Anyacsavarintó

Mediterrán batyu, receptversenyre hangolva

Mostanában a nagy nyári meleg és a rengeteg élmény engem is magával ragadott, úgy igazából, családostól.

Viszont egy remek pályázati lehetőség adódott, melyet a Kids Oasis oldal álmodott meg, ráadásul szuper nyereményekért. Történik mindez a család és az egészség jegyében.

Persze, hogy fakanalat ragadtam, sütőt beizzítottam és elindultam a kihíváson. Olyan nagy nevek fognak zsűrizni, mint Wolf András, Vrábel Krsztina, Katus Attila, Király Nóra, Gyetvainé Zováth Anikó.

 

HOZZÁVALÓK

Palacsinta:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt

3,5 dl tej

0,5 dl szódavíz

1 dl olaj

2 tojás

csipet só

 

Mediterrán ragu:

2 ek. reszelt vöröshagyma

50 dkg darált pulyka vagy csirkehús

1 ek olívaolaj

300 g paradicsom, darabolva (héj nélkül)

1 kisebb sárgarépa

1 csapott ek. narancslekvár

5 levél bazsalikom, apróra vágva

1 csipet bors

20 dkg főtt basmati rizs

 

A palacsinták tetejére:

joghurt

reszelt trappista sajt

Elkészítés

A palacsintához a hozzávalókat simára keverjük, majd forró, enyhén megolajozott serpenyőben kisütjük.

A raguhoz a hagymát az olajon üvegesre pároljuk, a húst hozzáadjuk és fehéredésig keverjük. Kevés vízzel elkezdjük főzni, amikor már majdnem teljesen puha hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, a bazsalikomot és a pici kockákra vágott répát. Ezt követően az egészet puhára főzzük, legvégén pedig hozzáadjuk a narancslekvárt, a csipet borsot és az előre megfőzött rizst. Az egészet jól átforraljuk, a levét elfőzzük.

Az elkészült raguval megtöltjük a palacsintákat. A ragut a palacsinták közepére helyezzük, és azokat 4 oldalról behajtjuk, majd átfordítva a tepsibe tesszük.

180 C-on, letakarva kb. 45 percig sütjük.

A palacsinták tetejét megkenjük joghurttal és megszórjuk reszelt sajttal, majd kb. 10 perc alatt készre sütjük. Amennyiben van grill funkció a sütőn, akkor azt is használhatjuk.

A recept diétába is beilleszthető, illetve 1 éves kor után – a hozzávalók alapján – a baba étrendjébe is használható.

 

Amennyiben egy szavazattal megtámogatnátok a receptemet, akkor ezt megtehetitek Az egészségfalók oldalon

Még akár Ti is tudtok nevezni, részletekért látogassatok el a A pályázati oldalra.

Bakonyi csirketokány - gyors és laktató ebéd hétvégére

Tavasszal szeretem úgy időzíteni a dolgokat, hogy túl sok időt ne kelljen a konyhában töltenem, de mégis finom és laktató ebéd kerüljön az asztalra. Az pedig nem hátrány, ha akkora adag készül, amiből másnap kényelmesen el tud vinni a család apraja nagyja, esetleg egy másik körettel kiegészítve, csak az unalom elkerülése miatt.

A múlt hétvégén is egy ilyen vasárnapi ebéddel rukkoltam elő, amit nagyon szeretett a család. Általában a tokányt és ragukat disznóhúsból készítem, most azonban a gyorsaság kedvéért kivételt tettem és előkerült a csirke. Tudom, hogy nem túl jó mostanában a sajtója a csirkének, de a háztáji csirkében én még mindig megbízom, így bátran tettem az asztalra.

A napi friss tojás, amit az ember behoz a kertből megfizethetetlen és ugyanez vonatkozik a friss csirkehúsra is, összehasonlíthatatlan a különbség a bolti áruhoz képest. Szerencsés vagyok, hogy a kertünk végében egy kisebb csirke csapat ellátja a családot.

Az adagot felezni is lehet, ez egy bő dupla adagot tesz ki, másnapra is szokott maradni.

