Répás linzer húsvétra
Rejtélyes répatorta
Joanne Fluke könyveit nagyon szeretem, egyrészt, mert jópofa krimi sorozat, másrészt, mert sok használható receptet tartalmaz minden egyes kötet.
Most éppen a Rejtélyes répatorta és gyilkosság c. részt olvastam és egyből tudtam, hogy muszáj lesz megsütnöm a címben is szereplő rejtélyes répatortát.
Többször készítettem már a sorozat könyvei alapján süteményt és meg kell mondanom volt amelyik finom volt és volt, ami annyira nem nyerte el a tetszésünket.
Azonban a rejtélyes répatorta abszolút siker lett, ezért is gondoltam, hogy megosztom veletek az elkészült remekművet, hátha nem olvastátok a könyvet és így nem is akadhatott meg a szemetek ezen a szuper süteményen.
Az ananász és répa nagyon összeillik a kardamommal és a fahéjjal.
Két pici hiba volt a könyvben leírt receptnél, bár szerintem ez csak szerkesztési hiányosság lehetett.
1. Nem szerepelt a fahéj a leírásnál csak annyi, hogy 1,5 tk. és a nagy semmi mellette. A leírásból kellett kisakkozni, hogy mi is a hiány.
2. A máz leírásánál pedig nem szerepel az összetevőként említett porcukor hozzáadásának lépése.
Ettől függetlenül remekül elkészíthető és igazi tavaszváró sütemény.
Készítsétek el bátran, nem nehéz, de annál finomabb.
Joanne Fluke
Rejtélyes répatorta és gyilkosság
Hannah Swensen titokzatos esetei 10.
ISBN 9789639769731
Kiadás éve: 2012
Ár: 3290 Ft
Itt bele is lehet olvasni a könyvbe a kiadó oldalán: http://www.illia.hu/images/pdf/rejtejesrepatorta.pdf
Ez nem egy fizetett hirdetés, nem állok semmilyen kapcsolatban a kiadóval, egyszerűen tényleg finom volt a sütemény.
20 dkg kristálycukor
2 tojás
1 dl olaj
1 tk. vanília aroma
1 kis pohár tejföl
1,5 tk. szódabikarbóna
1,5 tk. fahéj
1,5 tk. kardamom
1 tk. só
1 dobozos ananász konzerv a levével
20 dkg aprított dió
20 dkg liszt
20 dkg reszelt sárgarépa
A krémhez:
10 dkg olvasztott vaj
25 dkg krémsajt
40 dkg porcukor
1 tk. vanília aroma
A tojást villával felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat és a vanília aromát, elkeverjük.
Hozzáadjuk a tejfölt, a szódabikarbónát, a fahéjat, a kardamomot, a sót és jó alaposan összedolgozzuk.
A masszához adjuk az ananászkonzervet-az ananászt kisebb darabokra vágjuk-a levével együtt. Hozzákeverjük az aprított diót (én darálva kevertem hozzá), és 2-3 részletben a lisztet is. Szép simára keverjük és már csak a reszelt sárgarépával kell jól elkevernünk.
Egy kb. 22×35 cm-es tepsit kivajazunk, lisztezünk és egyenletesen belesimítjuk a masszát.
175 C-on előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük, nekem 30 perc is elegendő volt. Tűpróbával ellenőrizzük.
Tegyük félre kihűlni a süteményt.
Elkészítjük a mázat.
Az olvasztott vajat és a mascarpone-t simára keverjük a vanília aromával. Ezután dolgozzuk össze szép fényes mázzá a porcukor hozzáadásával.
A kihűlt torta tetejére kis buckákat halmozunk a könyv leírása én simán rákentem és szép egyenletes lett.
Ajánlott, hogy a bevonómáz szobahőmérsékletű legyen, akkor lehet szépen dolgozni vele.
A mázból ételfesték segítségével répákat is készíthetünk dísznek.
Csicsergő