Anyacsavarintó

Mediterrán batyu, receptversenyre hangolva

Mostanában a nagy nyári meleg és a rengeteg élmény engem is magával ragadott, úgy igazából, családostól.

Viszont egy remek pályázati lehetőség adódott, melyet a Kids Oasis oldal álmodott meg, ráadásul szuper nyereményekért. Történik mindez a család és az egészség jegyében.

Persze, hogy fakanalat ragadtam, sütőt beizzítottam és elindultam a kihíváson. Olyan nagy nevek fognak zsűrizni, mint Wolf András, Vrábel Krsztina, Katus Attila, Király Nóra, Gyetvainé Zováth Anikó.

 

HOZZÁVALÓK

Palacsinta:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt

3,5 dl tej

0,5 dl szódavíz

1 dl olaj

2 tojás

csipet só

 

Mediterrán ragu:

2 ek. reszelt vöröshagyma

50 dkg darált pulyka vagy csirkehús

1 ek olívaolaj

300 g paradicsom, darabolva (héj nélkül)

1 kisebb sárgarépa

1 csapott ek. narancslekvár

5 levél bazsalikom, apróra vágva

1 csipet bors

20 dkg főtt basmati rizs

 

A palacsinták tetejére:

joghurt

reszelt trappista sajt

Elkészítés

A palacsintához a hozzávalókat simára keverjük, majd forró, enyhén megolajozott serpenyőben kisütjük.

A raguhoz a hagymát az olajon üvegesre pároljuk, a húst hozzáadjuk és fehéredésig keverjük. Kevés vízzel elkezdjük főzni, amikor már majdnem teljesen puha hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, a bazsalikomot és a pici kockákra vágott répát. Ezt követően az egészet puhára főzzük, legvégén pedig hozzáadjuk a narancslekvárt, a csipet borsot és az előre megfőzött rizst. Az egészet jól átforraljuk, a levét elfőzzük.

Az elkészült raguval megtöltjük a palacsintákat. A ragut a palacsinták közepére helyezzük, és azokat 4 oldalról behajtjuk, majd átfordítva a tepsibe tesszük.

180 C-on, letakarva kb. 45 percig sütjük.

A palacsinták tetejét megkenjük joghurttal és megszórjuk reszelt sajttal, majd kb. 10 perc alatt készre sütjük. Amennyiben van grill funkció a sütőn, akkor azt is használhatjuk.

A recept diétába is beilleszthető, illetve 1 éves kor után – a hozzávalók alapján – a baba étrendjébe is használható.

 

Amennyiben egy szavazattal megtámogatnátok a receptemet, akkor ezt megtehetitek Az egészségfalók oldalon

Még akár Ti is tudtok nevezni, részletekért látogassatok el a A pályázati oldalra.

Zöldüljünk, avagy a tészta zöld ruhát kap! - bababaráttá alakítható egészséges fogás

Amikor főzésről van szó néha én is elcsábulok egy-egy egészségtelenebb étel felé, de az esetek túlnyomó részében törekszem arra, hogy mindig családbarát, egészséges és gyorsan elkészíthető ételek kerüljenek az asztalra.

Számomra családbaráttá akkor válik az étel, ha a család legkisebb tagja is tud belőle fogyasztani, akár úgy is, hogy a befejezés előtt kiveszek egy kisebb adagot, annak érdekében, hogy a számára még nem kompatibilis alkotóelemeket kiküszöböljem. Ennek a megoldásnak továbbá nagy előnye, hogy nem kell többfelé főzni a család apraja nagyjának, és ezáltal több időnk marad más dolgokra, sőt nem stresszelünk azon sem, hogy éppen mi is legyen az, amit a pici is megehet és nem sablonos.

A mai fogáshoz is úgy válogattam a hozzávalókat, hogy a lassan 9 hónapos kislányom is tudjon belőle falatozni, igaz neki még enyhén pürésítem, amiben azért már hagyok kisebb darabokat is, mert lassan kezdeni kell a darabos ételek bevezetését.

