Anyacsavarintó

Gyors barackos-csoki sütemény

Egy igazi szombati sütit szeretnék ajánlani, ami picit talán a nyarat is idézi amellett, hogy finoman csokis a gyümölcs is dominál benne. Nem utolsó sorban egy nehéz munkahét után egy leves mellé gyorsan kikeverhető és megsüthető.

WP_001496

A mértékegység egy 2,5 dl-es bögre

1 bögre tej

1,5 bögre cukor

1,5 bögre liszt

1 sütőpor

1 tojás

1 doboz konzerv őszibarack

1 tábla jó minőségű étcsoki

1 kupaknyi vanília aroma

ízlés szerint tehetünk bele egy fél narancs reszelt héját.

A hozzávalókat a barackon és a csokin kívül simára keverjük, majd hozzáforgatjuk a felkockázott csokit és barackot.

Egy tepsit kikenünk margarinnal és meghintünk liszttel, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 C-on megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, hogy mindenhol átsült-e a sütemény.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

WP_001487

Püspökkenyér minden jóval

Még az utolsó utáni pillanatban is elkészíthetjük ezt a finom csemegét.

Tényleg könnyedén elkészíthetjük, ezt megígérem csak keverünk kavarunk és sütünk. Egy óra múlva már tányérra is tehetjük, tehát igazi last minute finomság, de a legjobb, hogy akár több nappal sőt egy héttel karácsony előtt is elkészíthetjük.

WP_001244

Ebből az adagból két őzgerinc formára elegendő süteményt tudunk sütni.

20 dkg cukor

25 dkg liszt+ a gyümölcsök átforgatásához pár dkg

2 tojás

1 kis doboz tejföl

1 csomag sütőpor

1 kis kupaknyi vanília aroma

10 dkg kandírozott trópusi gyümölcs keverék

5 dkg marcipán

1 tábla csokoládé

margarin és liszt a formához

 

A gyümölcsöket, a marcipánt és a csokoládét apró darabokra vágjuk és pár dkg (kb. 1,5 ek.) lisztbe forgatjuk. Ez azért szükséges, hogy ne a tészta aljára süllyedjen le az összes finomság, hanem egyenletesen kerüljön mindenhova belőlük.

A tojást és a cukrot fehéredésig keverjük egy habverő segítségével.

Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vanília aromát és a tejfölt. Az egészet simára keverjük, majd hozzáadjuk a lisztbe forgatott finomságokat.

Egy őzgerinc formát alaposan kivajazunk majd vékonyan behintjük liszttel.

A massza felét a formába simítjuk. Ne feledjük két süteményt tudunk sütni ebből az adagból.

Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Tűpróbával ellenőrizzük, mert sütőtől függően lehet kicsit hosszabb vagy rövidebb a sütési idő. Amikor nem ragad a tészta a tűre már el is készült.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

 

WP_001246

 

 

 

Eredeti csokis-mogyorós cookies

Nálunk már most látszik, hogy sok-sok csokimikulás meg fog maradni. Sajnos én nagy Gombóc Alartúr vagyok, de karácsony előtt mégsem ehetek korlátlan mennyiségű csokoládét, a gyerkőc pedig főleg a csoki mikik látványát szereti, enni már kevésbé(talán ez nem is akkora probléma, inkább örülök ennek a ténynek). Karácsony előtt ezért többször készítek csokis kekszet a csoki mikulásokból, amit becsempészek az uzsonnás dobozba, tejjel kínálom uzsonnára, vagy ha a kis barátok jönnek vendégségbe van mihez nyúlni.

Ez a recept a kedvencem.

 

30 dkg liszt

1 tk. sütőpor

1 tk. só

23 dkg olvasztott margarin

28 dkg cukor

1 tk. vanília aroma

2 tojás

15 dkg aprított mogyoró

25 dkg csokoládé aprítva

 

A lisztet, sütőport, a sót és a cukrot elkeverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a vanília aromát és a tojásokat. Szép simára keverjük. Végül hozzákeverjük a mogyorót és a csokoládét.

Sütőpapírral bélelt tepsire evőkanálnyi masszát kanalazunk, picit lelapítjuk, hogy szép kör formákat kapjunk.

Előmelegített sütőben 180 C-on kb. 10 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.

