Anyacsavarintó

Roberto Alborghetti: Ferenc pápa asztalánál

Fülszöveg: Kevesen tudják, hogy Ferenc pápa élelmiszervegyész végzettséget is szerzett, és hogy az étkezés, a főzés fontos szerepet játszik életében. Ez a könyv 40 ízletes ám egyszerű receptet tartalmaz. Roberto Alborghetti, a pápa egyik lelkes életrajzírója pedig olyan történetet tár elénk, amelyből egy eddig ismeretlen pápa képe rajzolódik ki.


Véleményem: 

Roberto Alborghetti talán előttünk, magyar olvasók előtt ismeretlen, azonban hazájában, Olaszországban már nevet szerzett, mint hivatásos újságíró, vizuális művész, dokumentumfilmes és író. Több, mint 60 kötet fűződik a nevéhez, melyek közül számos kötet Ferenc pápáról és az ő munkásságáról, életéről szól.

Azonban én most azt a 2018. márciusban 15 nyelven kiadott, átfogó írást szeretném a figyelmetekbe ajánlani, amely Ferenc pápa asztalánál címmel jelent meg itthon.
Elöljáróban annyit elárulok, hogy nem egy szakácskönyvet tarthatunk a kezünkben, hanem egy sokkal érdekesebb olvasmányt, ami kiegészül remek receptekkel is, amelyek a tortán lévő habot hivatottak szimbolizálni.
Abban biztos vagyok, hogy Ferenc pápát mindenki ismeri, de talán azt kevesen tudják róla, hogy nagyon szoros kapcsolat fűzi az ételekhez, az étkezésekhez. Fiatalon élelmiszer-vegyészetből szerzett diplomát, de ennél sokkal mélyebbre, egészen a nagyszülői házba, asztalhoz nyúlik vissza az ételekkel kialakított szoros, már-már bensőséges kapcsolata.
Jorge Mario Bergoglio, a későbbi Ferenc pápa már egészen gyermekkorától kezdve, szinte a bölcsőben szippantotta magába az ételek illatát, a főzés tudományát és a közös étkezések fontosságát.

Ezek az élmények meghatározták az egész életét és nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a felnőtt élete során is fontosnak tartsa a közös étkezéseket, az ételek tiszteletét. Ezt a témakört tárja elénk az író nagyon színesen, olvasmányosan és érdekesen, miközben egyre közelebb kerül hozzánk Ferenc pápa és az ő hitvallása.

Teljesen új nézőpontból ismerhetjük meg a pápát. Amellett, hogy nagyon részletes életrajzi írás is ez a könyv, mégis az ételek és az étkezések kerülnek a középpontba, amelyeket anekdotákkal egészít ki az író és remek fotókkal illusztráltak a szerkesztők. Az ételfotók hívogatóak, a dokumentumfotók pedig érdekes életképeket, kiragadott pillanatokat örökítettek meg. Nagyon szép képi anyag került a könyvbe, amelyek miatt már megéri lapozgatni a könyvet.  

Nagyon jól példázza Ferenc pápa szociális érzékenységét az is, hogy 2017. novemberében, az első világnapon, melyet a szegénységben élőknek szenteltek meghívott a Vatikánba, a saját asztalához 1500 nehéz sorsú embert. Ezzel is felhívva a figyelmet, hogy az étel és az étkezés mindenkié, legyen az gazdag, vagy éppen szegény. Emellett folyamatosan felhívja a világ figyelmét az élelmiszer pazarlására, arra, hogy a pazarlás megállításához életmód- és szemléletváltásra van szükség.
Ami külön tetszett, hogy ő maga is példát mutat, nem tekint magára kiváltságosként, ha úgy hozza a helyzet, akár a munkások asztalához is leül enni.

A legjobban ezek a sorok példázzák Ferenc pápa példamutató hozzáállását a szegényekhez.

“Hogy egy olyan világban, “ahol a hatalommal rendelkezők csak a hasonszőrűekkel állnak szóba, Ferenc – aki a kollektív képzeletben talán a Föld legfontosabb embere – asztalhoz ül az utolsókkal, és olyan egyszerűen eszik velük, mint egy családi ebédnél, mindenféle formalitás nélkül.”

