Anyacsavarintó

Pohárba zárt karácsony

A karácsonyi asztalon is szépen mutathat egy pohárdesszert, amit könnyen elkészíthetünk, sütést sem igényel és mégis mutatós, szemet gyönyörködtető kompozíció kerülhet az asztalra.

Karácsonyi pohárdesszert 

Amire szükség lesz:

– eperlekvár, vagy bármilyen piros bogyós gyümölcsből készült lekvár

– csokoládékrém (készíthetjük saját magunk is a krémet, de csalhatunk is és akkor egyszerűbb, de minőségi pudingból is készíthetjük) 

– tejszínhab

– valamilyen finom keksz

– egy szép pohár

Az eperlekvárhoz kiolvasztottam a fagyasztóból epret és kevés cukorral rövid idő alatt készre főztem, majd kihűtöttem. A cukor édesítőszerrel is helyettesíthető ízlés szerint.

Eközben elkészítettem az alábbi csokoládékrémet:

Csokoládékrém levendulamézzel

25 dkg jó minőségű étcsokoládé

8 dkg vaj

3,5 dl magas zsírtartalmú tejszín

2 tojás

2 kávéskanál levendulás méz

Egy lábasban vizet melegítünk, majd ráhelyezünk egy másik lábast, ami pontosan beleillik, így gőzfürdő felett elkezdjük megolvasztani a csokoládét, közben hozzáadjuk a vajat. Lehúzzuk a tűzről, pont akkor amikor a csokoládé megolvadt. Robotgépben a tejszínt elkezdjük felverni. 

Egy tálba villával felverjük  a tojást és hozzáadjuk a mézet, majd a csokoládét és végül a tejszínt, amit óvatos nagy mozdulatokkal forgatunk a krémbe.

A csokoládékrém természetesen helyettesíthető bármilyen készen kapható porból készült változattal is. 

A pohárba kanalazok a kihűlt eperlekvárból, melyre rákerül a csokoládékrém, melynek a tetejére tejszínhabot nyomok és ismét kevés eperlekvárral díszítem, végezetül pedig összetört kekszet szórok rá. 

Tálalásig hűtőbe tesszük.

A rétegek szépen el fognak különülni egymástól, igazán látványos lesz az eredmény és a vendégek is biztosan élvezettel fogják kanalazni.

 

Karácsonyi mascarponés szív diós krokant-tal

Ez egy régebbi recept, ami a blog költöztetése közben elveszítette a hozzá tartozó képet, de most előkerestem és előveszem ezt a számomra kedves receptet. Remélem Ti is szeretni fogjátok.

Egy nagyon elegáns  desszertet készíthetünk karácsonyra viszonylag kevés idő alatt. Az alapötletet az Extra Finomságok 2006-os számában olvastam. Amire még pluszban szükségünk van, az a sütemény kiszúró formák, én műanyag formát használtam, ebből könnyen ki tudtam szedni a krokant-ot, amit készíthetünk vékonyabbra, illetve kicsit vastagabbra ízléstől függően.

A krémhez

35 dkg natúr joghurt
10 dkg mascarpone
ízlés szerint likőr, a legjobb gyümölcsös likőrt használni pl. naracs, citrom, kb 7cl
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg cukor
5 levél zselatin
1 dl tejszín

A krokant-hoz kb. 5-6 személyes adag

10 dkg cukor
kevés dió durvára vágva

A joghurtot összekeverjük a mascarponéval, a likőrrel, a kétféle cukorral. A zselatint megpuhítjuk, feloldjuk, kinyomkodjuk és a krémhez keverjük. Amikor dermedni kezd a krémünk hozzáadjuk a kemény habbá vert tejszínt. A krémet szív alakú vagy tetszőleges karácsonyi kiszúró formákba kanalazzuk és hűtőben kb. 6 órán át dermesztjük.

A krokantokhoz a cukrot megolvasztjuk, amikor szép folyós állapotban van, a kiszúró formákba öntjük, rászórjuk a diót, majd hagyjuk megkeményedni. Óvatosan kipattintjuk a formákból, úgy, hogy lehetőleg ne törjenek le a csúcsok.
A cukorból készíthetünk csöpp formákat és azzal díszíthetjük a krémet tálaláskor.

Kép 015

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!