Anyacsavarintó

Maggi receptverseny zsűrizés és egy recpet: pörkölttel rakott krumplipüré

 

Egy igazán izgalmas receptversenyről szeretnék hírt adni, mert olyan megtiszteltetés ért, hogy gasztrobloggerként részt vehettem a pályázatok zsűrizésében.

A verseny a https://www.okoskonyha.hu/ oldalon zajlott október 14. és november 10. között.

A pályázók minél részletesebb és minél pontosabb receptet küldtek be annál több pontot tudtak gyűjteni.  Egyetlen kritérium volt, hogy az étel elkészítése során valamilyen Maggi terméket kellet felhasználni.

Végre egy olyan receptverseny, ahol nem csak a mennyiségre, de a minőségre is hangsúlyt fektettek a szervezők.

Az első 10 legtöbb pontot gyűjtő receptfeltöltő pedig bekerült a döntőbe, ahol gasztrobloggerek és szakmai zsűri bírálta el a pályázatokat.

Tehát ebben a versenyben igazi fakanálforgatók versengtek jobbnál jobb díjakért, hetente  Maggi ajándékok várták a receptfeltöltőket ráadásul a fődíjakért is igazán megérte receptet feltölteni, hiszen ki ne szeretne a boldog tulajdonosa lenni egy Pure Essentials Collection ételpárolónak vagy egy Avance Collection konyhai robotgép készletnek és az első helyezetnek járó 350.000 Ft értékű IKEA utalványnak.

A receptverseny ideje alatt folyamatosan figyelemmel kísértem a feltöltött recepteket és drukkoltam, hogy a kedvenceim bekerüljenek az első 10 legtöbb pontot gyűjtő feltöltő közé.

Meg kellett állapítanom, hogy nagyon sokan szeretik és használják a konyhában nagy segítséget jelentő MAGGI kockákat, ételalapokat, ízesítőket, sütőzsákos vagy akár MAGGI Fűszerpapírt rejtő alapokat, amik valljuk be sokszor segítenek a háziasszonyoknak, ha időhiányban szenvednek, de mégis ízletes ételt szeretnének a család asztalára tenni. Én is sokszor használom legfőképpen a MAGGI kockáit, mert igazán ízletes ételt készíthetünk velük, ráadásul könnyedén. Lentebb mindjárt mutatok is egy krumplipürébe töltött finom pörköltet.

Bár be kell vallanom, hogy nagyon sok izgalmas receptet találtam, amit itthon is szívesen elkészítenék és a fotók is néhol már profikat megszégyenítően jók voltak azért valami alapján mégis ki kellett alakítanom egy rangsort, ami igen nehéz feladat volt.

Nagyon sok mindent figyelembe vettem, mint például az étel egyedisége, elkészíthetősége, a recept szövegezése, itt legfőképpen a részletes leírásra figyeltem, ami az elkészítés során nagyon fontos, a pályázathoz csatolt fotókban szó szerint gyönyörködtem, a felhasznált alapanyagokat is alaposan átnéztem legfőképpen az alapján, hogy az egyes alapanyagok és fűszerek mennyire illenek az adott ételhez meg még megannyi apróbb részletet. Ami viszont  a legfontosabb volt számomra az a kreativitás és a kiegyensúlyozott táplálkozás megjelenése az elkészített ételben.

Nagyon hosszú ideig tartott mire azt a receptet kiválasztottam, amire azt mondtam, hogy igen ez az abszolút kedvenc, de akkor még hátra volt, hogy elkészítsem a receptet pontosan betartva a leírásban szereplő mennyiségeket és lépéseket.  A receptek elkészítés ugyan nem volt feltétel, de így nyugodt lelkiismerettel mondhattam ki a döntésemet, hiszen az általam legjobbnak ítélt receptet itthon elkészítettem és megkóstoltam.

Az elkészült recept tökéletes lett,  kóstolás után bátran ki mertem jelenteni, hogy igen ez a recept az, ami szerintem megérdemelné a győzelmet és tovább szurkoltam, hogy a szakmai zsűri is az általam kedves recept mellett döntsön.

Ezután felállítottam egy rangsort a pályázatokból és remélem, hogy jól döntöttem, mert tényleg nagyon nehéz finomabbnál finomabb ételek közül választani.

A nyertes pályázóval pedig közösen elkészítettük a nyertes fogást a Nestlé tankonyhájában. Egy igazi élmény volt, főleg, hogy olyan neves szakemberek társaságában tehettük ezt, mint a családi lap főszerkesztője Bauer Zsuzsa, vagy Gubás Gabi színésznő.  A kocka fordult és mi, mint zsűri készítettük el a nyertes receptjét, amit ő kóstolt meg és értékelt. Nem volt egyszerű ipari sütővel sütni, de valahogy ezt is megoldottuk és igazán elégedettek voltunk, hogy itt is megállta a helyét a nyertes által beküldött recept, mert az est végén nagyon jót ettünk belőle.

 Hoztam pár fotót

Zsuzsával böngésszük a receptet

 

1

 

 

Az „ellenfél” csapata

2

 

Munka közben:

 

3

 

4

 

Kóstolók kikészítve

6

 

Jól  éreztük magunkat

 

5

 

 

Azt hittem könnyebb mások receptje felett dönteni, de higgyétek el nem volt az, de igazán élveztem a zsűrizés minden egyes percét és egy igazi örömfőzésen vehettem részt. Ezúton is szeretnék még egyszer köszönetet mondani a Szervezők bizalmáért és a MAGGI-nak a lehetőségért.

 

 

Persze versenyen kívül elkészítettem a saját receptemet, amihez MAGGI pörkölt szaft kockát használtam.

Pörkölttel rakott krumplipüré

60 dkg marhalábszár

1 MAGGI pörkölt szaft kocka

1 fej hagyma

pirospaprika

só, bors

1 db paradicsom

1 db paprika

vörösbor

olaj

 

Sütéshez:

Krumplipüré és szeletelt sajt.

 

A pörkölt elkészítése:

A  húst megtisztítjuk és kockára vágjuk. A hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadunk egy púpos kávéskanál pirospaprikát, gyorsan elkeverjük és már adjuk is hozzá a kockára vágott húst, amit pár percig keverünk, hogy minden oldala szint kapjon. Sózzuk, borsozzuk. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje a húst, hozzáöntünk kb. 0,5 dl jó minőségű vörösbort, majd jöhet bele a pörkölt szaft kockából 2 db. Mindig annyi vízzel pótoljuk az elfőtt vizet amennyi éppen ellepi a húst. Kb. 2-2,5 órát főzzük a pörköltet.  A főzés felénél hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, amit szintén kockára vágtunk. Amikor a hús teljesen puha a maradék vizet elfőzzük és egy igazán gazdag szaftos ételt kapunk.

Hagyományos módon krumplipürét készítünk.

Egy kivajazott tepsibe a belesimítjuk a krumplipüré felét, majd erre kanalazzuk az elkészült pörköltet, majd jöhet a tetejére a maradék krumplipüré.  A sort szeletelt sajttal zárjuk, úgy, hogy mindenhol lefedje a krumplit.

180 C-os sütőben kb. 15-20 percig összesütjük, amíg a sajt szép szint nem kap.

Kockára vágva tálaljuk.

 

WP_000656

További tippekért és a verseny eredményéért látogassatok el a :

www.okoskonyha.hu vagy a www.eletmodkozpont.hu/nyeremenyzona.hu oldalakra

 

 

Receptverseny felhívás és program ajánló az adventi időszakra

Forral Bor és Puncs receptverseny a Hilltop szervezésében

A téli estéken sokunknak jól esik a forralt bor vagy a puncs, ami átmelegíti a

testet, lelket. A Hilltop november közepén írta ki az első forralt bor és puncs

receptversenyt, amelybe várják a legfinomabb, legforróbb recepteket.

A borfogyasztást a rómaiak honosították meg Európában. A legendák szerint

már Neszmélyen, a Duna-kanyarban is termesztettek szőlőt az ott állomásozó

katonák. A forralt bor eredete is a rómaiakhoz kötődik, ugyanis a bor romlását

megelőzendő a friss újbort különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel ízesítették. Ekkor

még forralás nélkül hidegen fogyasztották a fűszeres bort, majd később a Római

Birodalom térnyerésével, a hideg német és skandináv földeken állomásozó katonák

már melegítették is a tartósított fűszerbort. Az ókori legionáriusok is használtak

mézet, fahéjat, csillagánizst és narancsot a forralt bor elkészítéséhez, de az elmúlt

évszázadok során számtalan receptúra alakult ki. A forralt bor különösen népszerű

az északi és közép-európai országokban, ahol a hideg tél ellen jól esik egy kis

édes, forró finomsággal védekezni. Magyarországon és Bécsben a forralt bor már

a monarchia ideje óta elengedhetetlen része a téli vigasságoknak és a karácsonyi

vásároknak. A punch receptjét ugyanakkor a világjáró, európai tengerészek hozták

magukkal Indiából a XVII. században, ahol a helyi pálmából erjesztett alkoholt

ízesítették cukorral, fahéjjal és más egzotikus fűszerekkel. A hagyományos puncs

általában rumból, gyümölcsökből és édes fűszerekből készül, de sokan borral is

ízesítik a forró italt.

A punch és forralt bor kategóriának ma már számtalan változata létezik, amelyek

különleges szeletét adják a borkultúrának és a gasztronómiának. A Hilltop az

ünnepvárás időszakában szeretné összegyűjteni a legfinomabb és legkreatívabb

forralt bor és puncs recepteket, ezért receptversenyt hirdet. Ha van egy jól bevált

forralt bor vagy puncs receptje, amivel családi vagy baráti körben mindig sikert arat,

akkor itt az ideje, hogy ezt másokkal is megossza! Küldje be a Hilltop Nagy Forralt

Bor és Puncs Párbajára, a jatek@hilltop.hu címre! Kis szerencsével Hilltop borokat,

vagy akár egy páros pihenést is nyerhet a festői szépségű, Neszmélyen található

Hilltop Borhotelbe. Sőt, a nyertes kreációkat a neszmélyi Hilltop Étterem egész télen

kínálja majd vendégeinek.