Az idézet Domenico Ricca tisztelendő úrtól származik, aki 35 éve a torinói fiatalkorúak börtönének káplánja.

Ezen kívül szerettem a vallási kitekintőket, idézeteket is, amelyek adtak egyfajta pozitív hangulatot olvasás során.

Számomra az ilyen apróságok, amelyek megjelentek a pápa életéből mind egytől egyig egy nagyon kellemes képet vázoltak fel róla. Ráadásul az ételek vonatkozásában is nagyon egyezik az ízlésünk, hasonló ételek kedvesek számára, mint számomra.

Az argentin és az olasz konyha keveredésének izgalmas gyűjteménye is ez a könyv. 

Ilyenek például az alábbi ételek, melyek recepttel együtt megtalálhatóak a könyvben (a teljesség igénye nélkül):

– Bagna cauda
– Rizotto piemonti módra
– Asado
– Articsóka zsidó módra
– Soklisztes kenyér
-Alfajores

Összesen 36 recept található a könyvben az előételtől a desszertig.

A könyvben a remek recepteken túl végigkísérhetjük Ferenc pápa életét, a  megjelenő ételekhez fűződő viszonyát és végül megértjük, hogy miért is tartja annyira szívügyének az ételek és a közös étkezések fontosságát. 

Nem gondoltam volna, hogy egy gasztronómiai témájú könyv ennyire mélyen meg fog érinteni és ennyire közel tudja hozni hozzám Ferenc pápát. Nagyon szimpatikus karakterű ember élete és munkássága rajzolódott ki előttem olvasás során. Egy olyan ember, akinek minden oka meglenne a felsőbbrendűség mögé elrejtőzni, azonban ő nem teszi, hanem helyette igazán emberi és fontos dolgokra hívja fel a figyelmet a munkájával. Olyan, az egész világot érintő szociális kérdések fontosságára, mint az élelmiszerek megosztása, a pazarlás megállítása.

 
Összegezve
Életrajz, ételek, figyelemfelhívás egy stílusos könyvben. A könyv keménytáblás kiadásban jelent meg, a lapok szépek, felületük kellemesen sima, mellőzik a csillogást, ami nekem nagyon tetszett. Az egész könyv kivitelezése nagyon letisztult, mely remekül illik ehhez a különleges könyvhöz. 
 
Ha Ti is szeretnétek leülni Ferenc pápa asztalálához egy remek utazásra időben, térben és gasztronómiában egyaránt, akkor Nektek kedves olvasók bátran ajánlom ezt a könyvet. 
Remek kikapcsolódás, életrajz, receptgyűjtemény és argentin életszemlélet, némi olaszos behatással. Nagyon szerethető, megnyugtató olvasmány, amely jóval túlmutat egy egyszerű szakácskönyvön. 

Végezetül:


Ez a könyv számomra olyan volt, mint a frissen sült, meleg kenyér, a lelkemet és a testemet egyaránt átmelegítette. A lelkemnek nagyon jót tett, hogy egy ennyire érdekes embert ismerhettem meg, a kipróbált receptek pedig a testemet melegítették át, ahogy megkóstoltam őket. Szinte az összes recept egyszerű és ízletes ételek leírása, ami előnyös egy gasztronómiai témájú kötetnél, mert a kezdő konyhaművészek is bátran kipróbálhatják a kedvenceiket. 

Mindenképpen  érdemes megkóstolgatni Ferenc pápa kedvenc ételeit! 

A könyvet köszönöm a Kossuth Kiadónak!

Oldalszám: 208
Kötés: keménytáblás
Kiadás éve: 2018
Fordította: Dorogi Katalin
Az értékelés a konyvlelo.blogspot.com oldalamon is megjelent!

Jamie Oliver: Minden napra superfood - véleményem a könyvről

Fülszöveg: „Nincs ebben semmi becsapás: lehetséges egyszerre szuperegészséges ételeket enni és jól is lakni.”Jamie Oliver

„Köszöntelek a mindennapi superfood világában. Ígérem, hogy ezeket a lapokat forgatva bármelyik recept mellett dönts, jó döntés lesz. Mindegyik tükrözi a kiegyensúlyozott arányok filozófiáját és a megfelelő adagolást, hogy kellő mennyiségű ételt vehess magadhoz.

