Egy igazán finom, amolyan melengető ízes pogácsa édesen sós, ha sikerül igazán finom lilahagymát vennünk, akkor szerintem az egyik legjobb pogácsa.
Mi ezt visszük a holnapi kirándulásra.
1 kg liszt
2,5 ek. házi kacsazsír
5 dkg élesztő
1 közepes tojás+kenéshez
2-3 dl tej
3 fej lilahagyma
2 ek tengeri só
cukor, bors
10 dkg sajt
/ha szükséges a tésztához kevés tejfölt adunk, amennyiben nem elég lágy és dagasztható/
A hagymát kockára vágjuk, kevés zsíron elkezdjük dinsztelni pici cukorral, sóval és borssal. Folyamatosan kevergetjük, amíg szép szint nem kap, de vigyázzunk ne égessük el, mert akkor keserű lesz a pogácsa is.
A hagymát félrehúzzuk, langyosra hűtjük.
Az élesztőt kb 1,5 dl tejjel és kevés cukorral felfuttatjuk, a tetejét nagyon vékonyan meghintjük liszttel.
Miután az élesztő felfutott az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk, jó alaposan megdolgozzuk, mint nagymamám mondaná addig gyömöszöljük, amíg a tészta lélegezni nem kezd. Akkor lélegzik jól, ha buborék szerű képződmények lesznek a tésztán, amik szétpukkannak.
1,5 órát langyos helyen kelesztjük.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsa tetejét megkenjük tojással és sajttal megszórjuk.
30 percig tovább kelesztjük.
Előmelegített sütőben 180 C-on szép aranyszínűre sütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: