Anyacsavarintó

Narancsos pohárkrém - húsvéti finomság felnőtteknek

Húsvétkor is érdemes egy finom, lágy, édes és krémes pohárkrémmel készülni, sőt érdemes ezzel kínálni a vendégeket/locsolókat. Az enyhén citrusos, leheletnyi likőrrel megbolondított krémek nagyon fel tudják dobni az ünnepi hangulatot. Egy picit pepecselni kell az elkészítéssel, de mindenképpen megéri ezt a kis fáradtságot.

 

Hozzávalók:

200 g kristálycukor

1,5 ek. reszelt (kezeletlen) narancshéj

5 db tojássárgája (szobahőmérsékleten)

3,5 dl tej

2 ek. kukoricakeményítő (átszitálva)

1 rúd vanília kikapart belseje

1/2 tk. jó minőségű enyhén citrusos likőr (pl. Grand Marnier)

1 ek. jó minőségű sótlan vaj

1 ek. magas zsírtartalmú tejszín

 

Elkészítés:

A tejhez hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és lassú tűzön addig kevergetjük, addig, amíg majdnem eléri a forráspontot. Húzzuk le a tűzről és tegyük félre. A tojások sárgáját és a cukrot fehéredésig keverjük, közben lassan hozzászitáljuk a kukoricakeményítőt. Szép sima állagot kell kapnunk.

A két keveréket, tehát a narancsos meleg tejet, valamint a sárgájával készült keveréket alaposan összeforgatjuk.

Az így elkészült keveréket ismét visszatesszük a tűzre, közepes hőfokon kb. 6-7 percig tovább főzzük. (Vigyázzunk, ha túl magas hőfokon készítjük, vagy túl sokáig, akkor a tojássárgája össze fog állni, ezt mindenképpen el kell kerülni)

Az így elkészült krémet egy szűrön átszűrjük, végül hozzákeverjük a vaníliát, a likőrt, a vajat és a tejszínt.

Pohárba töltve lehűtjük, majd ezt követően kínálható.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!

 

 

 

Pohárba zárt karácsony

A karácsonyi asztalon is szépen mutathat egy pohárdesszert, amit könnyen elkészíthetünk, sütést sem igényel és mégis mutatós, szemet gyönyörködtető kompozíció kerülhet az asztalra.

Karácsonyi pohárdesszert 

Amire szükség lesz:

– eperlekvár, vagy bármilyen piros bogyós gyümölcsből készült lekvár

– csokoládékrém (készíthetjük saját magunk is a krémet, de csalhatunk is és akkor egyszerűbb, de minőségi pudingból is készíthetjük) 

– tejszínhab

– valamilyen finom keksz

– egy szép pohár

Az eperlekvárhoz kiolvasztottam a fagyasztóból epret és kevés cukorral rövid idő alatt készre főztem, majd kihűtöttem. A cukor édesítőszerrel is helyettesíthető ízlés szerint.

Eközben elkészítettem az alábbi csokoládékrémet:

Csokoládékrém levendulamézzel

25 dkg jó minőségű étcsokoládé

8 dkg vaj

3,5 dl magas zsírtartalmú tejszín

2 tojás

2 kávéskanál levendulás méz

Egy lábasban vizet melegítünk, majd ráhelyezünk egy másik lábast, ami pontosan beleillik, így gőzfürdő felett elkezdjük megolvasztani a csokoládét, közben hozzáadjuk a vajat. Lehúzzuk a tűzről, pont akkor amikor a csokoládé megolvadt. Robotgépben a tejszínt elkezdjük felverni. 

Egy tálba villával felverjük  a tojást és hozzáadjuk a mézet, majd a csokoládét és végül a tejszínt, amit óvatos nagy mozdulatokkal forgatunk a krémbe.

A csokoládékrém természetesen helyettesíthető bármilyen készen kapható porból készült változattal is. 

A pohárba kanalazok a kihűlt eperlekvárból, melyre rákerül a csokoládékrém, melynek a tetejére tejszínhabot nyomok és ismét kevés eperlekvárral díszítem, végezetül pedig összetört kekszet szórok rá. 

Tálalásig hűtőbe tesszük.

A rétegek szépen el fognak különülni egymástól, igazán látványos lesz az eredmény és a vendégek is biztosan élvezettel fogják kanalazni.

 
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!