Anyacsavarintó

Húsvéti töltött korong 2:1

WP_20150404_003

Ez a töltött korong egy remek recept két okból is. Az egyik, hogy húsvét előtti nap, azaz ma, vagy éppen holnap reggel is könnyedén elkészíthetjük és kínálhatjuk vendégeknek és locsolóknak egyaránt, a másik ok amiért remeknek tartom, mert a húsvéti maradékot is újra hasznosíthatjuk a  segítségével.

WP_20150404_004

Tészta:

40 dkg liszt

3-4 dkg élesztő

2 kávéskanál cukor

1 dl tej

fél ek. só

20 dkg olvasztott margarin

Töltelék:

fél doboz kukorica

10 dkg főtt sonka

1 tömlős sajt

3 ek. tejföl

ízlés szerint kaliforniai paprika és újhagyma is adható hozzá.

Tetejére:

1 tojás sárgája

1 ek tejföl

reszelt sajt

WP_20150404_010

A töltelék hozzávalóit elkeverjük és hűtőbe tesszük.

A tésztához az élesztőt a tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval és a margarint megolvasztjuk.

A liszthez keverjük a felfuttatott élesztőt és a megolvasztott margarint. Gyors mozdulatokkal egy viszonylag lágy tésztát gyúrunk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A tojás sárgáját a tejföllel elkeverjük.

A tésztát kelesztést követően kb 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és egy pohár segítségével korongokat szúrunk ki belőle.

Az egyik korongra kis kupac tölteléket halmozunk és rányomkodunk egy másik korongot, picit össze csipkedjük a szélét.

Az elkészült korongokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tojásos tejfölös keverékkel és megszórjuk reszelt sajttal.

Előmelegített 180 C-os sütőben szép aranybarnára sütjük.

WP_20150404_007

 

Pörtschach-i torta

Ez a nagyon egyszerű torta, nagymamám egyik régi receptes könyvéből való és mint mindig nagyon finom.
Szerintem szinte elronthatatlan és viszonylag gyorsan elkészül, sőt nincs  szükséges az elkészítéséhez sok hozzávalóra, gyümölccsel tálalva nagyon finom.
A díszítésnél egy Mexicóból származó fűszernövényt használtam, aminek a nevét sajnos nem tudom, de ehető és citrom íze van a leveleinek, sokkal jobban hasonlít a citromra, mint a citromfű.

Pörtschachi torta

Hozzávalók:

Tészta:

12 dkg vaníliás cukor
6 tojás
10 dkg liszt

Töltelék:

5 evőkanál tej
4 evőkanál cukor
2 tojássárgája
14 dkg margarin
Pár csepp vaníliaaroma (ezt nem írja az eredeti recept)

Tetejére:

Durva kristálycukor (ezt elhagytam)

A 6 tojás sárgáját a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és simára keverjük. Végül a tojások felvert habját forgatjuk óvatosan bele.
Ebből a tésztából a recept szerint 3 lapot kellene sütni kivajazott, lisztezett tortaformában, mivel az én tortaformám picit nagyobb, ezért 2 lapot sütöttem belőle, szép világos színűre sütjük előmelegített sütőben 180 C-on.
Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet.
Gőz felett egy habüstben habverővel sűrűre keverjük a tejet, cukrot és a tojások sárgáját. Adunk hozzá pár csepp vaníliaaromát. Amikor kihűlt hozzákeverjük a habosra kevert vajat. (na habosra nagyon ritkán keverem a vajat, így is nagyon szép lett a krém) 
A krémet a kihűlt tortalapra kenjük, ráhelyezzük a másik lapot és a tetejét is bevonjuk a krémmel.

Kép 128

Kép 129

Meggyleves süteménybe zárva

Ennek a sütinek az illata és az íze is olyan, mint egy finom meggylevesé.  Igaz szinte minden hozzávaló belekerült ebbe a finom sütibe, ami a meggylevest igazán ízletessé és üdévé teszi. A meggy frissen szedett volt, ami szintén sokat javított az ízeken.  Elkészítés sütés nélkül kb. 10 perc, a meggy magozása vehet el csak egy picit több időt, de ennyit mindenképpen megér.

2-3 marék kimagozott meggy

18 dkg liszt

20 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor vagy negyed rúd vanília belseje

4 tojás

3/4 csomag sütőpor

4 csipet fahéj

3 csipet szegfűszeg

2 dl tejszín (sűrű, magas zsírtartalmú tejszín)+ felvert habtejszín a tálaláshoz

zsemlemorzsa+vaj a forma aljára

Egy piteformát kivajazunk, megszórjuk egyenletesen zsemlemorzsával.

 Egyenletesen elosztjuk a meggyet a forma alján

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.

A tojásokat elkeverjük a 2 féle cukorral, a tejszínnel és a fűszerekkel

Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Szép sima tésztát kell kapnunk.

A tésztát a gyümölcsre öntjük, elsimítjuk.

180 C-on kb. 20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával mindenképpen ellenőrizzük, szép aranybarna kell, hogy legyen a teteje.

Porcukorral megszórjuk és tejszínhabbal tálaljuk.

Áfonyás clafoutis-a gyors pite

A clafoutis-t gyorsan és könnyedén összeállíthatjuk és a mélyhűtőben megbúvó múlt évi gyümölcsök eltüntetésére kiváló.

Tegnap este egy kis zacskó áfonyát találtam elbújva a mélyhűtő sarkában,  ezért még este gyorsan összeállítottam egy 10 perc keverési időt igénylő clafoutis-t, sütéssel együtt sem volt egy óra. Teljesen ideális sütemény, ha gyorsan valami finom, édes és könnyű desszertre vágyunk.

Ha nincs piteformánk használhatunk bármilyen tortaformát, vagy kisebb tepsit is. Én pl. a gyümölcstorta sütéséhez használt formát szoktam ilyenkor is használni.

A neten rengeteg clafoutis receptet találunk és nyugodtan variáljuk a gyümölcsöket és a fűszereket, mert elrontani biztos nem fogjuk.

Melegen és másnap kihűlve egyaránt nagyon finom desszert.

Tejszínhabbal valami fenséges nyári csemege. Készülhet friss és fagyasztott gyümölcsből is.

 

1 kis adag gyümölcs, annyi, hogy a piteforma alján szépen egyenletesen el tudjuk osztani, most kb. 2 marék áfonya volt soron

10 dkg liszt

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor vagy negyed rúd vanília belseje

4 tojás

1/2 csomag sütőpor

2 csipet fahéj

2 dl tejszín (sűrű, magas zsírtartalmú tejszín, én a habmestert használom, mert sűrű és cukrozott)+ felvert tejszín a tálaláshoz

zsemlemorzsa+vaj a forma aljára

 

 

Egy piteformát kivajazunk, megszórjuk egyenletesen zsemlemorzsával.

 

Egyenletesen elosztjuk a gyümölcsöt a forma alján

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.

A tojásokat elkeverjük a 2 féle cukorral, a tejszínnel és a fahéjjal.

Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Szép sima tésztát kell kapnunk.

A tésztát a gyümölcsre öntjük, elsimítjuk.

180 C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Porcukorral megszórjuk és tejszínhabbal tálaljuk.

 

 

WP_001943

Mascarpone-s torta-sütés nélkül, Anyák napjára

Egy igazán remek és tényleg maximum 15-20 perc alatt elkészíthető sütés nélküli tortát hoztam, nálunk Anyák napjára is ez fog készülni eperrel a tetején.

1 zacskó vaníliás Győri Édes keksz (180 g)

1 zacskó kakaós Győri Édes keksz (180 g)

13-15 dkg olvasztott vaj

Krém:

25 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

2 cs. vaníliás cukor

1 kisebb citrom reszelt héja és leve

2 dl habtejszín

1 csomag habfixáló

A kekszet ledaráljuk, a vajat megolvasztjuk. Az olvasztott vajat a kekszhez öntjük és jól összedolgozzuk egy keverőlapát segítségével, majd egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk (amennyiben nem tapadásmentes a forma előtte sütőpapírt tegyünk az aljára).

A krém hozzávalóit összekeverjük a tejszínhab kivételével, mert abból a fixáló segítségével kemény habot verünk és csak ezután keverjük a krémhez.

A legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük és tálalás előtt bármilyen idény gyümölcsöt tehetünk a tetejére, most lassan itt az eper szezon azzal is kiváló.

 

WP_001707

 

Rumos keksztojások húsvétra-még gyorsan elkészülhet

Gyerekekkel még gyorsan elkészíthetjük ezeket a finom kekszes tojásokat húsvétra, nagyon jó móka, ha engedjük a gyerekeknek, hogy kekszet daráljanak vagy porcukorba hempergessék a tojásokat.  Darabra nem tudom megmondani, hogy mennyi tojáska jött ki, mert folyamatosan ahogy készültek úgy tűntek is el az apró tojások.

18 dkg darált győri édes keksz (darálva)

2-3 evőkanál kristálycukor

1 fél tk. vaníliaaroma

kevés minőségi rum vagy gyerekek mellett kevés rumaroma

3 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 csipet szerecsendió

kb. 2-3 dl tej
A tojások közepébe rejthetünk: gyümölcs/aszalt gyümölcs, csoki, mandula vagy mogyoró, de ez el is hagyható.  Porcukor a hempergetéshez.

 A tejet elkeverjük a cukorral, ízlés szerint lehet több vagy kevesebb a cukor, mert a keksz is elég édes,  majd  a hozzávalókat jól összekeverjük, hogy egy jól gyúrható masszát kapjunk, egyedül a tej adagolásánál figyeljünk, mert nem mindig vesz fel teljesen azonos mennyiséget, érdemes óvatosan kisebb adagokban hozzáönteni. Egy puha masszát kell kapnunk, ami jól formázható.
Vizes kézzel apró tojásformákat formálunk, aminek a közepébe tetszés szerint kerülhet mindenféle meglepetés finomság-nálunk most ezek álltak rendelkezésre- füge, meggy, csokoládé-, ezeket apró darabokra vágjuk. Végül porcukorba hempergetjük.

Kicsit sziszifuszi munka, de a gyerekek segítségével hamar megvan. Készítés közben folyamatosan kóstolgassuk, mert a tojáskák édességét mindenkinek a saját ízléséhez kell alakítani.

Nagyon koncentrál:

WP_001698

WP_001699

Répás linzer húsvétra

Egy gyors, egyszerű, egészséges linzerreceptet hoztam ma. Azok is bátran kipróbálhatják, akik nem szeretik a sárgarépát, sőt a gyerekek is garantáltan megeszik ezt a béta-karotinban gazdag zöldséget ebben a formában, remekül erősíti az immunrendszert is,.
30 dkg liszt
20 dkg sárgarépa
15 dkg vaj
1 cs sütőpor
5 dkg cukor (akik nem kedvelik a túl édes ízt ezt el is hagyhatják, mert  a répa önmagában is ad neki egy édeskés ízt, így nem fog hiányozni belőle, bár én, ha a cukor nélküli változatot készítem, akkor  is mindig teszek hozzá 2 cs. vaníliás cukrot)
lekvár (a favorit a narancslekvár, de mindig éppen olyan lekvárt teszek bele, ami itthon van, most például vegyes gyümölcs került bele)
vaníliás porcukor a szóráshoz
A sárgarépát lereszeljük,  a lisztet összekeverjük a sütőporral. A vajat, a sütőporos lisztet,  a cukrot és a répát jól összedolgozzuk, jól kezelhető tésztát kapunk. Jó vékonyra kinyújtjuk, mert a sütőportól meg fog emelkedni. Linzerszaggatóval kiszaggatjuk, de bármilyen forma készíthető belőle, -akár karácsonykor is megállja a helyét, akkor még pici fahéjjal is meg szoktam bolondítani a tésztát, ilyenkor még kimarad belőle- , vagy kis kifliket formázunk(lekvárral töltjük). A formákat megkenjük lekvárral és összeragasztjuk. 180 C-on világosra sütjük. Még melegen megszórjuk a vaníliás porcukorral.

 

Rejtélyes répatorta

Joanne Fluke könyveit nagyon szeretem, egyrészt, mert jópofa krimi sorozat, másrészt, mert sok használható receptet tartalmaz minden egyes kötet.

Most éppen a Rejtélyes répatorta és gyilkosság c. részt olvastam és egyből tudtam, hogy muszáj lesz megsütnöm a címben is szereplő rejtélyes répatortát.

Többször készítettem már a sorozat könyvei alapján süteményt és meg kell mondanom volt amelyik finom volt és volt, ami annyira nem nyerte el a tetszésünket.

Azonban a rejtélyes répatorta abszolút siker lett, ezért is gondoltam, hogy megosztom veletek az elkészült remekművet, hátha nem olvastátok a könyvet és így nem is akadhatott meg a szemetek ezen a szuper süteményen.

Az ananász és répa nagyon összeillik a kardamommal és a fahéjjal.

Két pici hiba volt a könyvben leírt receptnél, bár szerintem ez csak szerkesztési hiányosság lehetett.

1. Nem szerepelt a fahéj a leírásnál csak annyi, hogy 1,5 tk. és a nagy semmi mellette. A leírásból kellett kisakkozni, hogy mi is a hiány.

2. A máz leírásánál pedig nem szerepel az összetevőként említett porcukor hozzáadásának lépése.

Ettől függetlenül remekül elkészíthető és igazi tavaszváró sütemény.

Készítsétek el bátran, nem nehéz, de annál finomabb.

Rejtélyes répatorta és gyilkosság

Joanne Fluke

Rejtélyes répatorta és gyilkosság

Hannah Swensen titokzatos esetei 10.

ISBN 9789639769731

Kiadás éve: 2012

Ár: 3290 Ft

Itt bele is lehet olvasni a könyvbe a kiadó oldalán: http://www.illia.hu/images/pdf/rejtejesrepatorta.pdf

 

Ez nem egy fizetett hirdetés, nem állok semmilyen kapcsolatban a kiadóval, egyszerűen tényleg finom volt a sütemény. 

 

20 dkg kristálycukor

2 tojás

1 dl olaj

1 tk. vanília aroma

1 kis pohár tejföl

1,5 tk. szódabikarbóna

1,5 tk. fahéj

1,5 tk. kardamom

1 tk. só

1 dobozos ananász konzerv a levével

20 dkg aprított dió

20 dkg liszt

20 dkg reszelt sárgarépa

A krémhez:

10 dkg olvasztott vaj

25 dkg krémsajt

40 dkg porcukor

1 tk. vanília aroma

 

A tojást villával felverjük, hozzáadjuk a cukrot, az olajat és a vanília aromát, elkeverjük.

Hozzáadjuk a tejfölt, a szódabikarbónát, a fahéjat, a kardamomot, a sót és jó alaposan összedolgozzuk.

A masszához adjuk az ananászkonzervet-az ananászt kisebb darabokra vágjuk-a levével együtt. Hozzákeverjük az aprított diót (én darálva kevertem hozzá), és 2-3 részletben a lisztet is. Szép simára keverjük és már csak a reszelt sárgarépával kell jól elkevernünk.

Egy kb. 22×35 cm-es tepsit kivajazunk, lisztezünk és egyenletesen belesimítjuk a masszát.

175 C-on előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük, nekem 30 perc is elegendő volt. Tűpróbával ellenőrizzük.

Tegyük félre kihűlni a süteményt.

Elkészítjük a mázat.

Az olvasztott vajat és a mascarpone-t simára keverjük a vanília aromával. Ezután dolgozzuk össze szép fényes mázzá a porcukor hozzáadásával.

A kihűlt torta tetejére kis buckákat halmozunk a könyv leírása én simán rákentem és szép egyenletes lett.