A bejegyzésben feltüntetem, hogy az általam használt hozzátáplálási táblázat alapján az egyes alkotóelemek melyik életkortól ajánlottak, vagy adhatóak. 

A tésztát kimondottan úgy választottam ki, hogy a betűjelzés alapján ne tartalmazzon allergéneket, azaz olyan üzemben készüljön, ahol garantáltan elkülönítik az allergizáló anyagokat a tészta gyártása során használt gépek vonatkozásában. A gluténre is mindenképpen figyeljünk a választás során, amennyiben még nincs bevezetve.

Figyelem! Jelezni fogom azt, hogy az elkészítési folyamat során mikor szükséges a baba számára külön adagot kiszedni!  Továbbá arra mindig figyeljünk, hogy kisbabánk csak bevezetett alapanyagokat kapjon, ez alól természetesen a blw irányelvei szerint táplált babák kivételt képezhetnek, saját belátás és módszer alapján.

Hozzávalók: 

500 g tojásmentes tészta

Avokádókrémhez:

1 érett avokádó

2 dl magas zsírtartalmú joghurt (8 hónapos kortól adható)

1/2 gerezd fokhagyma (8 hónapos kortól adható)

kevés citromlé (ezt a legvégén adom hozzá, miután egy kisebb adagot már kivettem a babának)

só, bors (szintén a legvégén)

A cukkinis részhez:

2 közepes cukkini, hámozva, csíkokra metélve (7 hónapos kortól bevezethető)

1 kis marék bazsalikom (8 hónapos kortól adható)

olíva olaj (7 hónapos kortól adható 1kk/1dl)

só (utólag)

Tetejére:

Reszelt trapista, vagy bármilyen másik kemény sajt (8 hónapos kortól)

Elkészítés:

Az avokádót meghámozom és a joghurttal együtt beteszem a mixerbe. Rövid idő alatt krémes állagot érhetünk el, így kevés ideig turmixolom. Ezt követően a baba részére kiveszek kb. 1 evőkanálnyi krémet, amihez nagyon pici zúzott fokhagymát keverek, a többihez pedig hozzákeverem a maradék fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot és kevés citromlét. Az elkészült krémet letakarva beteszem a hűtőbe.

Ezt követően megfőzöm a tésztát.

Amíg a tészta fő elkészítem a cukkinis feltétet. Ehhez a cukkiniket meghámozom és a hámozó segítségével hosszú csíkokat vágok belőlük.  A cukkinicsíkokat rárakom az olívaolajra és szép lassan enyhén megpirítom. Pont elég neki annyi, hogy egy picike barna réteg keletkezzen a cukkinin, nem szabad túlsütni. Elkeverem az aprított bazsalikommal és 2 ek. joghurttal. Ekkor veszek ki a kicsi részére egy adagot, a többit pedig sózom, borsozom.  Lehúzom a tűzről és pár perc után hozzákeverem az avokádókrém 2/3-át.

A tésztát 10 perc alatt (al dente) megfőzöm, leszűröm és pici olajon átforgatom. A baba adagját puhára főzöm és nem forgatom meg olajban, hanem egyből megy a mixerbe a félretett cukkinivel és avokádókrémmel, vagy a tányérra, életkortól függően.

Amikor elkészültünk a tésztát tányérra halmozzuk, rárakjuk a cukkinis szószt, majd a maradék avokádókrémmel díszítjük és végül sajttal megszórjuk.

 

Rögös, vagy vidám lesz ez az út? Kezdődjön a hozzátáplálás! I.

 

Hozzátáplálás – Az első lépések

 

Kicsit félve, de ugyanakkor várakozással telve érkeztünk el kislányom 6 hónapos korához.