Mindegy, hogy melyik fejezetből melyik receptet választod – márpedig legalább 30 reggelit, 30 ebédet és 30 vacsorát találsz itt –, az leginkább az ízlelőbimbóidat fogja csiklandozni, és jóllakat – de abban is biztos lehetsz, hogy beleillik a kalóriák napi rendszerébe, és ennek köszönhetően jó erőnlétben fog tartani. A reggeli kevesebb mint 400 kcal, az ebéd és a vacsora pedig egyaránt 600 kcal alatt jár, szóval bőven van még hely nassolásra és italokra.” Jamie Oliver

Véleményem: 

Ha szoktatok követni instagramon (@hkrisztinablog), akkor láthattátok már, hogy elég hosszú ideig nagyon szigorúan tartottam – sőt még most is figyelek rá –  a 160 g-os szénhidrátdiétát. 

Ez a diéta nem a legegyszerűbbek közé tartozik, mert elég sokat kell számolgatni, figyelni az összetevőket, a megadott szénhidrát mennyiséget kötelezően el kell fogyasztani a napi 5-6 étkezés alkalmával, és még hosszan sorolhatnám. Szóval egy-egy diétás fogás elkészítése több odafigyelést igényel.

Ezért folyamatosan kerestem a segédanyagokat, könyveket, amelyek eligazíthatnak ebben az útvesztőben. Pont emiatt nagyon örültem, amikor a kezembe került Jamie Oliver-től a Minden napra superfood című receptkönyv, ami sokkal több, mint receptek és számok tárháza. Igazi segítség a mindennapokban, akár betegség, akár az egészséges életmód kialakítása miatt tartunk diétát. Természetesen a könyv diétától függetlenül, kizárólag az egészséges konyha alapjai és remek receptjei után érdeklődőknek sem fog csalódást okozni.

A könyv hathatós segítséget tud nyújtani a mindennapi táplálkozásunk egészséges mederbe tereléséhez, hiszen a receptek alatt a pontos szénhidrát mennyiség mellett még számos hasznos információt megtalálhatunk, grammban megadva. 

Amellett, hogy a kötetből csak úgy árad Jamie jókedve, az ételekhez való pozitív hozzáállása, valami más is átjön az olvasó számára, mégpedig a tudása.

Ebből a könyvéből látszik meg igazán a főzés mögött álló szakmai tudása, amit eddig csak sejteni lehetett. Itt nem csak arról van szó, hogy összedob egy színes, kiváló minőségű hozzávalókból álló fogást, amit mi szépen lemásolunk és voilá! már kész is. Itt megmutatja, hogy a testünk és lelkünk mitől lesz egészséges, ráadásul hosszútávon. 

A tudását pedig remek szakemberektől szerezte meg. Tanult orvosoktól, kutatóktól, tanároktól, táplálkozástudományi szakemberektől és mindezt a tudást ebben a könyvében teljesítette ki, összegezte és megosztotta velünk, olvasókkal. 

Ahogy a könyvből is kiderül sosem késő egy egészségesebb életet választani, hiszen Jamie Oliver is csak a 40. születésnapja előtt picivel kezdte más szemmel nézni a körülötte zajló dolgokat, köztük az étkezést is. 

Továbbra is azt vallja, hogy némi kilengés megengedett, vagy éppen a nyalánkságok beépítése az egészséges étkezésbe, mert az ételekkel való jó viszony hosszútávon csak így tartható fenn. 

Számomra Jamie hozzáállása, az ételekhez való viszonya nagyon szimpatikus. Emellett tetszett, hogy törekedett arra is, hogy az egészséges ételek finomak és laktatóak legyenek, ne kelljen dönteni, hogy jól lakunk vagy egészségesen táplálkozunk. Én magam mióta megkaptam a könyvet már több receptet is kipróbáltam belőle, és állíthatom, hogy valóban jól tudtam lakni, valamint tényleg ízlettek is a fogások. A választék pedig igazán sokszínű, 30 reggeli, 30 ebéd és szintén 30 vacsora ötlet került terítékre. A receptekre pedig egy magas tudással rendelkező szakértői csapat a garancia, akikkel bizony Jamie sokat perlekedett, míg végül elfogadásra kerültek szakmailag és az általa elvárt kritériumoknak is megfeleltetve a receptek.

