Anyacsavarintó

Narancsos pohárkrém - húsvéti finomság felnőtteknek

Húsvétkor is érdemes egy finom, lágy, édes és krémes pohárkrémmel készülni, sőt érdemes ezzel kínálni a vendégeket/locsolókat. Az enyhén citrusos, leheletnyi likőrrel megbolondított krémek nagyon fel tudják dobni az ünnepi hangulatot. Egy picit pepecselni kell az elkészítéssel, de mindenképpen megéri ezt a kis fáradtságot.

 

Hozzávalók:

200 g kristálycukor

1,5 ek. reszelt (kezeletlen) narancshéj

5 db tojássárgája (szobahőmérsékleten)

3,5 dl tej

2 ek. kukoricakeményítő (átszitálva)

1 rúd vanília kikapart belseje

1/2 tk. jó minőségű enyhén citrusos likőr (pl. Grand Marnier)

1 ek. jó minőségű sótlan vaj

1 ek. magas zsírtartalmú tejszín

 

Elkészítés:

A tejhez hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és lassú tűzön addig kevergetjük, addig, amíg majdnem eléri a forráspontot. Húzzuk le a tűzről és tegyük félre. A tojások sárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük, közben lassan hozzászitáljuk a kukoricakeményítőt. Szép sima állagot kell kapnunk.

A két keveréket, tehát a narancsos meleg tejet, valamint a sárgájával készült keveréket alaposan összeforgatjuk.

Az így elkészült keveréket ismét visszatesszük a tűzre, közepes hőfokon kb. 6-7 percig tovább főzzük. (Vigyázzunk, ha túl magas hőfokon készítjük, vagy túl sokáig, akkor a tojássárgája össze fog állni, ezt mindenképpen el kell kerülni)

Az így elkészült krémet egy szűrön átszűrjük, végül hozzákeverjük a vaníliát, a likőrt, a vajat és a tejszínt.

Pohárba töltve lehűtjük, majd ezt követően kínálható.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!

 

 

 

Húsvéti töltött korong 2:1

WP_20150404_003

Ez a töltött korong egy remek recept két okból is. Az egyik, hogy húsvét előtti nap, azaz ma, vagy éppen holnap reggel is könnyedén elkészíthetjük és kínálhatjuk vendégeknek és locsolóknak egyaránt, a másik ok amiért remeknek tartom, mert a húsvéti maradékot is újra hasznosíthatjuk a  segítségével.

WP_20150404_004

Tészta:

40 dkg liszt

3-4 dkg élesztő

2 kávéskanál cukor

1 dl tej

fél ek. só

20 dkg olvasztott margarin

Töltelék:

fél doboz kukorica

10 dkg főtt sonka

1 tömlős sajt

3 ek. tejföl

ízlés szerint kaliforniai paprika és újhagyma is adható hozzá.

Tetejére:

1 tojás sárgája

1 ek tejföl

reszelt sajt

WP_20150404_010

A töltelék hozzávalóit elkeverjük és hűtőbe tesszük.

A tésztához az élesztőt a tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a margarint megolvasztjuk.

A liszthez keverjük a felfuttatott élesztőt és a megolvasztott margarint. Gyors mozdulatokkal egy viszonylag lágy tésztát gyúrunk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A tojás sárgáját a tejföllel elkeverjük.

A tésztát kelesztést követően kb 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és egy pohár segítségével korongokat szúrunk ki belőle.

Az egyik korongra kis kupac tölteléket halmozunk és rányomkodunk egy másik korongot, picit össze csipkedjük a szélét.

Az elkészült korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojásos tejfölös keverékkel és megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített 180 C-os sütőben szép aranybarnára sütjük.

WP_20150404_007

 

Rumos keksztojások húsvétra-még gyorsan elkészülhet

Gyerekekkel még gyorsan elkészíthetjük ezeket a finom kekszes tojásokat húsvétra, nagyon jó móka, ha engedjük a gyerekeknek, hogy kekszet daráljanak vagy porcukorba hempergessék a tojásokat.  Darabra nem tudom megmondani, hogy mennyi tojáska jött ki, mert folyamatosan ahogy készültek úgy tűntek is el az apró tojások.

