Anyacsavarintó

Mediterrán batyu, receptversenyre hangolva

Mostanában a nagy nyári meleg és a rengeteg élmény engem is magával ragadott, úgy igazából, családostól.

Viszont egy remek pályázati lehetőség adódott, melyet a Kids Oasis oldal álmodott meg, ráadásul szuper nyereményekért. Történik mindez a család és az egészség jegyében.

Persze, hogy fakanalat ragadtam, sütőt beizzítottam és elindultam a kihíváson. Olyan nagy nevek fognak zsűrizni, mint Wolf András, Vrábel Krsztina, Katus Attila, Király Nóra, Gyetvainé Zováth Anikó.

 

HOZZÁVALÓK

Palacsinta:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt

3,5 dl tej

0,5 dl szódavíz

1 dl olaj

2 tojás

csipet só

 

Mediterrán ragu:

2 ek. reszelt vöröshagyma

50 dkg darált pulyka vagy csirkehús

1 ek olívaolaj

300 g paradicsom, darabolva (héj nélkül)

1 kisebb sárgarépa

1 csapott ek. narancslekvár

5 levél bazsalikom, apróra vágva

1 csipet bors

20 dkg főtt basmati rizs

 

A palacsinták tetejére:

joghurt

reszelt trappista sajt

Elkészítés

A palacsintához a hozzávalókat simára keverjük, majd forró, enyhén megolajozott serpenyőben kisütjük.

A raguhoz a hagymát az olajon üvegesre pároljuk, a húst hozzáadjuk és fehéredésig keverjük. Kevés vízzel elkezdjük főzni, amikor már majdnem teljesen puha hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, a bazsalikomot és a pici kockákra vágott répát. Ezt követően az egészet puhára főzzük, legvégén pedig hozzáadjuk a narancslekvárt, a csipet borsot és az előre megfőzött rizst. Az egészet jól átforraljuk, a levét elfőzzük.

Az elkészült raguval megtöltjük a palacsintákat. A ragut a palacsinták közepére helyezzük, és azokat 4 oldalról behajtjuk, majd átfordítva a tepsibe tesszük.

180 C-on, letakarva kb. 45 percig sütjük.

A palacsinták tetejét megkenjük joghurttal és megszórjuk reszelt sajttal, majd kb. 10 perc alatt készre sütjük. Amennyiben van grill funkció a sütőn, akkor azt is használhatjuk.

A recept diétába is beilleszthető, illetve 1 éves kor után – a hozzávalók alapján – a baba étrendjébe is használható.

 

Amennyiben egy szavazattal megtámogatnátok a receptemet, akkor ezt megtehetitek Az egészségfalók oldalon

Még akár Ti is tudtok nevezni, részletekért látogassatok el a A pályázati oldalra.

Zöldüljünk, avagy a tészta zöld ruhát kap! - bababaráttá alakítható egészséges fogás

Amikor főzésről van szó néha én is elcsábulok egy-egy egészségtelenebb étel felé, de az esetek túlnyomó részében törekszem arra, hogy mindig családbarát, egészséges és gyorsan elkészíthető ételek kerüljenek az asztalra.

Számomra családbaráttá akkor válik az étel, ha a család legkisebb tagja is tud belőle fogyasztani, akár úgy is, hogy a befejezés előtt kiveszek egy kisebb adagot, annak érdekében, hogy a számára még nem kompatibilis alkotóelemeket kiküszöböljem. Ennek a megoldásnak továbbá nagy előnye, hogy nem kell többfelé főzni a család apraja nagyjának, és ezáltal több időnk marad más dolgokra, sőt nem stresszelünk azon sem, hogy éppen mi is legyen az, amit a pici is megehet és nem sablonos.

A mai fogáshoz is úgy válogattam a hozzávalókat, hogy a lassan 9 hónapos kislányom is tudjon belőle falatozni, igaz neki még enyhén pürésítem, amiben azért már hagyok kisebb darabokat is, mert lassan kezdeni kell a darabos ételek bevezetését.

A bejegyzésben feltüntetem, hogy az általam használt hozzátáplálási táblázat alapján az egyes alkotóelemek melyik életkortól ajánlottak, vagy adhatóak. 

A tésztát kimondottan úgy választottam ki, hogy a betűjelzés alapján ne tartalmazzon allergéneket, azaz olyan üzemben készüljön, ahol garantáltan elkülönítik az allergizáló anyagokat a tészta gyártása során használt gépek vonatkozásában. A gluténre is mindenképpen figyeljünk a választás során, amennyiben még nincs bevezetve.

Figyelem! Jelezni fogom azt, hogy az elkészítési folyamat során mikor szükséges a baba számára külön adagot kiszedni!  Továbbá arra mindig figyeljünk, hogy kisbabánk csak bevezetett alapanyagokat kapjon, ez alól természetesen a blw irányelvei szerint táplált babák kivételt képezhetnek, saját belátás és módszer alapján.

Hozzávalók: 

500 g tojásmentes tészta

Avokádókrémhez:

1 érett avokádó

2 dl magas zsírtartalmú joghurt (8 hónapos kortól adható)

1/2 gerezd fokhagyma (8 hónapos kortól adható)

kevés citromlé (ezt a legvégén adom hozzá, miután egy kisebb adagot már kivettem a babának)

só, bors (szintén a legvégén)

A cukkinis részhez:

2 közepes cukkini, hámozva, csíkokra metélve (7 hónapos kortól bevezethető)

1 kis marék bazsalikom (8 hónapos kortól adható)

olíva olaj (7 hónapos kortól adható 1kk/1dl)

só (utólag)

Tetejére:

Reszelt trapista, vagy bármilyen másik kemény sajt (8 hónapos kortól)

Elkészítés:

Az avokádót meghámozom és a joghurttal együtt beteszem a mixerbe. Rövid idő alatt krémes állagot érhetünk el, így kevés ideig turmixolom. Ezt követően a baba részére kiveszek kb. 1 evőkanálnyi krémet, amihez nagyon pici zúzott fokhagymát keverek, a többihez pedig hozzákeverem a maradék fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot és kevés citromlét. Az elkészült krémet letakarva beteszem a hűtőbe.

Ezt követően megfőzöm a tésztát.

Amíg a tészta fő elkészítem a cukkinis feltétet. Ehhez a cukkiniket meghámozom és a hámozó segítségével hosszú csíkokat vágok belőlük.  A cukkinicsíkokat rárakom az olívaolajra és szép lassan enyhén megpirítom. Pont elég neki annyi, hogy egy picike barna réteg keletkezzen a cukkinin, nem szabad túlsütni. Elkeverem az aprított bazsalikommal és 2 ek. joghurttal. Ekkor veszek ki a kicsi részére egy adagot, a többit pedig sózom, borsozom.  Lehúzom a tűzről és pár perc után hozzákeverem az avokádókrém 2/3-át.

A tésztát 10 perc alatt (al dente) megfőzöm, leszűröm és pici olajon átforgatom. A baba adagját puhára főzöm és nem forgatom meg olajban, hanem egyből megy a mixerbe a félretett cukkinivel és avokádókrémmel, vagy a tányérra, életkortól függően.

Amikor elkészültünk a tésztát tányérra halmozzuk, rárakjuk a cukkinis szószt, majd a maradék avokádókrémmel díszítjük és végül sajttal megszórjuk.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!