Az én kedvenceim (a teljesség igénye nélkül):

– szódás kenyér

– hordozható saláták befőttesüvegekben

– mexikói gazpacho

– gyors házi tortilla, pirított zöldség, chili, sajté és avokádó

Többször is átlapoztam a könyvet; volt, hogy csupán a gyönyörű ételfotókban gyönyörködtem, volt olyan, amikor bevásárlólistát készítettem a kinézett recepthez és néha csak olvasgattam.

Azonban legtöbbször az összefoglaló részekhez kanyarodtam vissza:

– A kiegyensúlyozott étrend

– A nagybecsű zöldségek, gyümölcsök

– A jó szénhidrátok

– A fehérje ereje

– A zsír nélkülözhetetlen

– Tejben-vajban

– Vízben az igazság

– Alkohol

– Szavazz a bioélelmiszerekre

– Forradalmasítsd a bevásárlást

– Alapvető tények az alvásról

– Akarsz száz évig élni?

Számomra ezek az összefoglalók nagyon hasznosak voltak, tömörek, érthetőek és informatívak. Nagyon illettek a könyv eredeti mondanivalójához. Személy szerint örültem, hogy a recepteken túl tényleg tárgyi tudást is nyújtott a könyv, segített eligazodni a super foodok világában. 

Ahogy a könyvben is írja: 

” Ha csupán néhány ötletet teszel a magadévá, már akkor is másként fogsz gondolkodni az ennivalóról.”

Végül jöjjön a könyvből az egyik kedvenc receptem, ami nekem nagyon bevált, ami nem más, mint a szódás kenyér. 

Azt hihetnénk, hogy itthon macera kenyeret gyúrni, de elárulom, Jamie receptjével ez sem az. 

Szódás rozskenyér

Nagyon szeretem elkészíteni ezt az egyszerű, kelesztés nélkül pikk-pakk összeállítható tésztát. Semmiféle szakmai, gépi előkészületet nem igényelt, egyszerűen csak pár perc kikapcsolódást és finom ízeket nyújtott számomra.

Hozzávalók:

250 g teljes kiőrlésű liszt

100 g rozsliszt

50 g zabpehely

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 nagyobb méretű tojás

300 ml író vagy natúr joghurt

1 kávéskanál tengeri só

Elkészítés: 

A száraz hozzávalókat jól elkeverjük, majd hozzáadjuk az előzőleg villával felvert tojást és  joghurtot/írót. Villával tovább keverjük, majd, amikor kezd összeállni lisztezett kézzel tésztamasszává gyúrjuk.

Kelesztésre nincs szükség!

2 golyót formázunk, az enyhén belisztezett tepsibe tesszük, és a tetejét megszórjuk egy kevés liszttel. Kézzel kb. 3 cm-es koronggá lapítjuk a tésztát. Egy kés hegyével pedig x-et karcolunk a tetejébe.

190 C-os, előmelegített sütőbe tesszük. (gáznál 5-ös fokozat)

40-45 percig sütjük, a sütő középső rácsán.  Az alja kocogtatásra kongó hangot ad, a teteje pedig roppanós kérget kap.

A teljes elkészítési idő kb. 50 perc. 

KCAL 248

Zsír 3,3 g

Tel. zsír: 0,7 g

Fehérje: 10,4 g

Szénh.: 46.5 g

Cukor: 3,5 g

Rost: 6,5 g

A recepteket kezdő és haladó konyhaművészek egyaránt könnyedén el tudják készíteni, semmi ördöngösség. Jamie, továbbra is egyszerűen csak főz. 

A könyvet köszönöm a Park Könyvkiadónak

Eredeti Cím:

Oldal: 312

Megjelenés éve: 2016

Fordította: Dobos Anna

 Jelen bejegyzés a konyvlelo.blogspot.com oldalon is megjelent!

