Anyacsavarintó

Húsleves tavaszi reloaded - tavaszi hangulatú leves húslevesből

A márciust mindig egy átmeneti hónapnak tekintem a tél és a tavasz között. Ilyenkor néha még kívánjuk a nehezebb ételeket, de már kacsingatunk a friss, üde ízek felé is.

Márciusban ezért nálunk még hétvégente előfordul a húsleves, de már másnap kevésbé kelendő, ami érthető is. Ilyenkor kerül elő a krémlevesek egy-egy variációja. A húsleves szinte az összes zöldséghez remek alapot biztosít, kárba semmikép nem hagyom veszni.

Így tavasszal pedig szinte áhítozunk egy finom, zöld tavaszi leves után, legyen az borsó, brokkoli, zeller, póré, illetve bármely, a család által kedvelt zöldségféle. A zöldség mellé a titok a friss zöldfűszerekben rejlik. Egy marék ízletes zöldfűszer minden levest fantasztikus tavaszi hangulatba hoz, és vele együtt minket is feltölt energiával.

Tegnap éppen volt itthon gyönyörű brokkolim, mert a kislányom hozzátáplálása során pont bevezetés alatt áll eme zöldség, így úgy gondoltam, hogy a család is örülne egy finom, illatozó levesnek vacsorára. Jól gondoltam!

Hozzávalók:

Brokkoli – kb. 1 kg – ebből a vastag szárak még le fognak jönni

Húsleves, vagy zöldségleves leve

1 csokor zöldfűszer, nálam most egy marék bazsalikom és petrezselyem került bele

1 közepes burgonya, vagy édesburgonya felkockázva

1 gerezd fokhagyma (el is hagyható)

0,3 liter főzőtejszín

só, bors, szerecsendió

Feltét: 

Kenyér

Olíva olaj

Sajt (elhagyható)

Elkészítés:

A brokkolit és a burgonyát annyi húslevesben feltesszük főni, amennyi ellepi. Puhára főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót és tört fokhagymát adunk hozzá. Amikor puhára főtt beleszórjuk a felaprított, friss zöldfűszereket, majd kb. 1 percig tovább főzzük. Ezt követően összeturmixoljuk, végül hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. Az ízeket még ekkor tudjuk alakítani, amennyiben szükséges.

A kenyérkockákat olíva olajon megpirítjuk és a levesre szórjuk a sajttal együtt.

20 perc alatt hűtőürítő ebéd? Igen! Spagetti két varáció

20 perc alatt elkészíthetünk egy ízletes vacsorát vagy ebédet és még a maradékoktól roskadozó hűtőt is felszabadítjuk az ide-oda rakosgatott felvágott, kibontott konzerv és sajtok alól.

Szerintem nem csak én vagyok úgy, hogy nem szívesen dobok ki élelmiszert, gondolom vagyunk így még páran.

Így biztos Ti is voltatok már úgy, hogy egy-egy maradék kolbász vagy sajtdarabot már nem akartátok beletenni szendvicsbe, de kidobni meg sajnáltátok, vagy éppen egy felbontott konzerv kukorica, bab vagy borsó figyel a hűtőben.

Ilyenkor szoktam egy mindent bele tésztát készíteni.

Na ennél a receptnél nem fogjuk így érezni magunkat:

kép forrása: http://blogitudes.com/tag/cooking/

4 személyre:

500 g spagetti

1 csomag bazsalikomos mozzarella

kb. 15 szelet kolbász vagy egyéb süthető felvágott pl. sonka

pár ek. kanál konzerv kukorica/bab/borsó vagy akár vegyesen

reszelt sajt

A tésztát kb. 11-15 perc alatt készre főzzük.

A kolbászt vagy egyéb felvágottat teflon serpenyőben átpirítjuk.

A tűzhely mellett több időt nem is kell tölteni.

A tésztát tányérra halmozzuk, rárakunk pár szelet sült kolbászt kevés zsírját is csöpögtethetünk rá. Rátépkedjük a bazsalikomos mozzarellát és ráhalmozunk ízlés szerint kukoricát, babot vagy éppen zöldborsót. Még jól megszórjuk reszelt sajttal  és már tálalhatunk is.

Ilyen nagy melegben nagyon szoktam szeretni az egyszerűen elkészíthető, laktató vacsorákat. Ráadásul mindenki jól jár, a család jót evett, a hűtő kiürült.

spagettijav

 Paradicsomos verzióban is kiváló

spagpar

Pastitsio-görög rakott tészta

Idén először volt annyira jó idő hétvégén, hogy bátran ki mertünk menni ebédelni a szabadba, és milyen jó volt.