13 éve – ez már gombócból is sok, hát még leírni – már egyszer végigdöcögtem a hozzátáplálás rögös útján és bevallom voltak döccenők, nem is kicsik, nagyok, jó nagyok!

Emiatt most is ott munkál bennem az a kisördög, aki folyamatosan suttog a fülembe, hogy mi az amit el lehet rontani, vagy mi az amit korábban elrontottam és most is megismétlődhet, persze csak akkor,ha nem figyelek eléggé. Szeretném jól csinálni, ki ne szeretné?! Ezért igyekeztem alaposan felkészülni, és úgy gondoltam, hogy a felcsipegetett, a témába illő tudásmorzsáimat most szétszórom itt is. Hangsúlyozom, hogy az általam leírtak csak iránymutatást szeretnének nyújtani a kezdő, vagy éppen bizonytalankodó mamiknak, hiszen én is egy vagyok közülük. Tele kételyekkel és aggodalommal, de mindenképpen a vággyal, hogy a lehető legjobbat nyújtsam a kislányomnak.

Vágjunk is bele, kezdjük a legelején! 

Ma már annyival könnyebb a helyzete az anyukáknak, köztük nekem is, hogy az interneten számtalan tanács – most vonatkoztassunk el attól, hogy mennyire hasznosak, vagy éppen megosztóak – kering szájról-szájra, anyukától anyukáig. Egyes fórumokon ezt még egy-egy szakértővel megspékelve tárják a kicsit feszengő és némiképpen bizonytalan anyucik elé.

Emellett ott van a többféle lehetőség, amelyek közül ki kell először is választanunk a kisbabánk és természetesen számunkra is a megfelelő táplálási módot.

Tehát első lépésként fontos, hogy az irányvonalat megtaláljuk, ami már az első akadály a kezdetek kezdetén.

Az első részben tehát ezeket a lehetőségeket szeretném számba venni, és elmondom, hogy számunkra melyik utat választottam végül.

A WHO ajánlása alapján a legjobb, ha a baba 6 hónapos koráig kizárólag anyatejet, annak hiányában tápszert kap.

Az én saját véleményem is az, hogy 6 hónapos korig érdemes várni a hozzátáplálással, hiszen addigra válik elég éretté a babák emésztőrendszere, hogy befogadja a számukra idegen és ismeretlen, a gyomrot kihívás elé állító táplálékot.

Első lépésként én ezt tartottam szem előtt, így 6 hónapos koráig igény szerinti szoptatással tápláltam a kislányomat. Az iszsz-ről korábban itt írtam: Igény szerinti szoptatás

Ez a 6 hónap számunkra gyönyörű volt, de tudom, hogy az önállóságra nevelés első lépése, hogy elkezdjen a baba kóstolgatni. Igen, egyelőre kóstolgatásról beszélhetünk, fontosnak tartom, hogy ismerkedjen az új ízekkel, állagokkal, és tehesse mindezt majd a saját ritmusában.

Tehát az elhatározás megszületett, a 6 hónap betöltetett és megindulhat a kóstolgatás.

A döntés előtt megpróbálom leírni az általam ismert megközelítéseket, azok előnyeivel és hátrányaival együtt, így talán a döntés is reálisabban, igény szerint hozható meg.

A döntés előtt, ismerkedjünk meg a lehetőségeinkkel:

Találjuk meg a megfelelő hozzátáplálási megközelítés

Püré

Viszonylag korán elkezdhető ezáltal a hozzátáplálás, akár orvosi javaslat alapján is

Kb. 2-3 hónap is rendelkezésre áll az ízekkel történő ismerkedésre, hiszen így ráérünk 8-9 hónapos korban megismertetni a babát a darabos ételekkel

Bevezetjük az új ételeket, ízeket, ami nagyjából 2-3 napig is eltart, lassan haladva

Egy megszokott sorrend szerint kezdjük el az ételeket bevezetni, feldolgozni, melyeket a lehetőség szerint érdemes betartani.