A játék időtartama: 2013. november 25. – 2013. december 15.

Beküldési határidő: 2013. december 15.

Eredményhirdetés: 2013. december 18.

A Hilltop által ajánlott forralt bor recept:

1 liter Hilltop Szekszárdi Merlot

2 rúd vanília feltörve

2 rúd fahéj

5-6 szem csillagánizs

ízlés szerint méz

3 kocka 90%-os kakaótartalmú étcsokoládé

ízlés szerint egy kis chilipaprikapor

részletek: http://www.hilltop.hu/hu/aktualis/hirek/47/forralt_bor_es_puncs_parbaj

Sok sikert kívánok minden indulónak!

Jöjjön a program, amit ajánlani szeretnék.

Adventi Közös Piac

 

A Közös Piac a karácsony előtti időszakban három alkalommal várja a látogatókat a feldíszített Central Passage-ban. A termelők 7-én és 21-én a DIP Design Passage dizájnereivel, 14-én pedig a Gardrób használtruha árusaival osztják meg a Király utcai átjárót.

 

December 7: Közös Piac + DIP Design Passage  – Nagy Fenyővásár

December 14: Gardrób Közösségi Vásár + Mini Közös Piac

December 21: Közös Piac + DIP Design Passage – Bejgli Sarok

Minden alkalommal 11-18 óráig

Central Passage – Gödör Klub (Király u. 8.)

 

A Közös Piac alig egy év alatt Budapest egyik legfontosabb gasztronómiai vásárává nőtte ki magát, amely az Akvárium Klub felújítása után, nyár végén a Gödör Klubban lelt otthonra és társra. Otthonra a Gödörhöz tartozó Central Passage-ban, társra pedig a DIP Design Passage-ban. Amellett, hogy a vásár méretei folyamatosan nőnek, a szervezők célja ma is ugyanaz, mint a kezdetekben:  A havi rendszerességű vásárral a szervezők az szeretnék elérni, hogy a piacra járás ne csupán egészséges, finom és megbízható forrásból származó hozzávalók beszerzését jelentse, hanem közösségi élményt teremtve szórakozást is nyújtson a vásárlóknak. A Közös Piacra látogatók a zöldségek, gyümölcsök, sajtok mellett finom falatokat, ételkülönlegességeket is találnak, eközben pedig megismerkedhetnek Magyarország legkreatívabb termelőivel is.

A piacon kizárólag egészséges ételeket, finomságokat, találhatnak a látogatók tartósítószerek, káros növényvédő-szerek és manipulált gének nélkül. A vásáron megjelenő hazai kistermelők, őstermelők és kis manufaktúrák ellenőrzött forrásból származó, minőségi alapanyagokból készülő ételkülönlegességeket, saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt, fűszereket és más finomságokat kínálnak az érdeklődők számára.

A piacon megtalálható minden, mi szem-szájnak ingere, zöldség, gyümölcs, lekvár, süti, fűszerek és sok-sok odaadó figyelemmel és szeretettel készített finomság.

 

A karácsonyi időszakra természetesen minden termelő és tervező kiemelten készül, a szervezők pedig egyedi programokkal szeretnék még különlegesebbé tenni az év végi vásárlást. Ennek megfelelően, december 7-én és 21-én óriási fenyőfa vásárral várjuk a látogatókat a passzázs Paulay Ede utcai végén.

Emellett Mikulás másnapján (7-én), 17 órától a gyerekeké a terep a fűtött Gödör Klubban, ahol Gryllus Vilmos Nótás Mikulás című műsora lesz látható és hallható (belépő: 300 Ft).

21-én, tehát Karácsony előtt 3 nappal külön bejgli sarkot alakítunk ki, hogy az ünnepi asztalra garantáltan Magyarország legfinomabb mákos és diós bejglije kerüljön.

 

A termelők é s a tervezők szeretet ünnepe közeledtével a rászorulókra is gondoltak, és közösen létrehoztak egy jótékonysági akciót, melynek során sok-sok finomságot és szépséget ajánlottak fel a szerencsés nyerteseknek. A felajánlott termékekből a szervezők 3 nagy karácsonyi csomagot állítanak össze, amit a Közös Piac látogatói tombolajegyek megvásárlása útján tudnak megnyerni. A befolyó összeget a szervezők a Menhely Alapítványnak ajánlják fel, csak úgy, mint a közösen feldíszített karácsonyfát. A sorsolást december 21-én este tartjuk, a három ajándékcsomagot pedig személyesen juttatjuk el a nyerteseknek (a felajánlások megtekinthetők itt: http://bit.ly/jotekonysagi_tombola)

Kellemes időtöltést kívánok!

 

 

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!