Mit olvassunk, vagy éppen mit NE olvassunk a várandósság alatt

Kezdeném rögtön azzal, hogy egy időre tényleg abbahagytam a blogolást, mentegethetném, hogy miért, de valójában nem tudom. Talán egy idő után úgy éreztem, hogy kizárólag a gasztronómia nem elegendő egy blog fenntartásához, hiszen a témában sok-sok blog van és én nem szerettem volna egy lenni a sok közül. Ettől függetlenül nincs azzal baj, ha valaki kizárólag csak a gasztro témában ír és teszi azt színvonalasan, én úgy éreztem, hogy ez nem az én utam, annak ellenére, hogy évekig vezettem és frissítettem a blogot.
Mostantól szeretnék megújulni és felfrissülni, mindezt úgy, hogy felélesztem a blogot és mint egy kiskamasz, valamint egy pocaklakó anyukája elkezdek inkább az életmód felé nyitni és igyekszem majd érdekes tartalmakat előállítani.
Folytatnám is rögtön azzal, hogy ez a bejegyzés csak és kizárólag a saját véleményemet tartalmazza, természetesen lehet másképpen is csinálni, mindenki döntsön saját belátása szerint.
Repüljünk is vissza úgy 13 évet az időben, amikor már a neten is igen sok a terhességgel, babavárással kapcsolatos tartalmat meg lehetett találni, mint első gyermekét váró kismama alaposan át is tanulmányoztam a tartalmakat. Nem csak egyszerűen áttanulmányoztam, hanem, szinte végzett nőgyógyászként/szülészként mentem az első szülésemre. Ma már megkérdezem magamtól vajon minek is akartam tudni milyen vágást fog csinálni az orvos és miért is kínáltam fel neki szülés során a lehetőséget (az egyetemen biztos megtanulta), de szülés közben jött a sok-sok olyan információ elő, amire valójában a világon nem volt szükségem és csak elvonták a figyelmemet.
Akkor követtem el az első hibát, történetesen, hogy hittem az általam összeolvasottaknak!
Azóta levontam a következtetést, azaz Nem! szabad a neten téblábolva mindenféle a terhességgel és szüléssel kapcsolatos tartalmat elolvasni.
10+1 pont amiért ne a net legyen a szakirodalmad és a legjobb barátod a várandósságod alatt
1. Felesleges információk hada (nincs szűrés)
 
2. A fele sem igaz, legfőképpen, akkor és amennyiben mindent magunkra vonatkoztatunk (már pedig minden tünetet észlelni fogunk magunkon, ebben biztosak lehettek)
 
3. A sok, számunkra hasznosíthatatlan információ felesleges idegeskedést és orvoslátogatást szül. Ergo előbb-utóbb az orvosunk és családunk agyára fogunk menni
 
4. A szülés mindenkinél más és más, szinte már egy horrorfilmmel felérő rémképzettel mentem szülni, szívás!
 
5. Teljesen más élmény volt az egész, mint amit vártam, az általam olvasott netes “szakirodalom” és fórumok hozzászólásai alapján, amik még csak köszönő viszonyban sem voltak a valósággal
 
6. Rengeteg időt és energiát elpazaroltam a tartalmak átböngészésével,  ezáltal elvettem az időt a fontosabb dolgoktól.
 
7. Te magad sem tudod kiszűrni, mi az ami valóban hasznos és fontos és mi az ami haszontalan információ, netfüggőség lesz a vége
 
8. Folytonos összehasonlításra ösztönzött mások tapasztalataival (az egyik lehető legrosszabb, amit tehetsz az összehasonlítgatás, később a gyereknél is alkalmazni fogod és paramama leszel)
 
9. A feltett információkat a magazinokkal/könyvekkel ellentétben nem nézi át szakember, szerkesztő, ergo sok a rossz és téves tájékoztatás. Tisztelet az 1-2 kivételnek, tudományos oldalnak, de én ezeket is fenntartással kezelem. Jobban szeretem az offline orvoslást.
 
10. Néha még a rokonok is feleslegesen riogatnak, ettől idegenek sem riadnak vissza, főleg a neten. Vigyázz, hogy nehogy a rosszindulat áldozatává válj, ami megnehezíti számodra ezt a gyönyörű időszakot. 
 
10+1. A valóságot magadnak kell megtapasztalni, mert még sehol sem láttam tényszerűen, őszintén leírva azokat a tényleges kellemetlenségeket, amelyekkel szülés után, vagy alatt szembe fogsz nézni. 
Mint, fent is írtam ez kizárólag a saját tapasztalataimon alapuló véleményem, amit nem muszáj megfogadni, de magamat most számos kellemetlenségtől megkímélem azáltal, hogy letiltottam magamat a netes várandós témákról és fórumokról.
Egyértelműen nem a netről fogok szülni menni.
 
