Anyacsavarintó

Képviselőfánk

Imádjuk a képviselőfánkot, nem gondolnám, hogy egyedül vagyunk ezzel.

Az elmúlt időszakban többször készítettem és több krémvariációval, a dióhabtól kezdve a gesztenyén át (ősz van, kihagyhatatlan volt) a túrós-meggyes, nutellával ízesített tejszínhabbal töltött és hagyományos vaníliás-tejszínhabos változatokig. Bátran állíthatom, hogy krémek terén itt is csak a képzeletünk szab határt, nagyon finom bármilyen habos krémmel.

WP_000608

Az alaptészta:

3 dl víz

18 dkg margarin

18 dkg liszt

csipet só

5 tojás

A vizet és a margarint felforraljuk, közben óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a csipet sót. Állandó, gyors kevergetés mellett sűrűre főzzük. Félrehúzzuk és addig kevergetjük a tésztát még majdnem kihűl, de mielőtt teljesen kihűlne egyenként hozzákeverjük a tojásokat

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és egy evőkanál segítségével diónyi gombócokat halmozunk a tepsire, figyelve, hogy elegendő távolságot hagyjunk közöttük, mert sütés közben nőnek.

3/4 órát pihentetjük, majd 180 C-on kb. 20-25 perc alatt megsütjük, figyeljünk rá, hogy a sütőt ne nyitogassuk sütés közben.

Sütőrácsra rakosgatjuk és csak azután vágjuk fel a fánkokat, hogy kihűltek.

Már csak annyi a dolgunk, hogy a tetszés szerinti krémmel megtöltsük.

WP_000613

WP_000617

Dinsztelt almás-túrós rétes

Mentovics Éva: Almaszedés

Már messziről mosolyog,
rám nevet a fáról.
Mintha csak azt suttogná:
szedjem le az ágról.

Karomon a kis kosár,
szaladok is menten,
hogy az érett, roppanós
almákat leszedjem.

Terebélyes fa alatt
lábujjhegyre állva
leszakajtom sorba mind,
s rakom a kosárba.

WP_000596

Almaszedés során több alma megnyomódik, megütődik ezeket általában rakosgatjuk és valahogy nem kívánkozik beleharapni, hiába piros és érett.

Az ilyen almák a legalkalmasabbak süteménybe, levesekbe, szószokba.

A tisztítás és reszelés után már igazán gyorsan elkészül ez a finom sütemény.

Dinsztelt almás-túrós rétes

1 csomag 6 lapos réteslap

kb. 12 db közepes alma

fahéj

cukor

citromlé

20 dkg túró

1 csomag vaníliás cukor

olvasztott vaj vagy zsír

Ebből az adagból kettő nagyobb rétest készíthetünk.

Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, közben kevés citromlével megcsepegtetjük.

Cukrozzuk, fahéjjal megszórjuk ízlés szerint.

Egy lábasban pár perc alatt megdinszteljük.

A réteslapokat széthajtogatjuk.

A gyúródeszkára helyezünk 1 lapot majd olvasztott zsiradékkal megkenjük, jöhet a második lap, amit egy kenőecset segítségével szintén megkenegetünk és ugyanígy járunk el a harmadik lappal is.

Rákanalazzuk a langyos almát, majd az alma tetejére halmozzuk a túrót amit vaníliás cukorral meghintünk.

Feltekerjük  a végeit benyomkodjuk és a külsejét is megkenegetjük.

Előmelegített sütőben 150 C-on szép világosra sütjük, porcukorral meghintjük.

WP_000591

Mézes-citromos Rákóczi lepény

Ez egy igazi ütős őszi sütemény.

A méz és a citrom által olyan igazi napfényes őszt idéző ízkombinációban lehet részünk, amit igazán kevés süteményről tudok elmondani, a túró-méz-citrom hármas valami fantasztikus párosítás, szerintem mostanában ez lesz a Nr1 sütemény itthon.

Miből gondolom?

Kivettem a sütőből és a fiúk már le is csaptak rá, még úgy melegen ahogy volt, sőt inkább forrón, bár szerintem a valódi ízeket kihűlve ízlelhetjük meg igazán, de ki bír ellenállni már csak az illatnak is, merthogy az is valami fantasztikus.

Kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánlom, mert szinte elronthatatlan és hamar elkészül.

atmer2

Tésztához:

30 dkg liszt

18-20 dkg margarin

10 dkg porcukor

2 tojássárgája

késhegynyi szódabikarbóna

70 g tejföl /1 kis dobozos tejföl fele/

Krém:

50 dkg túró /most akciósan 320 Ft a madarasban/

10 dkg kristálycukor

1 evőkanál méz

1 citrom reszelt héja

5 dkg búzadara

3 tojássárgája

70 g tejföl / a kis doboz másik fele/

Tetejére:

5 tojássárgája

20 dkg porcukor

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kivajazott lisztezett tepsibe nyomkodjuk /én itt sem bajlódtam a nyújtás, majd valahogy beemelgetem a sütőbe dologgal, túl macerás/. Villával megszurkáljuk és 180 C-os sütőben félig megsütjük.

Addig a krém hozzávalóit simára keverjük.

Majd a félig sült tésztára simítjuk és majdnem készre sütjük.

Ezalatt felverjük a tojásfehérjét a porcukorral.

A tojáshabot a majdnem teljesen megsült sütire simítjuk, kb. 150 C-ra  csökkentjük a hőmérsékletet és pont addig sütjük, míg a tojásfehérje ici-pici színt nem kap.

atmeret

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!