Egy igazán ütős, emeletes sütemény linzertésztából.
A tészta előnye, hogy előre megsüthetjük, mert nagyon finom omlós marad sütés után akár egy hétig is.
A tésztához:
1 kg liszt
50 dkg margarin
30 dkg porcukor
2 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve
5 tojássárgája
1 csipet só
pici tejföl, ha szükséges
Almás töltelék:
kb 1,2 kg alma
fahéj, cukor
zsemlemorzsa
Túrós töltelék:
45 dkg túró
porcukor
1 citrom reszelt héja
búzadara
1 tojássárgája+3 fehérje a megmaradt tojásfehérjéből
1/2 rúd vanília belseje
A tészta összes hozzávalójából egy enyhén puha tésztát gyúrunk.
1 nagyobb és két kisebb részre osztjuk.
Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, közben kevés citromlével megcsepegtetjük.
Cukrozzuk, fahéjjal megszórjuk ízlés szerint.
Egy lábasban pár perc alatt megdinszteljük.
A túrót ízlés szerinti porcukorral 1 tojássárgájával, reszelt citrom héjával és a vaníliával elkeverjük.
3 tojásfehérjét habbá verünk és óvatosan a túróhoz forgatjuk.
Amennyiben kicsit levet engedne kevés búzadarát adunk hozzá, hogy ne áztassa el a tésztát.
Kivajazott, lisztezett tepsibe nyomkodjuk a tészta nagyobbik részét, majd megszórjuk zsemlemorzsával és erre kerül a kihűlt és kinyomkodott alma. Ne maradjon leveses, mert a tészta elázik tőle.
Jön a következő tésztaréteg, amit kinyújtunk a tepsi méretére, majd belisztezzük és a sodrófára tekerjük majd úgy simítjuk az almás töltelékre.
A tésztára kenjük a túrós réteget, végül ismét tésztaréteggel fejezzük be.
A tetejét villával több helyen megszurkáljuk.
Előmelegített sütőben 180 C-on megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
Tepsi mérete kb.: 20×35 cm
Oldal ajánlása emailben
X
Csicsergő