Anyacsavarintó

Almavacsora

Nem is tudom ezt az almás melegszendvicset miért nem árusítják a karácsonyi és egyéb téli vásárokban, mert igazán megérdemelné.

Kellemesen fanyar, mindamellett édes és krémes a sajt pedig lágyan folyik.
Pillanatok alatt elkészíthetjük, a legfinomabb grillezve, de elkészítehtő sima sütőben is magas hőmérsékleten.

Egy rumos teával a legfinomabb vacsora az emberes hónapokban.

5 szelet szendvicskenyér, lehetőleg rozs
5 karika alma /1 nagyobb alma/
5 szelet sajt
teavaj

A kenyereket megvajazzuk az almát szeletekre vágjuk, majd a közepén a magházat kör alakban kiszedjük ráfektetjük a sajtot és 200 C-os sütőben addig sütjük, míg a sajt egy kicsi aranybarna színt nem kap.

Kép-002

Rétegelt almás-túrós linzer

Egy igazán ütős, emeletes sütemény linzertésztából.

A tészta előnye, hogy előre megsüthetjük, mert nagyon finom omlós marad sütés után akár egy hétig is.

WP_000725

A tésztához:

1 kg liszt

50 dkg margarin

30 dkg porcukor

2 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve

5 tojássárgája

1 csipet só

pici tejföl, ha szükséges

Almás töltelék:

kb 1,2 kg alma

fahéj, cukor

zsemlemorzsa

Túrós töltelék:

45 dkg túró

porcukor

1 citrom reszelt héja

búzadara

1 tojássárgája+3 fehérje a megmaradt tojásfehérjéből

1/2 rúd vanília belseje

A tészta összes hozzávalójából egy enyhén puha tésztát gyúrunk.

1 nagyobb és két kisebb részre osztjuk.

Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, közben kevés citromlével megcsepegtetjük.

Cukrozzuk, fahéjjal megszórjuk ízlés szerint.

Egy lábasban pár perc alatt megdinszteljük.

A túrót ízlés szerinti porcukorral 1 tojássárgájával, reszelt citrom héjával és a vaníliával elkeverjük.

3 tojásfehérjét habbá verünk és óvatosan a túróhoz forgatjuk.

Amennyiben kicsit levet engedne kevés búzadarát adunk hozzá, hogy ne áztassa el a tésztát.

Kivajazott, lisztezett tepsibe nyomkodjuk a tészta nagyobbik részét, majd megszórjuk zsemlemorzsával és erre kerül a kihűlt és kinyomkodott alma. Ne maradjon leveses, mert a tészta elázik tőle.

Jön a következő tésztaréteg, amit kinyújtunk a tepsi méretére, majd belisztezzük és a sodrófára tekerjük majd úgy simítjuk az almás töltelékre.

A tésztára kenjük a túrós réteget, végül ismét tésztaréteggel fejezzük be.

A tetejét villával több helyen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben 180 C-on megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Tepsi mérete kb.: 20×35 cm

 

WP_000728

Egészséges falatok Halloweenre

Egy jó kis Halloween gyerekzsúrra ilyen finom, egészséges enni és innivalókat kínálhatunk.

 

Kínáljunk egészséges innivalót

 

2 alma
1 banán
2 sárgarépa
3 kk. méz
1/2 citrom leve
kevés almalé
meggy szörp vagy lekvár.

Az egészet összevágjuk és turmixgéppel pépesítjük, majd annyi almalével felengedjük, hogy szívószállal könnyedén megiható italt kapjunk
A poharakra belülről meggylekvárból formákat (szem, száj), vagy egyszerűen összevissza formákat kenünk, majd erre öntjük az italt. Hűtve kínáljuk.

Kép 201

Kép 206

 

Ilyen ijesztő, egészséges falatokkal biztos sikert érünk el a gyerekek körében.

 

Ami kell hozzá:
2-3 db alma (almánként kb 3-4 száj készíthető)
valamilyen sötétvörös lekvár, vagy szörp.
Az almákat vastagabb gerezdekre vágjuk, a gerezdekből a külső részből kivágunk egy szintén gerezdnyit, majd a kivágott részből fogakat formázunk, úgy, hogy egyik, vagy mindkét végük hegyes legyen. A szájrésznél késsel óvatosan lyukakat szúrunk és ügyesen ide beszurkáljuk az előre formázott fogakat. Érdemes pici citromlével megspriccelni, így kevésbé barnul.  A lekvárt tálalás előtt tegyük rá, de akár el is maradhat.
Kép 184
Kép 198

 

A következő bejegyzésben a felnőtteknek kedveskedek Halloween kávéval.

Kefíres sütemény őszre hangolva

Az egyik kedvenc alapreceptemet variáltam át úgy, hogy az ízek passzoljanak az őszi időhöz és a szezonális gyümölcshöz, mint például az almához.

A hétvégére kicsit naposabb időt ígérnek, igazi kiránduló időt, hurrá!!!

Ez a süti remekül illik az elemózsiás csomagba, a hegy tetején megpihenve egy kellemes séta után, igazi finom nassolni való kicsiknek és nagyoknak.

Fele- fele arányban tartalmaz aszalt sárgabarackot és almát, hogy ki-ki megtalálja a kedvenc gyümölcsét.

A gyerekek iskolai tízóraiként is nagyon szokták szeretni.

WP_000665

 

Hozzávalók: /a mérce a kefires pohár/

 

2 pohár kefír

2 tojás

2 pohár cukor

4 pohár liszt

½  pohár olaj

1 csomag sütőpor

1/2 rúd vanília belseje

1 kk. jamaicai rumaroma/elhagyható, vagy kiváltható kk. rummal/

1 csipet só

1 nagy marék aszalt barack, kb 3 kisebb alma

kevés méz

Mindent  egy nagy tálba öntünk a gyümölcs és a méz kivételével és jól összekeverjük.

Kiolajozzuk- (igen, olajozzuk és nem vajazzuk), lisztezzük a tepsit majd beleöntjük a masszát.

A tészta egyik felére a darabokra vágott aszalt barackot szórjuk a tészta másik felére pedig a karikára vágott almát.

Az egészet megszórjuk fahéjas kristálycukorral.

180 C-on tűpróbáig sütjük.

A sütőből kivéve kevés mézet csepegtetünk rá, de ez el is hagyható.

 

WP_000668

 

Dinsztelt almás-túrós rétes

Mentovics Éva: Almaszedés

Már messziről mosolyog,
rám nevet a fáról.
Mintha csak azt suttogná:
szedjem le az ágról.

Karomon a kis kosár,
szaladok is menten,
hogy az érett, roppanós
almákat leszedjem.

Terebélyes fa alatt
lábujjhegyre állva
leszakajtom sorba mind,
s rakom a kosárba.

WP_000596

Almaszedés során több alma megnyomódik, megütődik ezeket általában rakosgatjuk és valahogy nem kívánkozik beleharapni, hiába piros és érett.

Az ilyen almák a legalkalmasabbak süteménybe, levesekbe, szószokba.

A tisztítás és reszelés után már igazán gyorsan elkészül ez a finom sütemény.

Dinsztelt almás-túrós rétes

1 csomag 6 lapos réteslap

kb. 12 db közepes alma

fahéj

cukor

citromlé

20 dkg túró

1 csomag vaníliás cukor

olvasztott vaj vagy zsír

Ebből az adagból kettő nagyobb rétest készíthetünk.

Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, közben kevés citromlével megcsepegtetjük.

Cukrozzuk, fahéjjal megszórjuk ízlés szerint.

Egy lábasban pár perc alatt megdinszteljük.

A réteslapokat széthajtogatjuk.

A gyúródeszkára helyezünk 1 lapot majd olvasztott zsiradékkal megkenjük, jöhet a második lap, amit egy kenőecset segítségével szintén megkenegetünk és ugyanígy járunk el a harmadik lappal is.

Rákanalazzuk a langyos almát, majd az alma tetejére halmozzuk a túrót amit vaníliás cukorral meghintünk.

Feltekerjük  a végeit benyomkodjuk és a külsejét is megkenegetjük.

Előmelegített sütőben 150 C-on szép világosra sütjük, porcukorral meghintjük.

WP_000591

Fahéjas almaleves

Egyik kedvenc levesem, már csak az egyszerűségéből adódóan is.

1 féle gyümölcs, 2 féle fűszer és egy csodálatos selymes, ízes leves a végeredmény.

Most érdemes sok almát fogyasztani, hogy felkészüljünk a télre, feltöltsük a vitaminraktárainkat.

Napi egy alma és elkerülhetjük az orvost.

Főzve, sütve, nyersen egyaránt érdemes fogyasztani.

Nálam ma a fazékba került. Nagyon nehéz konkrét mennyiségeket írni, mert az alma sem egyformán édes, némelyik inkább savanykás. Kóstolgatással érdemes az ízeket igazítani.

kb. 8-10 db közepes alma

2 evőkanál citromlé

cukor vagy méz ízlés szerint

320 g tejföl

2,5 ek. liszt

1 csipet só

Az almát megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd bő vízben /nálam ez egy jókora fazék/ feltesszük főni, hozzáöntjük a citromlét és a fűszereket, valamint a cukrot.

Puhára főzzük. Ez nem vesz sok időt igénybe, gyakran kevergessük meg.

A tejfölt elkeverjük a liszttel egy másik hőálló tálba, majd forró levest szedünk hozzá és simára keverjük egy habverő segítségével.

Hozzáöntjük a leveshez és pár percig még forraljuk.

Langyosan, hidegen vagy akár melegen is nagyon finom.

Adhatunk hozzá almachipset vagy diót.

WP_000578

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!