Hozzávalók:

  • 1,3 kg csirkemellfilé
  • 2  nagyobb vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 tv paprika
  • csiperkegomba (szeletelt, én 2 konzervet használtam)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • só, bors, pirospaprika, olaj
  • 2 kis doboz tejföl, ehhez 4 ek. liszt

A csirkemellet csíkokra vágtam, a többi hozzávalót pedig felkockáztam.  A szalonnát zsírjára sütöttem, majd rádobtam a kockára vágott hagymát és üvegesre pároltam. Erre került rá a csíkozott csirkemell és fehéredésig kevergettem. ( a csirkemellet érdemes jól lecsepegtetni, mert ellenkező esetben nagyon sokára fogjuk tudni fehéredésig kevergetni) Jöhet a kockázott paradicsom, paprika és a szeletelte gomba. Ezután jöhet a pirospaprika, kb. annyi, hogy szép színt adjon az ételnek, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet pont annyi vízzel felöntjük, ami ellepi. Puhára főzzük a hozzávalókat, eközben a lisztet csomómentesen elkeverjük a tejföllel és amikor az étel már megpuhult egyszerűen belekeverjük és forralunk rajta egyet, sőt ilyenkor igazíthatunk még az ízeken is.

Vasárnap rizzsel tálaltam, de a hétfői ebéddobozokba már tésztával került a tokány.  Tudom, hogy nem én találtam fel ezt az egyszerű egytálételt, de remélem, hogy sokan ki fogjátok próbálni és nektek is ízleni fog.

Üde chilis bab

A chilis bab is lehet igazán üde, mégpedig a friss koriandertől.  Miután megkóstoljuk teljesen megváltozik a véleményünk a chilis babról. Meglepően üde egytálételt készíthetünk belőle ,így nem muszáj csak télen az asztalra kerülni ennek a finom egytálételnek, hanem  akár egy nyári vacsorára is kiváló fogás.
1 kg darált sertéshús

1 üveg házi paradicsom/darabos/ vagy 2 konzerv darabolt paradicsom

chili por

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só, bors
1 kk. kristálycukor
kevés tej
2  konzerv vörös bab
2 konzerv csemege kukorica
1 kis csokor friss koriander
1 kis darab kecskesajt a tetejére (el is hagyható)
Tálalás rizzsel vagy tésztával

 
A vörös hagymát és a fokhagymát apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát olíva olajon üvegesre pároljuk, ezután rádobjuk a fokhagymát és átforgatjuk, figyelve arra, hogy a fokhagyma ne égjen le.
Hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk, felöntjük a paradicsommal és kevés tejjel(ha szükséges a tejjel főzés során még pótolhatjuk az elpárolgó folyadékot).
Sózzuk, borsozzuk , hozzáadjuk a chili port és cukorral ízesítjük. Amikor a hús már megpuhult és a szaft is elég sűrű hozzáadjuk a babot és a kukoricát, forralunk egyet rajta. 
A rizst tálba szedjük és rákanalazzuk a chilis babot a tetejére apróra vágott koriandert és reszelt sajtot szórunk.
WP_001863

Olaszos sertéskaraj vasedényben sütve

Hétvégére egy gyors, finom ráadásul olaszos egytálételt?

Nagy előnye, hogy egyszerű az összeállítása és kevés energiaráfordítással elkészíthetjük. Az időnket pedig a kellemes levegőn tölthetjük, vagy akár a húsvéti nagytakarításnak is nekiállhatunk, amellett, hogy a családnak is finom, laktató ételt teszünk az asztalra.

Ennek a csodás egytálételnek az alapötlete a Praktika magazin januári számából származik, de természetesen saját ízlésre átalakítva, tehát eltér az eredeti verziótól.

10 szelet sertéskaraj

10 szem krumpli (kb. 1,2kg)

2 közepes fej vöröshagyma

3,5-4 dl főzőtejszín

2 ek vaj

1 nagy doboz tejföl (450g)

20 dkg reszelt sajt

szerecsendió, fahéj, só, bors

olaszosz fűszerkeverék:  oregánó, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, kakukkfű

a fűszerkeveréket házilag szoktam készíteni, amikor szezonja van a fűszernövényeknek. Megszárítom őket és kevés sóval és cukorral mozsárban apróra töröm, üvegben remekül eltartható.

A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. A burgonyát és a hagymát szeletekre vágjuk.

