Amíg a tészta fő elkészítem a cukkinis feltétet. Ehhez a cukkiniket meghámozom és a hámozó segítségével hosszú csíkokat vágok belőlük. A cukkinicsíkokat rárakom az olívaolajra és szép lassan enyhén megpirítom. Pont elég neki annyi, hogy egy picike barna réteg keletkezzen a cukkinin, nem szabad túlsütni. Elkeverem az aprított bazsalikommal és 2 ek. joghurttal. Ekkor veszek ki a kicsi részére egy adagot, a többit pedig sózom, borsozom. Lehúzom a tűzről és pár perc után hozzákeverem az avokádókrém 2/3-át.
A tésztát 10 perc alatt (al dente) megfőzöm, leszűröm és pici olajon átforgatom. A baba adagját puhára főzöm és nem forgatom meg olajban, hanem egyből megy a mixerbe a félretett cukkinivel és avokádókrémmel, vagy a tányérra, életkortól függően.
Amikor elkészültünk a tésztát tányérra halmozzuk, rárakjuk a cukkinis szószt, majd a maradék avokádókrémmel díszítjük és végül sajttal megszórjuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: