Anyacsavarintó

Húsleves tavaszi reloaded - tavaszi hangulatú leves húslevesből

A márciust mindig egy átmeneti hónapnak tekintem a tél és a tavasz között. Ilyenkor néha még kívánjuk a nehezebb ételeket, de már kacsingatunk a friss, üde ízek felé is.

Márciusban ezért nálunk még hétvégente előfordul a húsleves, de már másnap kevésbé kelendő, ami érthető is. Ilyenkor kerül elő a krémlevesek egy-egy variációja. A húsleves szinte az összes zöldséghez remek alapot biztosít, kárba semmikép nem hagyom veszni.

Így tavasszal pedig szinte áhítozunk egy finom, zöld tavaszi leves után, legyen az borsó, brokkoli, zeller, póré, illetve bármely, a család által kedvelt zöldségféle. A zöldség mellé a titok a friss zöldfűszerekben rejlik. Egy marék ízletes zöldfűszer minden levest fantasztikus tavaszi hangulatba hoz, és vele együtt minket is feltölt energiával.

Tegnap éppen volt itthon gyönyörű brokkolim, mert a kislányom hozzátáplálása során pont bevezetés alatt áll eme zöldség, így úgy gondoltam, hogy a család is örülne egy finom, illatozó levesnek vacsorára. Jól gondoltam!

Hozzávalók:

Brokkoli – kb. 1 kg – ebből a vastag szárak még le fognak jönni

Húsleves, vagy zöldségleves leve

1 csokor zöldfűszer, nálam most egy marék bazsalikom és petrezselyem került bele

1 közepes burgonya, vagy édesburgonya felkockázva

1 gerezd fokhagyma (el is hagyható)

0,3 liter főzőtejszín

só, bors, szerecsendió

Feltét: 

Kenyér

Olíva olaj

Sajt (elhagyható)

Elkészítés:

A brokkolit és a burgonyát annyi húslevesben feltesszük főni, amennyi ellepi. Puhára főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót és tört fokhagymát adunk hozzá. Amikor puhára főtt beleszórjuk a felaprított, friss zöldfűszereket, majd kb. 1 percig tovább főzzük. Ezt követően összeturmixoljuk, végül hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. Az ízeket még ekkor tudjuk alakítani, amennyiben szükséges.

A kenyérkockákat olíva olajon megpirítjuk és a levesre szórjuk a sajttal együtt.

Krémleves, csupán 3 hozzávalóból - karácsony előtti "Anyaidő" jegyében

Idén minden téren megpróbálok kicsit lassítani, így a karácsonyi menü elkészítése előtti napokban is igyekszem gyors és finom ételeket a család elé tenni. A leves mellé általában még kínálok valamilyen gyorsan elkészíthető süteményt is, így garantáltan senki nem marad éhes.

A fontos szempontok:

  • Kevés hozzávaló
  • Laktató
  • Könnyen elkészíthető
  • Finom
  • Pénztárcabarát

Ma egy szuper gyors krémleves készült, mindössze 3 hozzávalóból és nagyon rövid idő alatt.

Hozzávalók:

  • vasárnapról megmaradt húsleves, csak a leve, vagy kockából főzött alap
  • 45 dkg szeletelt csiperke gomba
  • 0,5 liter tejszín

Elkezdem főzni a szeletelt gombát, annyi levesben, amennyi bőven ellepi és kényelmesen meg tud benne főni. Amennyiben szükséges még ízesítem a levest, ez leginkább a kockából készült levesnél fontos. Amikor puha a gomba mehet bele a tejszín, miután felforrt botmixerrel krémleves állagúra mixelem.

A tetejére ízlés szerint kerülhet:

  • vajban pirított kenyérkocka
  • levesgyöngy
  • sajt
  • petrezselyem

A feltétek el is hagyhatóak, anélkül is ízletes meleg levest tehetünk az asztalra.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy like-ot a facebook oldalamra és az instagramomra, hogy ne maradja le a hasonló bejegyzésekről!

Pikáns sült sütőtök krémleves

Egy ilyen havas /esős naphoz igazán jól passzol ez a finom, enyhén pikáns krémleves. Finom, egészséges, krémes téli leves.

tök

1,2 liter húsleves

1 burgonya a húslevesben megfőzve

1 közepes sütőtök

1 közepes vöröshagyma

1 ek. vaj

2 tk. tejföl

2 csipet reszelt citromhéj

2 csipet chili (őrölt)

3 csipet petrezselyem

2 csipet kakukkfű

só, bors, cukor

A sütőtököt kb. 1 óra alatt 180 C-os sütőben megsütjük.

Amíg a tök kihűl a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk a vajon.  Ezt követően felöntjük a levessel, amiben a burgonyát már előzőleg megfőztük és a sütőtök húsát is hozzáadjuk. Jöhetnek a fűszerek, a borssal óvatosan bánjunk a chili miatt. A só, bors, cukor használatánál hagyatkozzunk a megérzésünkre és kóstoljuk meg miután felforrt a leves.

Forrás után már mehet is a turmixba a levesünk, szép krémes állagot kell kapnunk. Ezután visszatesszük a tűzre, az ízeket utánaigazítjuk végül belekeverjük a tejfölt. Forrás után félretesszük és kb. 5-10 perc múlva tálaljuk.

A leves tetejére tehetünk, pirított kenyérkockát, pirított sütőtökmagot, levesgyöngyöt, sült kolbászt vagy sült bacon kockákat is. A kész levest még nagyon pici olíva olaj cseppekkel bolondítjuk meg.

tökös

Üde borsókrémleves kolbász chips-szel

Ismét eljött a friss és üde krémlevesek ideje.  Előnyük, hogy gyorsan és könnyen elkészíthető és még finomak is.

Akár a teraszon is termeszthetünk friss borsót, egy kis útmutató az ültetéshez:

 forrás: http://www.growinggrub.co.uk/container/container01_frameset.htm

450 g zsenge zöldborsó

3,5 dl tejszín

3 ek. cukrozott sűrített tej

1 szál újhagyma

1 marék petrezselyem

só, bors, szerecsendió

1 pici darab friss gyömbér lereszelve

A tetejére kolbász chips, pirított kenyérkocka

vaj

reszelt sajtból is süthetünk korongokat a leves tetejére.

A felaprított újhagymát üvegesre pároljuk a kevés vajon, majd átforgatjuk rajta a borsót és az apróra vágott petrezselymet.

Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje a borsót.

Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kevés szerecsendiót és a lereszelt friss gyömbért.

A borsót puhára főzzük. Kb. 15-20 perc

Elkeverjük benne a tejszínt és a sűrített tejet. Az ízeknek utána igazítunk, amennyiben szükséges.

Összeturmixoljuk a levest, átforraljuk és félretesszük, amíg megpirítjuk előbb a nagyon vékony kolbászszeleteket, majd a kolbász kisült zsírjában forró serpenyőben megpirítjuk a kenyérkockákat is.

Tálalásnál a kolbászból és a kenyérkockából készült levesbetétet a leves tetejére halmozzuk, aki szereti készíthet a még forró serpenyőben reszelt sajtból korongokat. A levest mentával díszíthetjük.

WP_001847

WP_001851

 

Fűszeres brokkoli krémleves-húsvétra percek alatt elkészül

Ez egy nagyon gyors tavaszi leves, akár húsvétra is pillanatok alatt elkészülhet.  Nálunk egyébként is nagy népszerűségnek örvendenek a krémlevesek, így szeretem a brokkolit is belecsempészni a variációk közé, mert egyébként a gyerkőc nem igazán szereti sem a brokkoli illatát, sem az ízét, ebben a levesben viszont a fűszereknek és a tejszínnek köszönhetően átalakul az íz és az utolsó cseppig elfogy a leves a tányérból.

Én-Brokkoli: 1-0, hurrá!

 

500 g brokkoli

1 ek vaj

só, bors, vegeta, majoránna, szerecsendió

500 ml főzőtejszín

sajt

pár szelet kenyér

 

A brokkolit vegetával ízesített vízben megfőzzük.

Összeturmixoljuk, de figyelve, hogy az összes főzőlé nem fog kelleni, kb. annyi főzőlével turmixoljuk, hogy egy finom krémes állagot érjünk el.

Visszatesszük a tűzhelyre, sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá, majd hozzáöntjük a tejszínt és forralunk rajta. A végén elkeverjük benne a vajat.

A kenyeret kockára vágjuk, serpenyőben finom aranybarnára és ropogósra pirítjuk, a végén hozzáadjuk az apróra vágott friss majoránnát és a leves tetejére halmozzuk.

Ízlés szerint sajttal megszórjuk a levest.

WP_001679

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!