Egy sütőtálat, én a kedvenc vasedényemet(mert ebben a legfinomabb) kivajazzuk. Belesimítjuk a burgonyával elkevert hagymaszeleteket, megsózzuk. 2 ek. vajat rászórunk pici darabkákban. A tejszínben elkeverjük a szerecsendiót és a pici fahéjat, majd a burgonyára öntjük.

A tetejére fektetjük a hússzeleteket, majd lefedjük és 200 C-os sütőben kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütjük a húst.

Vigyázat, ha nem vasedényben sütjük, akkor rövidülhet a sütési idő 30-40 perc után ellenőrizzük!

Miután ellenőriztük, hogy kellőképpen megpuhult a hús. Az előzőleg fűszerekkel és sajttal elkevert tejföllel nyakon öntjük a húst, majd mehet vissza  a 180 C-osra állított sütőbe újabb 30 percre.

WP_001658

Pangasius két variáció, Meyer citrom és avokádó

Ehhez a recepthez igazából szinte bármilyen fehér húsú hal megfelel, de én most pangasiust kaptam, ezért ebből készítettem két variációt, hogy mindenki a kedvére kóstolgathasson.

Adagonként 2 nagy szeletet használtam. Igazi mediterrán ízeket csempésztem az asztalra.

A Meyer citromot igazi celebcitromnak tartják, érdekes illata és enyhén mandarinos narancsos beütése miatt igen különleges és egyre szélesebb köröket hódít meg. A színe kanárisárga, tehát érdemes január-február környékén nyitott szemmel járnunk a zöldségeseknél, mert sokszor a zöldséges sem ismeri a Meyer citromot, de nem árt, ha mi ismerjük és tudjuk, hogy milyen ízletes citromra tehetünk szert. Frank N. Meyer kutatónak köszönhetjük eme gyümölcsöt, aki egy Ázsiai gyűjtőút során az 1900-as évek elején magával hozta a különleges citromot, amit később róla neveztek el. A virágos zamat a halételeknél különösen finom ízt kölcsönöz, kísérletezzünk vele bátran.

Az első recept a Meyer citromos pangasius

2 szelet pangasius

1 kk. provence-i fűszerkeverék

1 Meyer citrom

2,5 dl tejszín

1 marék reszelt sajt

margarin a tepsi kikenéséhez

A tepsit kivajazom.A halat enyhén sózom, majd megszórom a a fűszerkeverékkel, erre kerül egy kevés reszelt citrom héj, majd 1-1 gerezd citrom szeletenként.

Ráöntöm a tejszínt és kb. 15-20 percre 180 C-os, előmelgített sütőbe teszem, majd rászórom a sajtot és 5-10 perc alatt szép aranysárgára sütöm.

WP_001408 WP_001422

A második variáció az Avokádós pangasius

2 szelet pangasius

1 érett avokádó

2,5 dl tejszín

só, bors

1 marék reszelt sajt

kevés margarin a tepsi kikenéséhez

A tepsit kivajazzuk. A halat sózzuk, borsozzuk. Az avokádót meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, amit a halra és a hal mellé halmozunk. Ráöntjük a tejszínt, majd 180 C-os előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ezután rászórjuk a reszelt sajtot és további 5-10 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

WP_001361 WP_001364

 Plusz ötlet: az avokádó magját ne dobjuk ki, inkább ültessük el és neveljünk avokádót. Jó vízáteresztő földbe helyezzük el a gyümölcsből kiszedett magot, úgy, hogy a hegyesebb vége nézzen felfelé, kb a mag kétharmadát fedje föld. Locsoljuk meg és tegyük meleg, fényes helyre.

Húsos egytálételek-ajánló

Közelednek a hidegebb napok, pont az ilyen napokra ajánlom a következő húsos egytálételeket.

 

Ezek a kedvenceim:

 

CICEGÉBEN SÜLT COMB

Cicegéhez:

70-80 dkg burgonya
1 tojás
liszt
4 gerezd fokhagyma
petrezselyem
só, bors
liszt

Hús:

8 szelet hús, jelen esetben sertéscomb

Feltét:

3 kispohár vagy 1 nagy tejföl
3-4 gerezd fokhagyma

reszelt sajt a tetejére

-A húst kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, félretesszük.
-A burgonyát lereszeljük, hozzáadjuk a tojást a áttört fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, enyhén borsozzuk  és annyi lisztet adunk hozzá míg egy viszonylag sűrű, de még kenhető tésztát kapunk.
– A húst jó alaposan bekenjük a masszával és forró olajban szép aranyszínűre sütjük.
– A tejfölhöz hozzáadjuk az áttört fokhagymát, megsózzuk.
– A húst tepsibe tesszük, majd rákenjük a tejfölt.
– Alufóliával letakarva 180 C-on kb. 3/4 órát sütjük, ha puha a hús levesszük a fóliát és visszatesszük picit, hogy a tejföl kicsit rásüljön, a végén sajtot reszelünk rá és aranybarnára sütjük.

