A hétvégére már jó időt jósolnak, ezért még itt van egy idei utolsó alkalom arra, hogy bodzavirág szüretet rendezzünk. Remek családi móka is lehet a virágok felkutatásából, leszedéséből és elkészítéséből.
Nekem évek óta bevált lelőhelyem és receptem is van a felhasználáshoz. Igazi üvegbe zárt, aranyló nedű.
Mindenképpen érdemes figyelni az alábbiakra:
- egészséges virágfejeket válasszunk
- óvatosan szedjük le a virágokat, legjobb metszőollót használni
- kosárba szállítsuk, hogy az értékes zamat megmaradjon a szörp főzésének idejére
- csak megbízható helyről szerezzük be, értem ezalatt, hogy nem az út széléről, poros helyről szedjük a virágot
Hozzávalók:
15 nagy bodzavirág
1,5-2 kg cukor (kevesebb(1,5kg) ha limonádészerűen szeretnénk, és több (2kg) ha finom édesen)
2 db citrom
5 dkg borkősav
2,5 dkg citromsav
7 liter víz
Igény szerint a cukor folyékony édesítőszerrel helyettesíthető.
Elkészítés:
A virágokat óvatosan megmossuk. A citromokat felszeleteljük. A borkősavat és a citromsavat a vízben feloldjuk, majd beletesszük a bodzát és a citromszeleteket. Letakarva 2 napig állni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a cukrot és ismételten 2 napig türelmesek vagyunk.
Leszűrjük és felforraljuk, majd tiszta üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban kihűtjük. Hónapokig eláll és felöntve vízzel, hozzáadva némi jeget fantasztikus nyári üdítő.
Oldal ajánlása emailben
X
Csicsergő