Anyacsavarintó

Húsleves tavaszi reloaded - tavaszi hangulatú leves húslevesből

A márciust mindig egy átmeneti hónapnak tekintem a tél és a tavasz között. Ilyenkor néha még kívánjuk a nehezebb ételeket, de már kacsingatunk a friss, üde ízek felé is.

Márciusban ezért nálunk még hétvégente előfordul a húsleves, de már másnap kevésbé kelendő, ami érthető is. Ilyenkor kerül elő a krémlevesek egy-egy variációja. A húsleves szinte az összes zöldséghez remek alapot biztosít, kárba semmikép nem hagyom veszni.

Így tavasszal pedig szinte áhítozunk egy finom, zöld tavaszi leves után, legyen az borsó, brokkoli, zeller, póré, illetve bármely, a család által kedvelt zöldségféle. A zöldség mellé a titok a friss zöldfűszerekben rejlik. Egy marék ízletes zöldfűszer minden levest fantasztikus tavaszi hangulatba hoz, és vele együtt minket is feltölt energiával.

Tegnap éppen volt itthon gyönyörű brokkolim, mert a kislányom hozzátáplálása során pont bevezetés alatt áll eme zöldség, így úgy gondoltam, hogy a család is örülne egy finom, illatozó levesnek vacsorára. Jól gondoltam!

Hozzávalók:

Brokkoli – kb. 1 kg – ebből a vastag szárak még le fognak jönni

Húsleves, vagy zöldségleves leve

1 csokor zöldfűszer, nálam most egy marék bazsalikom és petrezselyem került bele

1 közepes burgonya, vagy édesburgonya felkockázva

1 gerezd fokhagyma (el is hagyható)

0,3 liter főzőtejszín

só, bors, szerecsendió

Feltét: 

Kenyér

Olíva olaj

Sajt (elhagyható)

Elkészítés:

A brokkolit és a burgonyát annyi húslevesben feltesszük főni, amennyi ellepi. Puhára főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót és tört fokhagymát adunk hozzá. Amikor puhára főtt beleszórjuk a felaprított, friss zöldfűszereket, majd kb. 1 percig tovább főzzük. Ezt követően összeturmixoljuk, végül hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. Az ízeket még ekkor tudjuk alakítani, amennyiben szükséges.

A kenyérkockákat olíva olajon megpirítjuk és a levesre szórjuk a sajttal együtt.

Krémleves, csupán 3 hozzávalóból - karácsony előtti "Anyaidő" jegyében

Idén minden téren megpróbálok kicsit lassítani, így a karácsonyi menü elkészítése előtti napokban is igyekszem gyors és finom ételeket a család elé tenni. A leves mellé általában még kínálok valamilyen gyorsan elkészíthető süteményt is, így garantáltan senki nem marad éhes.

A fontos szempontok:

  • Kevés hozzávaló
  • Laktató
  • Könnyen elkészíthető
  • Finom
  • Pénztárcabarát

Ma egy szuper gyors krémleves készült, mindössze 3 hozzávalóból és nagyon rövid idő alatt.

Hozzávalók:

  • vasárnapról megmaradt húsleves, csak a leve, vagy kockából főzött alap
  • 45 dkg szeletelt csiperke gomba
  • 0,5 liter tejszín

Elkezdem főzni a szeletelt gombát, annyi levesben, amennyi bőven ellepi és kényelmesen meg tud benne főni. Amennyiben szükséges még ízesítem a levest, ez leginkább a kockából készült levesnél fontos. Amikor puha a gomba mehet bele a tejszín, miután felforrt botmixerrel krémleves állagúra mixelem.

A tetejére ízlés szerint kerülhet:

  • vajban pirított kenyérkocka
  • levesgyöngy
  • sajt
  • petrezselyem

A feltétek el is hagyhatóak, anélkül is ízletes meleg levest tehetünk az asztalra.

 

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek nyomj egy like-ot a facebook oldalamra és az instagramomra, hogy ne maradja le a hasonló bejegyzésekről!

Pikáns sült sütőtök krémleves

Egy ilyen havas /esős naphoz igazán jól passzol ez a finom, enyhén pikáns krémleves. Finom, egészséges, krémes téli leves.

tök

1,2 liter húsleves

1 burgonya a húslevesben megfőzve

1 közepes sütőtök

1 közepes vöröshagyma

1 ek. vaj

2 tk. tejföl

2 csipet reszelt citromhéj

2 csipet chili (őrölt)

3 csipet petrezselyem

2 csipet kakukkfű

só, bors, cukor

A sütőtököt kb. 1 óra alatt 180 C-os sütőben megsütjük.

Amíg a tök kihűl a kockára vágott hagymát üvegesre pároljuk a vajon.  Ezt követően felöntjük a levessel, amiben a burgonyát már előzőleg megfőztük és a sütőtök húsát is hozzáadjuk. Jöhetnek a fűszerek, a borssal óvatosan bánjunk a chili miatt. A só, bors, cukor használatánál hagyatkozzunk a megérzésünkre és kóstoljuk meg miután felforrt a leves.

Forrás után már mehet is a turmixba a levesünk, szép krémes állagot kell kapnunk. Ezután visszatesszük a tűzre, az ízeket utánaigazítjuk végül belekeverjük a tejfölt. Forrás után félretesszük és kb. 5-10 perc múlva tálaljuk.

A leves tetejére tehetünk, pirított kenyérkockát, pirított sütőtökmagot, levesgyöngyöt, sült kolbászt vagy sült bacon kockákat is. A kész levest még nagyon pici olíva olaj cseppekkel bolondítjuk meg.

tökös

Régimódi bableves

A dédnagymamám így készítette még valamikor az 1900-as évek elején a bablevest, hagyományosan, hagymával és füstölt hús levével. Előkerült a recept és finom volt.