WP_000641

Karácsonyi desszert pohárban

A piskóta receptem igazán univerzális, mert használom gyümölcstorta alapként és pohár desszertekhez is. Karácsonykor és vendégváráskor gyakran előkerül ez a remek desszert, mert igazán elegáns és könnyen elfogyasztható. Vigyázat tényleg extra gyorsan elfogy! 🙂

 

 WP_000753

A piskótához:

4 tojás

10 dkg cukor

10 dkg liszt

1,5 ek olaj

margarin és liszt a forma kikenéséhez

A krémhez :

1 csomag vanília ízű pudingpor

4 dl tej

3 ek. porcukor

A tetejére:

Kevés fahéjjal ízesített kávé

A tetejére tejszínhab, csokiforgács vagy mézeskalács morzsa kerülhet.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, közben hozzáadjuk a cukrot, amivel még tovább verjük a habot. Ezután egy keverőtálba kanalazzuk a habot, majd a tojássárgákat egyenként  hozzákeverjük, valamint az olajat és végül a lisztet egy keverő lapát segítségével beleforgatjuk amíg szép sima tésztát nem kapunk.

Egy tepsit alaposan kikenjük margarinnal, vékonyan behintjük liszttel és a tésztát a formába simítjuk.

Alul-felül sütésre állítva a sütőt előmelegítjük és 180 C-on kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tűvel ellenőrizzük a tésztát, ha nem ragad a tűnkre a tészta, akkor elkészült.

Ezalatt megfőzzük a pudingot, majd kihűtjük. Kövessük a csomagoláson előírtakat, csak a tej és cukor mennyiségét változtassuk, hogy sűrű kenhető krémet kapjunk.

Miután a piskóta kihűlt elkezdhetjük falatnyi darabokra vágni majd a piskótát és a krémet poharakba rétegezni.

Amikor elkészültünk a rétegezéssel kevés fahéjjal és cukorral ízesített hideg kávéval meglocsoljuk az elkészült desszertet.

Tálalásig hűtőbe tesszük az elkészült pohárkrémeket.

Tálalás előtt tejszínhabot teszünk rá és csokiforgáccsal vagy mézeskalács morzsával megdíszítjük.

WP_000758

 

 

 

Bázeli brunsli /lisztmentes, tejmentes sütemény/

Egy nagyon finom liszt és tejmentes keksz egyenesen Svájcból

WP_000774

25 dkg mandula /szükség esetén lehet dió is/

25 dkg porcukor

5 dkg jó minőségű kakaópor

1-1 csipet szerecsendió és fahéj

1 csomag vaníliás cukor

3 evőkanál meggypálinka /lehet más gyümölcs is/

2 tojásfehérje

nyújtáshoz kevés porcukor

a szóráshoz maradék mandula és durva szemű kristálycukor

WP_000779

 

 

Cupcake-papír innen:https://www.eztettem.hu/shop

 

A mandulát és a porcukrot aprító gép segítségével finomra aprítjuk. Hozzáadjuk a kakaóport, a fűszereket, a vaníliás cukrot és a pálinkát. A tojások fehérjéből kemény habot verünk és a masszához forgatjuk. Egy puha tésztamasszát kell kapnunk.

Minimum egy órát hűtőszekrényben pihentetjük.

A gyúródeszkát meghintjük porcukorral és a tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Virágformákat szúrunk a tésztából /lehet más forma is/, majd bele a tészta egyik oldalát a maradék aprított mandulába és durva szemű cukorba nyomjuk és a cukros felével felfele sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

150 C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

WP_000808

Omlós sütőtökös szelet

Ismét előkerült az egyik kedvenc tökös süteményem, igazán finom és omlós. Még az is megkedvelheti a sütőtököt ebben a formában, aki egyébként nem szereti a sütőtököt.

Ezt a receptet  Dr Oetker-nél olvastam valamikor,  átalakítottam saját ízlés szerint, azt kell mondanom, hogy a sütés közben a konyhában szálló illat valami mesés volt, a sütőtök és a fűszerek illata leírhatatlan, az íze is nagyon pikáns és különleges, egyszóval érdemes kipróbálni ezt a sütit, úgyis most van sütőtökszezon.

Hozzávalók:
Tésztához:
1 sütőtök fele, apró kockára vágva

Alaptészta:
35 dkg liszt, lehet Graham liszt is
1 zacskó sütőpor
10 dkg barna cukor
1 tojás
0,5 dl étolaj
1 pohár tejföl

Tésztamorzsa

20 dkg liszt
10 dkg barna cukor
15 dkg margarin
fűszerek: szerecsendió, fahéj és gyömbér, ebből a kombinációból ízlés szerint szórunk bele

1. A tököt megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk

2. Alaptészta:
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk és kivajazott tepsibe tesszük.

3. Tésztamorzsa:
A lisztet, a cukrot és a fűszereket összekeverjük majd a hideg vajjal elmorzsoljuk.

4. A tésztára rászórjuk a kockára vágott tököt, úgy, hogy mindenhova jusson bőven

5. A tök tetejére egyenletesen elhintjük a morzsás tésztát.

6. 200 C-on kb. 35-40 perc alatt készre sütjük

 

Kép-1807-crop

 

Kép-1811-crop-crop

 

 

45 perces gyümölcstorta

Hihetetlen, de 45 perc alatt tényleg elkészíthető otthon is egy gyümölcstorta.

Nem éri meg boltban vásárolni a sokszor már kicsit szikkadt gyümölcstorta alapot, amikor otthon az alapot sütéssel együtt 25 perc alatt elkészíthetjük.

Ráadásul a fennmaradó 20 percben a tortát be is tudjuk fejezni.

Lássuk hogyan, kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánlom a siker biztos.

WP_000740

Az alaphoz, 27 cm tortaformát használva

4 tojás

10 dkg cukor

10 dkg liszt

1,5 ek olaj

margarin és liszt a forma kikenéséhez

Krém:

1 csomag tejszín ízű pudingpor

3 ek. porcukor

4 dl tej

A tetejére:

1-2 banán vagy tetszés szerintin gyümölcs

1 csomag zselatin

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, közben hozzáadjuk a cukrot, amivel még tovább verjük a habot. Ezután egy keverőtálba kanalazzuk a habot, majd a tojássárgákat egyenként  hozzákeverjük, valamint az olajat és végül a lisztet egy keverő lapát segítségével beleforgatjuk amíg szép sima tésztát nem kapunk.

A tortaformát alaposan kikenjük margarinnal, ügyelve, hogy a recéket is alaposan bevajazzuk, mert csak akkor lesz szép a torta formája. Vékonyan behintjük liszttel és a tésztát a formába simítjuk.

Alul-felül sütésre állítva a sütőt előmelegítjük és 180 C-on kb. 15 perc alatt készre sütjük. Tűvel ellenőrizzük a tésztát, ha nem ragad a tűnkre a tészta, akkor elkészült.

Ezalatt megfőzzük a pudingot, majd kihűtjük. Kövessük a csomagoláson előírtakat, csak a tej és cukor mennyiségét változtassuk, hogy sűrű kenhető krémet kapjunk.

A kihűlt tortát megkenjük a megfőzött pudinggal, majd a gyümölcsöt rárakjuk.

A tasakon található információk szerint elkészítjük a zselét, én a főzés mentes változatot szoktam használni, mert gyorsan elkészül.

A tortára csurgatjuk a zselét, nem muszáj mindet felhasználni, mert lehet, hogy túl sok a zselatin a tortára és nem szeretnénk, hogy elázzon a sütemény, ezért csak annyit használjunk amennyi a gyümölcsöket ellepi.

Fogyasztásig hűtőbe tesszük, de a legjobb 2-3 órát várni a felvágással, mert az ízek addigra érnek össze és a piskótánk is a kívánt állagot éri el.

WP_000747

 

WP_000745

 

Rétegelt almás-túrós linzer

Egy igazán ütős, emeletes sütemény linzertésztából.

A tészta előnye, hogy előre megsüthetjük, mert nagyon finom omlós marad sütés után akár egy hétig is.

WP_000725

A tésztához:

1 kg liszt

50 dkg margarin

30 dkg porcukor

2 csomag sütőpor

1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve

5 tojássárgája

1 csipet só

pici tejföl, ha szükséges

Almás töltelék:

kb 1,2 kg alma

fahéj, cukor

zsemlemorzsa

Túrós töltelék:

45 dkg túró

porcukor

1 citrom reszelt héja

búzadara

1 tojássárgája+3 fehérje a megmaradt tojásfehérjéből

1/2 rúd vanília belseje

A tészta összes hozzávalójából egy enyhén puha tésztát gyúrunk.

1 nagyobb és két kisebb részre osztjuk.

Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, közben kevés citromlével megcsepegtetjük.

Cukrozzuk, fahéjjal megszórjuk ízlés szerint.

Egy lábasban pár perc alatt megdinszteljük.

A túrót ízlés szerinti porcukorral 1 tojássárgájával, reszelt citrom héjával és a vaníliával elkeverjük.

3 tojásfehérjét habbá verünk és óvatosan a túróhoz forgatjuk.

Amennyiben kicsit levet engedne kevés búzadarát adunk hozzá, hogy ne áztassa el a tésztát.

Kivajazott, lisztezett tepsibe nyomkodjuk a tészta nagyobbik részét, majd megszórjuk zsemlemorzsával és erre kerül a kihűlt és kinyomkodott alma. Ne maradjon leveses, mert a tészta elázik tőle.

Jön a következő tésztaréteg, amit kinyújtunk a tepsi méretére, majd belisztezzük és a sodrófára tekerjük majd úgy simítjuk az almás töltelékre.

A tésztára kenjük a túrós réteget, végül ismét tésztaréteggel fejezzük be.

A tetejét villával több helyen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőben 180 C-on megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Tepsi mérete kb.: 20×35 cm

 

WP_000728

Dinsztelt lilahagymás pogácsa

Egy igazán finom, amolyan melengető ízes pogácsa édesen sós, ha sikerül igazán finom lilahagymát vennünk, akkor szerintem az egyik legjobb pogácsa.

Mi ezt visszük a holnapi kirándulásra.

WP_000658

1 kg liszt

2,5 ek. házi kacsazsír

5 dkg élesztő

1 közepes tojás+kenéshez

2-3 dl tej

3 fej lilahagyma

2 ek tengeri só

cukor, bors

10 dkg sajt

/ha szükséges a tésztához kevés tejfölt adunk, amennyiben nem elég lágy és dagasztható/

WP_000664

A hagymát kockára vágjuk, kevés zsíron elkezdjük dinsztelni pici cukorral, sóval és borssal. Folyamatosan kevergetjük, amíg szép szint nem kap, de vigyázzunk ne égessük el, mert akkor keserű lesz a pogácsa is.

A hagymát félrehúzzuk, langyosra hűtjük.

Az élesztőt kb 1,5 dl tejjel és kevés cukorral felfuttatjuk, a tetejét nagyon vékonyan meghintjük liszttel.

Miután az élesztő felfutott az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk, jó alaposan megdolgozzuk, mint nagymamám mondaná addig gyömöszöljük, amíg a tészta lélegezni nem kezd. Akkor lélegzik jól, ha buborék szerű képződmények lesznek a tésztán, amik szétpukkannak.

1,5 órát langyos helyen kelesztjük.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

A pogácsa tetejét megkenjük tojással és sajttal megszórjuk.

30 percig tovább kelesztjük.

Előmelegített sütőben 180 C-on szép aranyszínűre sütjük.

 

WP_000659

 

 

Kefíres sütemény őszre hangolva

Az egyik kedvenc alapreceptemet variáltam át úgy, hogy az ízek passzoljanak az őszi időhöz és a szezonális gyümölcshöz, mint például az almához.

A hétvégére kicsit naposabb időt ígérnek, igazi kiránduló időt, hurrá!!!

Ez a süti remekül illik az elemózsiás csomagba, a hegy tetején megpihenve egy kellemes séta után, igazi finom nassolni való kicsiknek és nagyoknak.

Fele- fele arányban tartalmaz aszalt sárgabarackot és almát, hogy ki-ki megtalálja a kedvenc gyümölcsét.

A gyerekek iskolai tízóraiként is nagyon szokták szeretni.

WP_000665

 

Hozzávalók: /a mérce a kefires pohár/

 

2 pohár kefír

2 tojás

2 pohár cukor

4 pohár liszt

½  pohár olaj

1 csomag sütőpor

1/2 rúd vanília belseje

1 kk. jamaicai rumaroma/elhagyható, vagy kiváltható kk. rummal/

1 csipet só

1 nagy marék aszalt barack, kb 3 kisebb alma

kevés méz

Mindent  egy nagy tálba öntünk a gyümölcs és a méz kivételével és jól összekeverjük.

Kiolajozzuk- (igen, olajozzuk és nem vajazzuk), lisztezzük a tepsit majd beleöntjük a masszát.

A tészta egyik felére a darabokra vágott aszalt barackot szórjuk a tészta másik felére pedig a karikára vágott almát.

Az egészet megszórjuk fahéjas kristálycukorral.

180 C-on tűpróbáig sütjük.

A sütőből kivéve kevés mézet csepegtetünk rá, de ez el is hagyható.

 

WP_000668

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!