Hétvégére egy gyors, finom ráadásul olaszos egytálételt?
Nagy előnye, hogy egyszerű az összeállítása és kevés energiaráfordítással elkészíthetjük. Az időnket pedig a kellemes levegőn tölthetjük, vagy akár a húsvéti nagytakarításnak is nekiállhatunk, amellett, hogy a családnak is finom, laktató ételt teszünk az asztalra.
Ennek a csodás egytálételnek az alapötlete a Praktika magazin januári számából származik, de természetesen saját ízlésre átalakítva, tehát eltér az eredeti verziótól.
10 szelet sertéskaraj
10 szem krumpli (kb. 1,2kg)
2 közepes fej vöröshagyma
3,5-4 dl főzőtejszín
2 ek vaj
1 nagy doboz tejföl (450g)
20 dkg reszelt sajt
szerecsendió, fahéj, só, bors
olaszosz fűszerkeverék: oregánó, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, kakukkfű
a fűszerkeveréket házilag szoktam készíteni, amikor szezonja van a fűszernövényeknek. Megszárítom őket és kevés sóval és cukorral mozsárban apróra töröm, üvegben remekül eltartható.
A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. A burgonyát és a hagymát szeletekre vágjuk.
Egy sütőtálat, én a kedvenc vasedényemet(mert ebben a legfinomabb) kivajazzuk. Belesimítjuk a burgonyával elkevert hagymaszeleteket, megsózzuk. 2 ek. vajat rászórunk pici darabkákban. A tejszínben elkeverjük a szerecsendiót és a pici fahéjat, majd a burgonyára öntjük.
A tetejére fektetjük a hússzeleteket, majd lefedjük és 200 C-os sütőben kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütjük a húst.
Vigyázat, ha nem vasedényben sütjük, akkor rövidülhet a sütési idő 30-40 perc után ellenőrizzük!
Miután ellenőriztük, hogy kellőképpen megpuhult a hús. Az előzőleg fűszerekkel és sajttal elkevert tejföllel nyakon öntjük a húst, majd mehet vissza a 180 C-osra állított sütőbe újabb 30 percre.
Csicsergő