Anyacsavarintó

Mediterrán batyu, receptversenyre hangolva

Mostanában a nagy nyári meleg és a rengeteg élmény engem is magával ragadott, úgy igazából, családostól.

Viszont egy remek pályázati lehetőség adódott, melyet a Kids Oasis oldal álmodott meg, ráadásul szuper nyereményekért. Történik mindez a család és az egészség jegyében.

Persze, hogy fakanalat ragadtam, sütőt beizzítottam és elindultam a kihíváson. Olyan nagy nevek fognak zsűrizni, mint Wolf András, Vrábel Krsztina, Katus Attila, Király Nóra, Gyetvainé Zováth Anikó.

 

HOZZÁVALÓK

Palacsinta:

50 dkg teljes kiőrlésű liszt

3,5 dl tej

0,5 dl szódavíz

1 dl olaj

2 tojás

csipet só

 

Mediterrán ragu:

2 ek. reszelt vöröshagyma

50 dkg darált pulyka vagy csirkehús

1 ek olívaolaj

300 g paradicsom, darabolva (héj nélkül)

1 kisebb sárgarépa

1 csapott ek. narancslekvár

5 levél bazsalikom, apróra vágva

1 csipet bors

20 dkg főtt basmati rizs

 

A palacsinták tetejére:

joghurt

reszelt trappista sajt

Elkészítés

A palacsintához a hozzávalókat simára keverjük, majd forró, enyhén megolajozott serpenyőben kisütjük.

A raguhoz a hagymát az olajon üvegesre pároljuk, a húst hozzáadjuk és fehéredésig keverjük. Kevés vízzel elkezdjük főzni, amikor már majdnem teljesen puha hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot, a bazsalikomot és a pici kockákra vágott répát. Ezt követően az egészet puhára főzzük, legvégén pedig hozzáadjuk a narancslekvárt, a csipet borsot és az előre megfőzött rizst. Az egészet jól átforraljuk, a levét elfőzzük.

Az elkészült raguval megtöltjük a palacsintákat. A ragut a palacsinták közepére helyezzük, és azokat 4 oldalról behajtjuk, majd átfordítva a tepsibe tesszük.

180 C-on, letakarva kb. 45 percig sütjük.

A palacsinták tetejét megkenjük joghurttal és megszórjuk reszelt sajttal, majd kb. 10 perc alatt készre sütjük. Amennyiben van grill funkció a sütőn, akkor azt is használhatjuk.

A recept diétába is beilleszthető, illetve 1 éves kor után – a hozzávalók alapján – a baba étrendjébe is használható.

 

Amennyiben egy szavazattal megtámogatnátok a receptemet, akkor ezt megtehetitek Az egészségfalók oldalon

Még akár Ti is tudtok nevezni, részletekért látogassatok el a A pályázati oldalra.

Pangasius két variáció, Meyer citrom és avokádó

Ehhez a recepthez igazából szinte bármilyen fehér húsú hal megfelel, de én most pangasiust kaptam, ezért ebből készítettem két variációt, hogy mindenki a kedvére kóstolgathasson.

Adagonként 2 nagy szeletet használtam. Igazi mediterrán ízeket csempésztem az asztalra.

A Meyer citromot igazi celebcitromnak tartják, érdekes illata és enyhén mandarinos narancsos beütése miatt igen különleges és egyre szélesebb köröket hódít meg. A színe kanárisárga, tehát érdemes január-február környékén nyitott szemmel járnunk a zöldségeseknél, mert sokszor a zöldséges sem ismeri a Meyer citromot, de nem árt, ha mi ismerjük és tudjuk, hogy milyen ízletes citromra tehetünk szert. Frank N. Meyer kutatónak köszönhetjük eme gyümölcsöt, aki egy Ázsiai gyűjtőút során az 1900-as évek elején magával hozta a különleges citromot, amit később róla neveztek el. A virágos zamat a halételeknél különösen finom ízt kölcsönöz, kísérletezzünk vele bátran.

Az első recept a Meyer citromos pangasius

2 szelet pangasius

1 kk. provence-i fűszerkeverék

1 Meyer citrom

2,5 dl tejszín

1 marék reszelt sajt

margarin a tepsi kikenéséhez

A tepsit kivajazom.A halat enyhén sózom, majd megszórom a a fűszerkeverékkel, erre kerül egy kevés reszelt citrom héj, majd 1-1 gerezd citrom szeletenként.

Ráöntöm a tejszínt és kb. 15-20 percre 180 C-os, előmelgített sütőbe teszem, majd rászórom a sajtot és 5-10 perc alatt szép aranysárgára sütöm.

WP_001408 WP_001422

A második variáció az Avokádós pangasius

2 szelet pangasius

1 érett avokádó

2,5 dl tejszín

só, bors

1 marék reszelt sajt

kevés margarin a tepsi kikenéséhez

A tepsit kivajazzuk. A halat sózzuk, borsozzuk. Az avokádót meghámozzuk és gerezdekre vágjuk, amit a halra és a hal mellé halmozunk. Ráöntjük a tejszínt, majd 180 C-os előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük. Ezután rászórjuk a reszelt sajtot és további 5-10 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz.

WP_001361 WP_001364

 Plusz ötlet: az avokádó magját ne dobjuk ki, inkább ültessük el és neveljünk avokádót. Jó vízáteresztő földbe helyezzük el a gyümölcsből kiszedett magot, úgy, hogy a hegyesebb vége nézzen felfelé, kb a mag kétharmadát fedje föld. Locsoljuk meg és tegyük meleg, fényes helyre.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!