 

 

 

MATRÓZTÁL
Hozzávalók:

 1 kg burgonya

60 dkg csirke mellfilé

Bors
Majoranna, 1 kávéskanál
Sülcsirke fűszerkeverék, ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
6 tojás
4-5 evőkanál tejföl
Kb. 0,5 liter lecsó
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál tejszín

 A krumpliból sült krumplit készítünk, – jelen esetben áttört, főtt krumplit ízesítettem sóval, borssal és azt használtam-, de az eredeti recept sült krumplit ír, majd egy tűzálló tál aljára rakjuk a burgonyát. Közben a csirke mellfilét kockára vagy csíkokra (ki, hogy szereti) vágjuk, és kevés olajon a sóval, borssal, majorannával és sült csirke fűszerkeverékkel, valamint az apróra vágott hagymával, fokhagymával, – amit előzőleg üvegesre pirítottunk-, puhára pároljuk. A lecsót ráöntjük, sózzuk, borsozzuk, ha szükséges és pár percig lassú tűzön összeérleljük. Ha ez megvan, ráöntjük a krumpli tetejére. Végül a 6 tojásból 4 evőkanál tejföllel, 2 evőkanál tejszínnel omlettet készítünk, amit a lecsós hús tetejére teszünk, és forró sütőbe tesszük kb. 15 percre.

Kép 272
PROVENCE-I CSIRKEMELL
A recept ötlet a Kiskegyed Konyhája egy régebbi számából származik

Köretnek kacsazsírban sült krumpli volt, a krumplit nagyobb falatokra vágtam, majd megfőztem ezután a sütőben előre felhevített kacsazsírba tettem, majd többször átforgatva ropogósra sütöttem, ez az egyik kedvenc őszi/téli sültkrumplink.

A csirke pedig így készül.

4 csirkemell, szeletekre vágtam
1 citrom leve
1 cs. újhagyma
1 sárga és 1 zöld kaliforniai paprika
1 doboz koktélparadicsom /20 dkg/
1 ág rozmaring
1 nagy marék kakukkfű
1 dl húsleves
3 ek. mustár
1 csomag kb. 8-10 szelet gouda sajt
olaj

A zöldségeket 2-3 cm-es darabokra vágjuk, a paradicsomot felezzük.
A húst megtisztítjuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd citromlével meglocsoljuk.
A csirkemellett olajban mindkét oldalról átsütjük.
A zöldségeket tepsibe fektetjük, majd rárakjuk a húst, amit megkenünk az előzőleg fűszernövényekkel összekevert mustárral.
Rárakjuk a sajtszeleteket, végül kb 40-45 perc alatt megsütjük.

 

 

HÚSGOMBÓC SÖRMÁRTÁSBAN

Gombócokhoz:

60 dkg darált hús
2 tojás
2 zsemle
1 kk. só
1/2 mk. bors
1 kk. pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
2 ek olaj

Mártáshoz:

5 dl jó minőségű világos sör
5 ek. olaj
1 púpozott ek. liszt
só, bors, gyömbér

A húst összekeverjük a vízbe előzőleg beáztatott, majd kinyomkodott zsemlével és a többi hozzávalóval.
Gombócokat formálunk belőle és egy közepes, kiolajozott tepsibe tesszük a gombócokat.
A mártáshoz az olajon megfuttatjuk a lisztet, ráöntjük a sört, kevergetve 2-3 percig forraljuk.
Kevés gyömbért, sót és borsot adunk hozzá.
Ráöntjük a húsra, úgy, hogy a mártás bevonja a gombócokat.
Előmelegített sütőben 180 C-on, kb. 35 percig sütjük fóliával letakarva, majd még 15 percig fólia nélkül, hogy szép aranybarna legyen a gombócok teteje.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!