Képtalálat a következőre: „pregnant read book picture”
 
Szeretném megmutatni azokat a köteteket, amelyeket elegendőnek ítélek meg a 9 hónap során, mint szakirodalom, ismeretterjesztés.

Minden terhesség más, mint a többi, és alig foglalható szabályokba, hogy mi vár a várandósra. Annyi biztos: lelkiismeretes terhesgondozással, egészséges étkezési szokások, életmód kialakításával jelentősen befolyásolhatja mindazt, ami a terhesség és a szülés során történik. A mai anyáknak sokkal jobbak az esélyeik rá, hogy egészséges gyermeket szülnek, mint a történelem során valaha is. Reméljük, hogy ez a könyv minden kérdésére választ ad, oldja a szorongásokat, hozzásegít ki-ki nyugodtabb éjszakai álmához. Aki tudja, mire várhat, azt kevesebb csalódás és több öröm fogja érni. Amikor e könyvet írtuk, arra törekedtünk, hogy egyetlen kérdést se hagyjunk megválaszolatlanul. Nemcsak saját személyes tapasztalatainkra támaszkodtunk, hanem a több száz, gyermeket váró szülőére is, akikkel kapcsolatba kerültünk és akiket megkérdeztünk.

Amit a terhességről tudni akartál, alapos, hasznos és nagyon kimerítő kézikönyv a bizonyos 9 hónapról, csak ajánlani tudom.

Vajon nem lenne csodás a saját szemünkkel látni, hogy gyermekünk miként fejlődik a pocakunkban, és mivel foglalatoskodik, miközben ügyes-bajos dolgainkat intézzük? Igencsak meglepődnénk, mire képes egy ilyen csöppnyi lény. A Terhesség napról napra című könyv láthatóvá teszi a magzat mindennapjait, így a babánk a szemünk láttára fejlődik és gyarapodik. Az egyedülálló 3D ultrahangfelvételek mellett a terhesség minden napjára jut egy-egy jó tanács, amelyeket megfogadva egészségesen és derűsen nézhetünk a gyermekáldás elé.

 
Nagyon hasznos kis kötet, kellemes kézbe venni.

Suttogónak ​eredetileg azt nevezték, aki különleges képessége folytán pusztán türelemmel és halk szavakkal lecsillapít egy megvadult lovat. Tracy Hoggnak ilyen rendkívüli tehetsége van a síró kisbaba megnyugtatásához, ezért hívják őt is suttogónak a hálás szülők. Az Amerikában hihetetlenül népszerű szerző könyvéből Ön is mindent megtudhat, amit egy csecsemő gondozásáról és neveléséről tudnia kell. Legjobb, ha először a várandóssága alatt olvassa el, hogy megismerkedhessen Tracy alapelveivel, melyek a leghatékonyabb hagyományos és modern nevelési módszereket ötvözik, és ha ezekre támaszkodik, voltaképpen bármilyen problémát orvosolhat majd. Ha a baba megszületett, már tudni fogja, mitől eszik és alszik jól, miért sír, mitől nyugszik meg, milyen „szórakozásra” vágyik, és hogyan lehet elejét venni annak, hogy az egész családot az uralma alá hajtó kis zsarnok váljék belőle. Sok más mellett azt is tudni fogja, hogyan szoptassa és/vagy tápszerezze, fürdesse és masszírozza, mikor és mivel kezdje meg a szilárd étel bevezetését; és nem utolsósorban: hogyan birkózzon meg a gyermekágyi depresszióval, miként szervezze meg az életét és törődjön önmagával. Külön erénye a könyvnek, hogy kitér az iker- és koraszülésből, valamint az örökbefogadásból adódó kérdésekre is, érdekessége pedig a baba- és az önismereti teszt, amelyek sokkal több tanulsággal szolgálnak, mint gondolnánk!

 
Tracy Hogg könyvével kezdhetünk is felkészülni a gyereknevelésre, itt sem kőbe vésett szabályként kell felfogni a leírtakat, de nagyon jó kiindulási alapot képez a kötet és a 9 hónap alatt lesz is időnk átolvasgatni.