Egyik kedvenc rakott ételünk a pastitsio, azaz görög rakott tészta készült. A recept alapötlete Latsiától származik és itt olvasható : http://www.kifoztuk.hu/receptjeink/item/pastitsio-goeroeg-rakott-teszta Bevallom több receptet is kipróbáltam, de nekünk ez vált be a legjobban. Viszont egy kicsit a saját ízlésünkre formáltam, mert az olaszos ízvilágot fűszerezésnél mi jobban kedveljük.  Nagyon finom és laktató, viszonylag gyorsan el is tudjuk készíteni,  és a sütés sem vesz túl sok időt igénybe. Elég nagy adagot készül ebből a mennyiségből, egy baráti, családi összejövetelre  kiváló. Mi öten jóllaktunk belőle és még maradt is, így meg van oldva, hogy mit csomagoljak holnap ebédre.

Az eredeti recepthez képest a mártás mennyiségével, a fűszerezéssel variáltam.

50 dkg makaróni

1 kg darált sertéscomb

1 nagy fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 doboz paradicsomkonzerv

bazsalikom, kakukkfű

pici cukor, só, bors,

1 ici pici tej (csak, akkor kell, ha valakinek a gyomra nehezebben bírja a paradicsomot)

A besamel mártáshoz:

1,2 l tej

7 ek. liszt

0,5 dl olaj

3 tojás

kb. 10-12 dkg reszelt sajt

A tetejére:

kb 10 dkg reszelt sajt

5 dkg olvasztott vaj

kevés fahéj

A tésztavizet feltesszük forrni sóval és kevés olajjal.

Közben a hagymát kockára vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk,  amikor már üveges hozzákeverem a nagyon apróra vágott fokhagymát is, majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A fűszereket apróra vágjuk és szintén a húshoz keverjük, végül a darabolt paradicsomot is hozzáadjuk a pici cukor és pici tej társaságában. Forralunk egyet rajta.

Félretesszük.

A besamelhez az olajon a lisztet átforgatjuk, majd felöntjük a tejjel és habverő segítségével simára keverjük, addig keverjük, amíg a tej jó meleg nem lesz, ekkor hozzáadjuk a tojásokat és a habverő segítségével továbbra is simává keverjük, végül jöhet hozzá a reszelt sajt, de itt már érdemes fakanálra váltani sűrűn keverve, hogy nehogy leégjen. A sajt sósságának függvényében megsózzuk. Majd, amikor besűrűsödött ezt is félretesszük.

Közben kifőzzük a tésztát.

Amikor kifőtt a tészta leszűrjük és 3-4 evőkanál mártást adunk hozzá, jól elkeverjük. Szintén 3-4 ek. mártást adunk a darált húsos raguhoz is.

Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk és a makaróni felét belesimítjuk. Erre jön rá a húsos réteg, majd a maradék tészta. A besamel mártást a tetejére öntjük.

Sajttal jól megszórjuk, majd egy kevés fahéjjal is szép egyenletesen, végül a tetejére csurgatjuk az olvasztott vajat.

Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 45-50 perc alatt elkészül.

 

WP_001604

 

Tavaszi zsongás smoothie

Igazi ízzsongás ez a smoothie, nem mondom, hogy teljesen hagyományos ízvilág, mert a bazsalikom és az eper igazi ízbombák külön-külön is, egybe meg főleg. Rettentő jólesik egy kora tavaszi napon akár reggelire, akár délután a napon elfogyasztva egy friss hűsítő gyanánt.

Amit még nagyon szeretek a smoothie-ban, hogy nem kell pontosan méricskélni az adagokat, sokféle gyümölcsöt, magokat, joghurtokat vehetünk és csak egyszerűen összeturmixoljuk. Bátran lehet kísérletezni a hozzávalókkal és ízekkel.

Előfordult, hogy müzli szeletet dobtam bele és még az sem rontotta el. 🙂

Bátran kísérletezzetek és smotthie-ra fel!

Ettől igazán jól fog indulni a napunk.

 

1 banán

1 nagy marék  fagyasztott eper (ha friss epret használunk, akkor pótoljuk 2-3 jégkockával)

2-3 db friss bazsalikom levél +díszítés

½  marék dió+ némi darált dió a tetejére

4 dl tej

Nagyon kevés vanília aroma, vagy egy negyed vanília rúd belseje

1 ek. méz, vagy ízlés szerint lehet picivel több is

1 csipet frissen őrölt bors

Minden dobjunk a turmixgépbe és pár másodpercig turmixoljuk össze a hozzávalókat.

Pohárba töltjük, a tetejét megszórjuk darált dióval és bazsalikom levéllel díszítjük.

 

WP_001600

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!