Anyacsavarintó

20 perc alatt hűtőürítő ebéd? Igen! Spagetti két varáció

20 perc alatt elkészíthetünk egy ízletes vacsorát vagy ebédet és még a maradékoktól roskadozó hűtőt is felszabadítjuk az ide-oda rakosgatott felvágott, kibontott konzerv és sajtok alól.

Szerintem nem csak én vagyok úgy, hogy nem szívesen dobok ki élelmiszert, gondolom vagyunk így még páran.

Így biztos Ti is voltatok már úgy, hogy egy-egy maradék kolbász vagy sajtdarabot már nem akartátok beletenni szendvicsbe, de kidobni meg sajnáltátok, vagy éppen egy felbontott konzerv kukorica, bab vagy borsó figyel a hűtőben.

Ilyenkor szoktam egy mindent bele tésztát készíteni.

Na ennél a receptnél nem fogjuk így érezni magunkat:

kép forrása: http://blogitudes.com/tag/cooking/

4 személyre:

500 g spagetti

1 csomag bazsalikomos mozzarella

kb. 15 szelet kolbász vagy egyéb süthető felvágott pl. sonka

pár ek. kanál konzerv kukorica/bab/borsó vagy akár vegyesen

reszelt sajt

A tésztát kb. 11-15 perc alatt készre főzzük.

A kolbászt vagy egyéb felvágottat teflon serpenyőben átpirítjuk.

A tűzhely mellett több időt nem is kell tölteni.

A tésztát tányérra halmozzuk, rárakunk pár szelet sült kolbászt kevés zsírját is csöpögtethetünk rá. Rátépkedjük a bazsalikomos mozzarellát és ráhalmozunk ízlés szerint kukoricát, babot vagy éppen zöldborsót. Még jól megszórjuk reszelt sajttal  és már tálalhatunk is.

Ilyen nagy melegben nagyon szoktam szeretni az egyszerűen elkészíthető, laktató vacsorákat. Ráadásul mindenki jól jár, a család jót evett, a hűtő kiürült.

spagettijav

 Paradicsomos verzióban is kiváló

spagpar

Üde chilis bab

A chilis bab is lehet igazán üde, mégpedig a friss koriandertől.  Miután megkóstoljuk teljesen megváltozik a véleményünk a chilis babról. Meglepően üde egytálételt készíthetünk belőle ,így nem muszáj csak télen az asztalra kerülni ennek a finom egytálételnek, hanem  akár egy nyári vacsorára is kiváló fogás.
1 kg darált sertéshús

1 üveg házi paradicsom/darabos/ vagy 2 konzerv darabolt paradicsom

chili por

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
1 kk. kristálycukor
kevés tej
2  konzerv vörös bab
2 konzerv csemege kukorica
1 kis csokor friss koriander
1 kis darab kecskesajt a tetejére (el is hagyható)
Tálalás rizzsel vagy tésztával

 
A vörös hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát olíva olajon üvegesre pároljuk, ezután rádobjuk a fokhagymát és átforgatjuk, figyelve arra, hogy a fokhagyma ne égjen le.
Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk, felöntjük a paradicsommal és kevés tejjel(ha szükséges a tejjel főzés során még pótolhatjuk az elpárolgó folyadékot).
Sózzuk, borsozzuk , hozzáadjuk a chili port és cukorral ízesítjük. Amikor a hús már megpuhult és a szaft is elég sűrű hozzáadjuk a babot és a kukoricát, forralunk egyet rajta. 
A rizst tálba szedjük és rákanalazzuk a chilis babot a tetejére apróra vágott koriandert és reszelt sajtot szórunk.
WP_001863

Régimódi bableves

A dédnagymamám így készítette még valamikor az 1900-as évek elején a bablevest, hagyományosan, hagymával és füstölt hús levével. Előkerült a recept és finom volt.

 

WP_000730

25 dkg tarkabab/vagy gyöngybab/

2-3 db sárgarépa

1 db fehérrépa

petrezselyem

1 fej vöröshagyma

pirospaprika

3 babérlevél

tejföl

2 ek. zsír

liszt

Csipetkéhez:

2 púpos evőkanál liszt

0,5 tk. só

1 tojás

 

A babot egy éjszakára beáztatjuk.

A babot, a répákat, a babérlevéllel és a sóval  kb. 1,5-2 liter  füstölt hús levében /ha nincs akkor vízben/ feltesszük főni.

Főzés közben az elfőtt vizet pótoljuk.

Puhára főzzük a babot.

Egy lábasban hagymás rántást készítünk.  A zsírban aranybarnára pirítunk annyi lisztet, amennyit felvesz, beletesszük a nagyon finomra vágott hagymát és megfonnyasszuk.  Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és 3 késhegynyi pirospaprikát, amit gyors mozdulatokkal elkeverünk, felöntjük kb. 1,5 dl hideg  vízzel és a leveshez öntjük.

A csipetkét itt tesszük a levesbe, de el is hagyható.

A csipetke hozzávalóit összekeverjük, nem kell teljesen simára keverni a tésztát csak úgy nagyjából, hogy nagyobb csomók ne legyenek benne.

A levesbe csipegetjük a tésztát és készre főzzük.

 

WP_000734

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!