Kezdő anyukák is bátrabban állhatnak neki a hozzátáplálásnak

Esetleges nehezebb átállás a darabos ételekre (nem feltétlenül)

Életkorának megfelelő pürék elkészítése, azokra szánt idő, vagy biztonságos bébiételek  kiválasztása (az utóbbi időben ez elég megosztó témává vált, hiszen több bébiétellel akadtak minőségi problémák)

Önálló étkezés kialakulása kicsit későbbre tolódik

Fogakat nem igényel ez a megközelítés sem

Falatkás (BLW), hívják igény szerinti hozzátáplálásnak is

 

Minimum betöltött 6 hónapos életkor szükséges, de még jobb, ha a baba már önállóan tud ülni

Fontos, hogy mindenféle külső kényszer nélkül érdeklődjön az ételek, az étkezések irányába

A püré minden formáját mellőzik az étkezéseknél.

A baba az étel valós állagával és kinézetével találkozik először

Nagyon hasonlóan étkezik, mint a család, egészen az első perctől, akár csipegethet is a felnőttek tányérjáról, hiszen a szigorú ételbevezetés jelen esetben nincsen. Persze itt is a reális keretek között maradnak a szülők, tehát nem pacallal fognak kezdeni, de sokkal nagyobb a szabadság a kóstolgatásra vonatkozóan.  Amit itt sem igazán adnak korai életkorban: só, finomított cukor, méz, nyers húsok stb.

A csipegetéses módszer  segítheti az idegrendszer fejlődését is azáltal, hogy a koordináció kisebb életkorban elkezd kialakulni.

Ami miatt mégsem merik sokan ezt a módszert választani, az a fulladástól való félelem (leginkább a szülők vonatkozásában). Elméletben a gyermek meg fogja tudni magától oldani a rázósabb szituációkat is, de a félősebb anyukáknak elképzelhető, hogy nem ez a megközelítés a járható út, hiszen az ijedelemmel lehet, hogy a gyermeknek okoznak egy fölösleges traumát, és félelmet generálnak benne. Tehát véleményem szerint ehhez a megközelítéshez nyugodtság, magabiztosság és egy csipet mersz is elengedhetetlen.

Önálló étkezés, már egészen pici kortól, kevés segítséggel. Evőeszköz használata a baba által

A takarítás az önjáró babánk után elengedhetetlen mindennapi rutinná fog válni

Fogazat nélkül is elkezdhető ez a megközelítése az étkezéseknek

Személy szerint ezt a két lehetőséget mérlegeltem. Arra a döntésre jutottam, hogy a mi utunk továbbra is a pürés ételek bevezetésével történő hozzátáplálás megkezdése.

Annak ellenére, hogy már van egy 13 éves gyermekem, bevallottan paramami vagyok. Így a BLW nem a mi utunk, hiszen nem szeretném indokolatlanul a saját félelmemmel (fulladás, félrenyelés, a saját reakcióm egy váratlanabb helyzetben) indítani kislányom ételekkel történő ismerkedését. Így bármennyire is tetszik a BLW medódikája, érzem és tudom, hogy nem a mi utunk.

 

Emellett fontosnak tartom, hogy bármelyik utat is válasszuk az anyatej és a tej alapú táplálás továbbra is fontos részét képezze a gyermek egészséges fejlődésének, étkezéseinek.

A fent ismertetett kétfajta megközelítés a saját, a témában megszerzett ismereteimet tartalmazza, a végleges döntés előtt érdemes további ismereteket is megszerezni a témában. Jelen írás egy kiindulási pontot szeretne nyújtani a döntés elősegítéséhez, az alapok megismeréséhez. 

Ha tetszett a cikk és érdekel, hogy nálunk milyen lépések szerint halad a hozzátáplálás, akkor tarts velem itt a blogon, és a Facebookon egyaránt, illetve követhetsz Instagramon is!

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!