Anyacsavarintó

Bakonyi csirketokány - gyors és laktató ebéd hétvégére

Tavasszal szeretem úgy időzíteni a dolgokat, hogy túl sok időt ne kelljen a konyhában töltenem, de mégis finom és laktató ebéd kerüljön az asztalra. Az pedig nem hátrány, ha akkora adag készül, amiből másnap kényelmesen el tud vinni a család apraja nagyja, esetleg egy másik körettel kiegészítve, csak az unalom elkerülése miatt.

A múlt hétvégén is egy ilyen vasárnapi ebéddel rukkoltam elő, amit nagyon szeretett a család. Általában a tokányt és ragukat disznóhúsból készítem, most azonban a gyorsaság kedvéért kivételt tettem és előkerült a csirke. Tudom, hogy nem túl jó mostanában a sajtója a csirkének, de a háztáji csirkében én még mindig megbízom, így bátran tettem az asztalra.

A napi friss tojás, amit az ember behoz a kertből megfizethetetlen és ugyanez vonatkozik a friss csirkehúsra is, összehasonlíthatatlan a különbség a bolti áruhoz képest. Szerencsés vagyok, hogy a kertünk végében egy kisebb csirke csapat ellátja a családot.

Az adagot felezni is lehet, ez egy bő dupla adagot tesz ki, másnapra is szokott maradni.

Hozzávalók:

  • 1,3 kg csirkemellfilé
  • 2  nagyobb vöröshagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 tv paprika
  • csiperkegomba (szeletelt, én 2 konzervet használtam)
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • só, bors, pirospaprika, olaj
  • 2 kis doboz tejföl, ehhez 4 ek. liszt

A csirkemellet csíkokra vágtam, a többi hozzávalót pedig felkockáztam.  A szalonnát zsírjára sütöttem, majd rádobtam a kockára vágott hagymát és üvegesre pároltam. Erre került rá a csíkozott csirkemell és fehéredésig kevergettem. ( a csirkemellet érdemes jól lecsepegtetni, mert ellenkező esetben nagyon sokára fogjuk tudni fehéredésig kevergetni) Jöhet a kockázott paradicsom, paprika és a szeletelte gomba. Ezután jöhet a pirospaprika, kb. annyi, hogy szép színt adjon az ételnek, sózzuk, borsozzuk, majd az egészet pont annyi vízzel felöntjük, ami ellepi. Puhára főzzük a hozzávalókat, eközben a lisztet csomómentesen elkeverjük a tejföllel és amikor az étel már megpuhult egyszerűen belekeverjük és forralunk rajta egyet, sőt ilyenkor igazíthatunk még az ízeken is.

Vasárnap rizzsel tálaltam, de a hétfői ebéddobozokba már tésztával került a tokány.  Tudom, hogy nem én találtam fel ezt az egyszerű egytálételt, de remélem, hogy sokan ki fogjátok próbálni és nektek is ízleni fog.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!