 

WP_000730

25 dkg tarkabab/vagy gyöngybab/

2-3 db sárgarépa

1 db fehérrépa

petrezselyem

1 fej vöröshagyma

pirospaprika

3 babérlevél

tejföl

2 ek. zsír

liszt

Csipetkéhez:

2 púpos evőkanál liszt

0,5 tk. só

1 tojás

 

A babot egy éjszakára beáztatjuk.

A babot, a répákat, a babérlevéllel és a sóval  kb. 1,5-2 liter  füstölt hús levében /ha nincs akkor vízben/ feltesszük főni.

Főzés közben az elfőtt vizet pótoljuk.

Puhára főzzük a babot.

Egy lábasban hagymás rántást készítünk.  A zsírban aranybarnára pirítunk annyi lisztet, amennyit felvesz, beletesszük a nagyon finomra vágott hagymát és megfonnyasszuk.  Hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és 3 késhegynyi pirospaprikát, amit gyors mozdulatokkal elkeverünk, felöntjük kb. 1,5 dl hideg  vízzel és a leveshez öntjük.

A csipetkét itt tesszük a levesbe, de el is hagyható.

A csipetke hozzávalóit összekeverjük, nem kell teljesen simára keverni a tésztát csak úgy nagyjából, hogy nagyobb csomók ne legyenek benne.

A levesbe csipegetjük a tésztát és készre főzzük.

 

WP_000734

Fahéjas almaleves

Egyik kedvenc levesem, már csak az egyszerűségéből adódóan is.

1 féle gyümölcs, 2 féle fűszer és egy csodálatos selymes, ízes leves a végeredmény.

Most érdemes sok almát fogyasztani, hogy felkészüljünk a télre, feltöltsük a vitaminraktárainkat.

Napi egy alma és elkerülhetjük az orvost.

Főzve, sütve, nyersen egyaránt érdemes fogyasztani.

Nálam ma a fazékba került. Nagyon nehéz konkrét mennyiségeket írni, mert az alma sem egyformán édes, némelyik inkább savanykás. Kóstolgatással érdemes az ízeket igazítani.

kb. 8-10 db közepes alma

2 evőkanál citromlé

cukor vagy méz ízlés szerint

320 g tejföl

2,5 ek. liszt

1 csipet só

Az almát megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd bő vízben /nálam ez egy jókora fazék/ feltesszük főni, hozzáöntjük a citromlét és a fűszereket, valamint a cukrot.

Puhára főzzük. Ez nem vesz sok időt igénybe, gyakran kevergessük meg.

A tejfölt elkeverjük a liszttel egy másik hőálló tálba, majd forró levest szedünk hozzá és simára keverjük egy habverő segítségével.

Hozzáöntjük a leveshez és pár percig még forraljuk.

Langyosan, hidegen vagy akár melegen is nagyon finom.

Adhatunk hozzá almachipset vagy diót.

WP_000578

Főzősuli, lépésről lépésre palócleves

Új rovatot indítok Főzősuli címmel, ahol képekkel együtt bemutatom egy-egy  egyszerűbb étel elkészítését, hátha a kezdő házitündéreknek ad egy kis magabiztosságot, hogy lépésről lépésre lekövethetővé válik az étel elkészítése.

1 nagy fej vöröshagyma,

4 gerezd fokhagyma

50 dkg sertéscomb
10 dkg füstölt szalonna
1 ek. pirospaprika
só,
köménymag
1 paradicsom
1 paprika
45 dkg burgonya
45 dkg zöldbab
2 doboz tejföl
2 ek. liszt
1 marék kapor
pici ecet

A szalonnát kockára vágjuk és zsírjára pirítjuk ebbe tesszük a kockára vágott hagymát és fokhagymát, üvegesre pirítjuk. A kockára vágott húst gyorsan beletesszük majd a pirospaprikával a tűzről lehúzva jól átkavarjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, néha főzés közben megnézzük nem kell-e utána tölteni a vizet. Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, majd sózzuk, köményezzük.
Addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. Amint megpuhult hozzáadjuk a kockára vágott krumplit és zöldbabot, ezeket is puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel majd gyors mozdulatokkal belekeverjük a levesbe, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot is. A végén még igazíthatunk az ízeken illetve aki picit savanyúbban szereti, most tehet bele egy pici ecetet is, majd még egyszer átforraljuk.

 

Az alapanyagokat megtisztítjuk, meghámozzuk/lehetőleg segítséggel 🙂 /

WP_000563

A kockára vágott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd a hagymát és fokhagymát üvegesre pároljuk

WP_000525

Jöhet a pirospaprika és a kockára vágott hús, amit gyorsan átforgatunk

JWP_000526

Vízzel felengedjük

WP_000527

Mehet is bele a kockára vágott paprika és paradicsom, itt jön a sózás és a köménymaggal se fukarkodjunk

WP_000528

Amikor majdnem puha a hús jöhet a zöldbab és a burgonya

WP_000540

A tejfölt elkeverjük a liszttel és hozzámerünk a forró levesből, majd habverővel simára keverjük

WP_000543

A lisztes tejfölt hozzáöntjük a leveshez és forralunk rajta egyet

WP_000547

Eközben megízesítjük egy kevés ecettel

WP_000549

Az utolsó lépés egy jó marék kapor és egy utolsó forralás

WP_000551-crop

Jó étvágyat!

WP_000554

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!