Anyacsavarintó

Dinsztelt lilahagymás pogácsa

Egy igazán finom, amolyan melengető ízes pogácsa édesen sós, ha sikerül igazán finom lilahagymát vennünk, akkor szerintem az egyik legjobb pogácsa.

Mi ezt visszük a holnapi kirándulásra.

WP_000658

1 kg liszt

2,5 ek. házi kacsazsír

5 dkg élesztő

1 közepes tojás+kenéshez

2-3 dl tej

3 fej lilahagyma

2 ek tengeri só

cukor, bors

10 dkg sajt

/ha szükséges a tésztához kevés tejfölt adunk, amennyiben nem elég lágy és dagasztható/

WP_000664

A hagymát kockára vágjuk, kevés zsíron elkezdjük dinsztelni pici cukorral, sóval és borssal. Folyamatosan kevergetjük, amíg szép szint nem kap, de vigyázzunk ne égessük el, mert akkor keserű lesz a pogácsa is.

A hagymát félrehúzzuk, langyosra hűtjük.

Az élesztőt kb 1,5 dl tejjel és kevés cukorral felfuttatjuk, a tetejét nagyon vékonyan meghintjük liszttel.

Miután az élesztő felfutott az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk, jó alaposan megdolgozzuk, mint nagymamám mondaná addig gyömöszöljük, amíg a tészta lélegezni nem kezd. Akkor lélegzik jól, ha buborék szerű képződmények lesznek a tésztán, amik szétpukkannak.

1,5 órát langyos helyen kelesztjük.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsa tetejét megkenjük tojással és sajttal megszórjuk.

30 percig tovább kelesztjük.

Előmelegített sütőben 180 C-on szép aranyszínűre sütjük.

 

WP_000659

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!