18 dkg darált győri édes keksz (darálva)

2-3 evőkanál kristálycukor

1 fél tk. vaníliaaroma

kevés minőségi rum vagy gyerekek mellett kevés rumaroma

3 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 csipet szerecsendió

kb. 2-3 dl tej
A tojások közepébe rejthetünk: gyümölcs/aszalt gyümölcs, csoki, mandula vagy mogyoró, de ez el is hagyható.  Porcukor a hempergetéshez.

 A tejet elkeverjük a cukorral, ízlés szerint lehet több vagy kevesebb a cukor, mert a keksz is elég édes,  majd  a hozzávalókat jól összekeverjük, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk, egyedül a tej adagolásánál figyeljünk, mert nem mindig vesz fel teljesen azonos mennyiséget, érdemes óvatosan kisebb adagokban hozzáönteni. Egy puha masszát kell kapnunk, ami jól formázható.
Vizes kézzel apró tojásformákat formálunk, aminek a közepébe tetszés szerint kerülhet mindenféle meglepetés finomság-nálunk most ezek álltak rendelkezésre- füge, meggy, csokoládé-, ezeket apró darabokra vágjuk. Végül porcukorba hempergetjük.

Kicsit sziszifuszi munka, de a gyerekek segítségével hamar megvan. Készítés közben folyamatosan kóstolgassuk, mert a tojáskák édességét mindenkinek a saját ízléséhez kell alakítani.

Nagyon koncentrál:

WP_001698

WP_001699

Húsvét a világ körül

 

Szinte nem létezik olyan ország, ahol ne ünnepelnék a húsvétot.

Színes kitekintő a világba a teljesség igénye nélkül, azokat a képeket tartalmazza a bejegyzés, amik nekem tetszettek vagy valamiért magukkal ragadtak.

Ausztrália

A kis cukik

http://whatson.cityofsydney.nsw.gov.au

Húsvéti  parádé Melbourne-be

http://en.minghui.org/

Húsvéti csoki bilby, kis erszényes, ami ugye nem nyuszi 🙂 Én azért maradok a nyusziknál

http://members.optusnet.com.au

 

Belgium

Belgiumról mindjárt eszembe jutnak a csodálatos csokik

http://oldchocolatehouse.com

 

Tojásvadászat gyerekeknek egy Brüsszeli parkban, biztos jó móka

Children collect Easter eggs in a park in Brussels, Belgium, March 31, 2013. 10 parks in Brussels held Easter egg hunt event on Sunday. (Xinhua/Ye Pingfan)

http://www.globaltimes.cn

Cuba

Helyes kis húsvéti nyuszik Cuba-ból

Havana Easter bunnies  copy

http://www.prlog.org

Ecuador

Katolikus papok lilába öltöznek húsvétkor egy ünnepség keretében és sokan ünnepelnek az utcán

http://journals.worldnomads.com

 

Görögország

Igazi ünnep a húsvét Görögországban, szinte mindenki elmegy templomba húsvétkor és rengeteg szabadtéri ünnepséget is tartanak

Húsvét Ag Thomas, Athén, Görögország

Epitaphios felvonulás Kea

Péntek A Epitaphios a Kea

http://www.greecetravel.com

Horvátország

Csodálatos, színes, ékes tojások

http://chatandchow.tumblr.com/

India

Indiában is igazán színpompásan ünnepelnek

http://www.bestourism.com

Gyönyörű kézzel festett tojások is készülnek Indiában

http://www.stutzfamily.com

Kína

http://blog.asiahotels.com

http://cofswmc.wordpress.com

Magyarország

A kihagyhatatlan locsolás, Szentendrén a skanzenben vagy Hollókőn húsvétkor még mindig megnézhetjük a hagyományos magyaros locsolást.

http://dfilter.livejournal.com/

Vatikán

Az elmaradhatatlan tömeg húsvétkor, bakancslistás

 

 

 

 

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!