Anyacsavarintó

Az aranyló bodzaszörp

A hétvégére már jó időt jósolnak, ezért még itt van egy idei utolsó alkalom arra, hogy bodzavirág szüretet rendezzünk. Remek családi móka is lehet a virágok felkutatásából, leszedéséből és elkészítéséből.

Nekem évek óta bevált lelőhelyem és receptem is van a felhasználáshoz. Igazi üvegbe zárt, aranyló nedű.

Mindenképpen érdemes figyelni az alábbiakra:

  • egészséges virágfejeket válasszunk
  • óvatosan szedjük le a virágokat, legjobb metszőollót használni
  • kosárba szállítsuk, hogy az értékes zamat megmaradjon a szörp főzésének idejére
  • csak megbízható helyről szerezzük be, értem ezalatt, hogy nem az út széléről, poros helyről szedjük a virágot

Hozzávalók:

15 nagy bodzavirág
1,5-2 kg cukor (kevesebb(1,5kg) ha limonádészerűen szeretnénk, és több (2kg) ha finom édesen)
2 db citrom
5 dkg borkősav
2,5 dkg citromsav
7 liter víz
Igény szerint a cukor folyékony édesítőszerrel helyettesíthető.
Elkészítés:
A virágokat óvatosan megmossuk. A citromokat felszeleteljük. A borkősavat és a citromsavat a vízben feloldjuk, majd beletesszük a bodzát és a citromszeleteket. Letakarva 2 napig állni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a cukrot és ismételten 2 napig türelmesek vagyunk.
Leszűrjük és felforraljuk, majd tiszta üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban kihűtjük. Hónapokig eláll és felöntve vízzel, hozzáadva némi jeget fantasztikus nyári üdítő.

A türelem bodzaszörpöt terem

Csoóri Sándor: Tavaszi bodza-vers


Szoknyát varrat a bodza,
Így készül a tavaszra.
Csipkés szélűt és puhát,
Épp olyat mint nagyanyja.
Mert ha nem varratna,
Hát csupasz maradna.



Hihetetlen, hogy ismét itt a bodzaszezon, idén picit hamarabb nyílik a bodza is, érdemes résen lenni és finom szörpöt készíteni.

15 nagy bodzavirág
1,5-2 kg cukor (kevesebb(1,5kg), ha limonádészerűen szeretnénk és több(2kg), ha finom édesen)
2 db citrom
5 dkg borkősav
2,5 dkg citromsav
7 liter víz
A virágokat óvatosan megmossuk. A citromokat felszeleteljük. A borkősavat és a citromsavat a vízben feloldjuk, majd beletesszük a bodzát és a citromszeleteket. Letakarva 2 napig állni hagyjuk. Ezután hozzákeverjük a cukrot és ismételten 2 napig türelmesek vagyunk.
Leszűrjük és felforraljuk, majd tiszta üvegekbe töltjük. Száraz dunsztban kihűtjük. Hónapokig eláll és felöntve vízzel, hozzáadva némi jeget fantasztikus üdítő.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!