A márciust mindig egy átmeneti hónapnak tekintem a tél és a tavasz között. Ilyenkor néha még kívánjuk a nehezebb ételeket, de már kacsingatunk a friss, üde ízek felé is.
Márciusban ezért nálunk még hétvégente előfordul a húsleves, de már másnap kevésbé kelendő, ami érthető is. Ilyenkor kerül elő a krémlevesek egy-egy variációja. A húsleves szinte az összes zöldséghez remek alapot biztosít, kárba semmikép nem hagyom veszni.
Így tavasszal pedig szinte áhítozunk egy finom, zöld tavaszi leves után, legyen az borsó, brokkoli, zeller, póré, illetve bármely, a család által kedvelt zöldségféle. A zöldség mellé a titok a friss zöldfűszerekben rejlik. Egy marék ízletes zöldfűszer minden levest fantasztikus tavaszi hangulatba hoz, és vele együtt minket is feltölt energiával.
Tegnap éppen volt itthon gyönyörű brokkolim, mert a kislányom hozzátáplálása során pont bevezetés alatt áll eme zöldség, így úgy gondoltam, hogy a család is örülne egy finom, illatozó levesnek vacsorára. Jól gondoltam!
Hozzávalók:
Brokkoli – kb. 1 kg – ebből a vastag szárak még le fognak jönni
Húsleves, vagy zöldségleves leve
1 csokor zöldfűszer, nálam most egy marék bazsalikom és petrezselyem került bele
1 közepes burgonya, vagy édesburgonya felkockázva
1 gerezd fokhagyma (el is hagyható)
0,3 liter főzőtejszín
só, bors, szerecsendió
Feltét:
Kenyér
Olíva olaj
Sajt (elhagyható)
Elkészítés:
A brokkolit és a burgonyát annyi húslevesben feltesszük főni, amennyi ellepi. Puhára főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót és tört fokhagymát adunk hozzá. Amikor puhára főtt beleszórjuk a felaprított, friss zöldfűszereket, majd kb. 1 percig tovább főzzük. Ezt követően összeturmixoljuk, végül hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk. Az ízeket még ekkor tudjuk alakítani, amennyiben szükséges.
A kenyérkockákat olíva olajon megpirítjuk és a levesre szórjuk a sajttal együtt.
Csicsergő