Anyacsavarintó

Olaszos sertéskaraj vasedényben sütve

Hétvégére egy gyors, finom ráadásul olaszos egytálételt?

Nagy előnye, hogy egyszerű az összeállítása és kevés energiaráfordítással elkészíthetjük. Az időnket pedig a kellemes levegőn tölthetjük, vagy akár a húsvéti nagytakarításnak is nekiállhatunk, amellett, hogy a családnak is finom, laktató ételt teszünk az asztalra.

Ennek a csodás egytálételnek az alapötlete a Praktika magazin januári számából származik, de természetesen saját ízlésre átalakítva, tehát eltér az eredeti verziótól.

10 szelet sertéskaraj

10 szem krumpli (kb. 1,2kg)

2 közepes fej vöröshagyma

3,5-4 dl főzőtejszín

2 ek vaj

1 nagy doboz tejföl (450g)

20 dkg reszelt sajt

szerecsendió, fahéj, só, bors

olaszosz fűszerkeverék:  oregánó, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, kakukkfű

a fűszerkeveréket házilag szoktam készíteni, amikor szezonja van a fűszernövényeknek. Megszárítom őket és kevés sóval és cukorral mozsárban apróra töröm, üvegben remekül eltartható.

A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát. A burgonyát és a hagymát szeletekre vágjuk.

Egy sütőtálat, én a kedvenc vasedényemet(mert ebben a legfinomabb) kivajazzuk. Belesimítjuk a burgonyával elkevert hagymaszeleteket, megsózzuk. 2 ek. vajat rászórunk pici darabkákban. A tejszínben elkeverjük a szerecsendiót és a pici fahéjat, majd a burgonyára öntjük.

A tetejére fektetjük a hússzeleteket, majd lefedjük és 200 C-os sütőben kb. 1-1,5 óra alatt puhára sütjük a húst.

Vigyázat, ha nem vasedényben sütjük, akkor rövidülhet a sütési idő 30-40 perc után ellenőrizzük!

Miután ellenőriztük, hogy kellőképpen megpuhult a hús. Az előzőleg fűszerekkel és sajttal elkevert tejföllel nyakon öntjük a húst, majd mehet vissza  a 180 C-osra állított sütőbe újabb 30 percre.

WP_001658

Pastitsio-görög rakott tészta

Idén először volt annyira jó idő hétvégén, hogy bátran ki mertünk menni ebédelni a szabadba, és milyen jó volt.

Egyik kedvenc rakott ételünk a pastitsio, azaz görög rakott tészta készült. A recept alapötlete Latsiától származik és itt olvasható : http://www.kifoztuk.hu/receptjeink/item/pastitsio-goeroeg-rakott-teszta Bevallom több receptet is kipróbáltam, de nekünk ez vált be a legjobban. Viszont egy kicsit a saját ízlésünkre formáltam, mert az olaszos ízvilágot fűszerezésnél mi jobban kedveljük.  Nagyon finom és laktató, viszonylag gyorsan el is tudjuk készíteni,  és a sütés sem vesz túl sok időt igénybe. Elég nagy adagot készül ebből a mennyiségből, egy baráti, családi összejövetelre  kiváló. Mi öten jóllaktunk belőle és még maradt is, így meg van oldva, hogy mit csomagoljak holnap ebédre.

Az eredeti recepthez képest a mártás mennyiségével, a fűszerezéssel variáltam.

50 dkg makaróni

1 kg darált sertéscomb

1 nagy fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 doboz paradicsomkonzerv

bazsalikom, kakukkfű

pici cukor, só, bors,

1 ici pici tej (csak, akkor kell, ha valakinek a gyomra nehezebben bírja a paradicsomot)

A besamel mártáshoz:

1,2 l tej

7 ek. liszt

0,5 dl olaj

3 tojás

kb. 10-12 dkg reszelt sajt

A tetejére:

kb 10 dkg reszelt sajt

5 dkg olvasztott vaj

kevés fahéj

A tésztavizet feltesszük forrni sóval és kevés olajjal.

Közben a hagymát kockára vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk,  amikor már üveges hozzákeverem a nagyon apróra vágott fokhagymát is, majd hozzáadjuk a darált húst és fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk. A fűszereket apróra vágjuk és szintén a húshoz keverjük, végül a darabolt paradicsomot is hozzáadjuk a pici cukor és pici tej társaságában. Forralunk egyet rajta.

Félretesszük.

A besamelhez az olajon a lisztet átforgatjuk, majd felöntjük a tejjel és habverő segítségével simára keverjük, addig keverjük, amíg a tej jó meleg nem lesz, ekkor hozzáadjuk a tojásokat és a habverő segítségével továbbra is simává keverjük, végül jöhet hozzá a reszelt sajt, de itt már érdemes fakanálra váltani sűrűn keverve, hogy nehogy leégjen. A sajt sósságának függvényében megsózzuk. Majd, amikor besűrűsödött ezt is félretesszük.

Közben kifőzzük a tésztát.

Amikor kifőtt a tészta leszűrjük és 3-4 evőkanál mártást adunk hozzá, jól elkeverjük. Szintén 3-4 ek. mártást adunk a darált húsos raguhoz is.

Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk és a makaróni felét belesimítjuk. Erre jön rá a húsos réteg, majd a maradék tészta. A besamel mártást a tetejére öntjük.

Sajttal jól megszórjuk, majd egy kevés fahéjjal is szép egyenletesen, végül a tetejére csurgatjuk az olvasztott vajat.

Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 45-50 perc alatt elkészül.

 

WP_001604

 

Töltött fasírt

A család férfitagjai húst hússal ennének, ezért ezt a nagyon finom húsételt gyakran kérik tőlem, mint például ma ebédre is.

Amire szükség van:

1,5 kg darálthús
1 krinolin
8 db tojás
Negyed vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek. zsír
só, bors

6 db tojást keményre főzünk. A húst egy nagy tálban összekeverjük a 2 db egész tojással, a hagymanyomón áttört fokhagymával és vöröshagymával és a zsírral. Megsózzuk, borsozzuk, jól összedolgozzuk.
Egy kiolajozott tepsibe fektetjük a hús felét, majd ráhelyezzük a krinolint és a főtt tojásokat, végül a fasírthús másik felével szépen betakargatjuk. A tetejét pici olajjal bekenjük, majd 180 C-on, alufóliával letakarva kb. 1,5 órát sütjük.
A krinolin helyettesíthető kolbásszal is.
Krumplipürével szoktam tálalni. Szerintem ez a recept is egy olyan kategória, amit szinte lehetetlen elrontani és sok-sok dicséretet zsebelhetünk be 😉

Kép 2016 Kép 2018 Kép 2026
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!