Ajánlott, hogy a bevonómáz szobahőmérsékletű legyen, akkor lehet szépen dolgozni vele.

A mázból ételfesték segítségével répákat is készíthetünk dísznek.

WP_001592

Fanta szelet, ahogy mi szeretjük

Egy egyszerű klasszikus, ami nem utolsó sorban nagyon finom.

Tésztához:

6 tojás

15 dkg porcukor

1 dl olaj

2 ek. kakaópor

1 csomag sütőpor

5 púpozott ek. liszt

1 csipet fahéj

A túrós krém:

25 dkg margarin

30 dkg porcukor

45 dkg túró

A Fantás réteg:

7 dl Fanta narancs

2 ek kristálycukor

2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)

A 6 tojás sárgáját a porcukorral, olajjal, kakaóval, sütőporral, liszttel és a fahéjjal elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojások felvert habját.

Egy kivajazott, kilisztezett tepsibe simítjuk a masszát, majd 180 C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Ezalatt összekeverjük a túrós krémet, itt igazából annyit változtatok, hogy egy krémes réteget készítek, amit azzal érek el, hogy robotgéppel keverem össze a túrót, a cukrot és a margarint. Így egy sima krémet kapunk, de aki darabosabban szereti a túrós krémet az keverő lapát segítségével dogozza össze a hozzávalókat.

Amikor a piskóta kihűlt rásimítjuk a túrós réteget a tésztára.

A pudingot és a cukrot hozzáadjuk a Fantához, majd felfőzzük, mint ahogy egy egyszerű pudinggal tennénk, amikor krémessé vált az állaga lehúzzuk a tűzről és kihűtjük.

Ahogy kihűlt  rásimítjuk a túrós krémre és tálalásig hűtőbe tesszük.

WP_001562

Fahéjas vagy kakaós süti gyorsan

A január kicsit lassabb ütemben telt, ez az időszak az új évre, új kezdetre és a kicsit lassabb üzemmódra kapcsolás ideje szokott lenni, így volt ez idén is.

Így hónap végére azért hoztam egy villámgyors süti receptet, amit egy kapcsos tortaformát használtam egy olyan betéttel, amitől középen marad egy lyuk, mégsem mondanám kuglófformának, inkább egy gyűrűre emlékeztet a forma, az alján pedig szívecskék vannak, de az az elkészült süteménynél egyáltalán nem látszik. A formát még pár évvel ezelőtt szereztem a svéd lakberendezési áruházban, azóta nem igazán adódott alkalom, hogy ezt a kiegészítő részét is használjam a tortaformának. Már éppen itt volt az ideje és megtaláltam hozzá a tökéletes receptet is.

Hálás köszönet a recept kitalálójának, mert tényleg nagyon könnyen bevarázsolhatjuk a sütőbe a finom süteményt, alig 10-15 perc munkával egy finom vacsorára vagy reggelire való süteményt süthetünk.

4 tojás

15 dkg cukor

1 kis kupaknyi vanília aroma vagy egy fél rúd vanília belső része

1 dl olaj

1 dl tej/lehet szójatej is/

20 dkg liszt

3/4 csomag sütőpor /nem kell bele a teljes csomag/

1,5  ek fahéj (kevés cukorral elkeverve) vagy 2 ek. kakaópor

A tojások sárgáját a cukorral tejföl sűrűségűre keverjük, majd  hozzákeverjük a vaníliát, a tejet és az olajat. Hozzákeverjük az előzőleg sütőporral elkevert lisztet. végül a tojások fehérjéből kemény habot verünk és az előző tojássárgás  keverékbe forgatjuk. A formát kivajazzuk, enyhén megszórjuk liszttel, a sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A tészta 2/3-át a formába simítjuk. A maradék masszába belekeverjük a fahéjat vagy a kakaóport, végül egy csíkban szép körbe rákanalazzuk a sima tésztára.

200 C-ra állítjuk a sütőt és így sütjük kb. 10 percig majd 180 C-on még kb. 35-40 percig.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

WP_001507

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!