Az első olyan babakönyv, amely ábrákkal mutatja be az édesanyáknak, hogyan kell ellátni, ápolni, gondozni gyermeküket. Minden tudnivaló egy kötetben – a terhesség kezdetétől a gyermek egészséges fejlődésének 3 éves szakaszáig. Áttekinthető tagolása biztosítja a gyors, könnyű tájékozódást. Ésszerű, lényegre törő megoldásokat kínál minden lehetséges problémára. Nélkülözhetetlen kézikönyv minden kismama és leendő szülő számára.

 
Szintén a leendő anyukáknak segít átvészelni a kezdeti időszakot, szintén nagyon hasznos olvasmány lehet már a terhesség alatt, bár kicsit aktualizálhatnák a tartalmat, de ettől függetlenül hasznos tudott maradni.
A fentieken kívül biztos vagyok benne, hogy még számos hasznos és kiváló könyv van a piacon, mely átfogó képet ad a témában, azonban számomra ennyi irodalom is elegendő. A tapasztalat mindennél többet ér, bár tudom, hogy ezt az első baba érkezése előtt még mindig picit nehéz elhinni, annak tükrében, hogy már a terhesség alatt is számos olyan tüntet tapasztalhatunk magunkon, amit nem tudunk hova tenni. Véleményem szerint egy orvos, akiben megbízunk a való világban mindennél többet ér és inkább hagyjuk a netes orvoslást.
Kellemes olvasgatást és babavárást!

Marta Sgubin,Nancy Nicholas-Jacqueline Kennedy szakácsnője voltam- Egy szakácskönyv, ami jóval több

Egy polcos bolhapiacon botlottam bele a könyvbe  és kemény 500 Ft volt az ára, kihagyhatatlan vételnek tűnt. Igaz, ekkor még úgy gondoltam, hogy egy egyszerű szakácskönyv, de nem volt igazam, de erre otthon jöttem rá, amikor elkezdtem olvasni.

Egy szakácskönyv, ami meg van töltve élettel és történetekkel, talán így tudnám a legjobban jellemezni. A receptek csupán másodlagosak, ámbár nagyon izgalmasak, de ez nem is annyira lényeges.

A könyv rögtön Ifj John F. Kennedy előszavával indul. Elmeséli, hogy került a családjukhoz Marta és lett annak szerves  része, később pedig a család szakácsnője.

Ami rögtön a tartalom alapján megállapítható, hogy 12 részre, azaz hónapra oszlik a könyv.

Január: Szánkózás a Central Parkban

Február: Ebéd a könyvtárban

Március: Húsvéti vacsora Görögországban

Április: Balettelődadás New Yorkban
Május: Gyerekzsúr a kertben
Június: Nyári szünidő Martha’s Vineyardon
MV1
                                  kép forrása: http://www.massvacation.com
Július: Asszonyom születésnapja
Augusztus: Piknik
Szeptember: A család kedvence
Október: Ősz New Yorkban
November: Hálaadásnapi hétvége
December: Karácsonyi reggeli
Minden egyes epizód betekintést enged a Kennedy-Onassis család életébe, a kulisszák mögé, oda ahol álarc nélkül lépnek színre a szereplők, a maguk hétköznapi voltában.

Kedves, bájos és érdekes részleteket ismerünk meg a család életéből, néha csak egyszerűen maguk vannak, néha pedig megjelennek híres személyek is, mint pl. Clinton-ék.

Marta pedig nevelőnőből előlép szakácsnővé és igazából családtaggá is válik. A történetek végén elárul néhány, a család által kedvelt receptet is.

Például:

-buggyantott vörös szilva
-beurre blanc
-kukoricakrém-leves
-tojáskocsonya,

ezen kívül is számtalan (kb. 100 db) egyszerű, könnyen elkészíthető receptet olvashatunk.

Ami pedig még különösen tetszett, hogy a könyv 224 oldala képekkel, azaz családi fotókkal gazdagon illusztrált.

Egy igazán fantasztikus könyv, melyen keresztül betekintést kapunk egy híres család életébe, ételeibe.

covers_332246

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!