Anyacsavarintó

Tavaszi zsongás smoothie

Igazi ízzsongás ez a smoothie, nem mondom, hogy teljesen hagyományos ízvilág, mert a bazsalikom és az eper igazi ízbombák külön-külön is, egybe meg főleg. Rettentő jólesik egy kora tavaszi napon akár reggelire, akár délután a napon elfogyasztva egy friss hűsítő gyanánt.

Amit még nagyon szeretek a smoothie-ban, hogy nem kell pontosan méricskélni az adagokat, sokféle gyümölcsöt, magokat, joghurtokat vehetünk és csak egyszerűen összeturmixoljuk. Bátran lehet kísérletezni a hozzávalókkal és ízekkel.

Előfordult, hogy müzli szeletet dobtam bele és még az sem rontotta el. 🙂

Bátran kísérletezzetek és smotthie-ra fel!

Ettől igazán jól fog indulni a napunk.

 

1 banán

1 nagy marék  fagyasztott eper (ha friss epret használunk, akkor pótoljuk 2-3 jégkockával)

2-3 db friss bazsalikom levél +díszítés

½  marék dió+ némi darált dió a tetejére

4 dl tej

Nagyon kevés vanília aroma, vagy egy negyed vanília rúd belseje

1 ek. méz, vagy ízlés szerint lehet picivel több is

1 csipet frissen őrölt bors

Minden dobjunk a turmixgépbe és pár másodpercig turmixoljuk össze a hozzávalókat.

Pohárba töltjük, a tetejét megszórjuk darált dióval és bazsalikom levéllel díszítjük.

 

WP_001600

 

 

Rejtélyes répatorta

Joanne Fluke könyveit nagyon szeretem, egyrészt, mert jópofa krimi sorozat, másrészt, mert sok használható receptet tartalmaz minden egyes kötet.

Most éppen a Rejtélyes répatorta és gyilkosság c. részt olvastam és egyből tudtam, hogy muszáj lesz megsütnöm a címben is szereplő rejtélyes répatortát.

Többször készítettem már a sorozat könyvei alapján süteményt és meg kell mondanom volt amelyik finom volt és volt, ami annyira nem nyerte el a tetszésünket.

Azonban a rejtélyes répatorta abszolút siker lett, ezért is gondoltam, hogy megosztom veletek az elkészült remekművet, hátha nem olvastátok a könyvet és így nem is akadhatott meg a szemetek ezen a szuper süteményen.

Az ananász és répa nagyon összeillik a kardamommal és a fahéjjal.

Két pici hiba volt a könyvben leírt receptnél, bár szerintem ez csak szerkesztési hiányosság lehetett.

1. Nem szerepelt a fahéj a leírásnál csak annyi, hogy 1,5 tk. és a nagy semmi mellette. A leírásból kellett kisakkozni, hogy mi is a hiány.

2. A máz leírásánál pedig nem szerepel az összetevőként említett porcukor hozzáadásának lépése.

Ettől függetlenül remekül elkészíthető és igazi tavaszváró sütemény.

Készítsétek el bátran, nem nehéz, de annál finomabb.

Rejtélyes répatorta és gyilkosság

Joanne Fluke

Rejtélyes répatorta és gyilkosság

Hannah Swensen titokzatos esetei 10.

ISBN 9789639769731

Kiadás éve: 2012

Ár: 3290 Ft

Itt bele is lehet olvasni a könyvbe a kiadó oldalán: http://www.illia.hu/images/pdf/rejtejesrepatorta.pdf

 

Ez nem egy fizetett hirdetés, nem állok semmilyen kapcsolatban a kiadóval, egyszerűen tényleg finom volt a sütemény. 

 

20 dkg kristálycukor

2 tojás

1 dl olaj

1 tk. vanília aroma

1 kis pohár tejföl

1,5 tk. szódabikarbóna

1,5 tk. fahéj

1,5 tk. kardamom

1 tk. só

1 dobozos ananász konzerv a levével

20 dkg aprított dió

20 dkg liszt

20 dkg reszelt sárgarépa

A krémhez:

10 dkg olvasztott vaj

25 dkg krémsajt

40 dkg porcukor

1 tk. vanília aroma

 

A tojást villával felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat és a vanília aromát, elkeverjük.

Hozzáadjuk a tejfölt, a szódabikarbónát, a fahéjat, a kardamomot, a sót és jó alaposan összedolgozzuk.

A masszához adjuk az ananászkonzervet-az ananászt kisebb darabokra vágjuk-a levével együtt. Hozzákeverjük az aprított diót (én darálva kevertem hozzá), és 2-3 részletben a lisztet is. Szép simára keverjük és már csak a reszelt sárgarépával kell jól elkevernünk.

Egy kb. 22×35 cm-es tepsit kivajazunk, lisztezünk és egyenletesen belesimítjuk a masszát.

175 C-on előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük, nekem 30 perc is elegendő volt. Tűpróbával ellenőrizzük.

Tegyük félre kihűlni a süteményt.

Elkészítjük a mázat.

Az olvasztott vajat és a mascarpone-t simára keverjük a vanília aromával. Ezután dolgozzuk össze szép fényes mázzá a porcukor hozzáadásával.

A kihűlt torta tetejére kis buckákat halmozunk a könyv leírása én simán rákentem és szép egyenletes lett.

Ajánlott, hogy a bevonómáz szobahőmérsékletű legyen, akkor lehet szépen dolgozni vele.

A mázból ételfesték segítségével répákat is készíthetünk dísznek.

WP_001592

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!