Anyacsavarintó

Áfonyás clafoutis-a gyors pite

A clafoutis-t gyorsan és könnyedén összeállíthatjuk és a mélyhűtőben megbúvó múlt évi gyümölcsök eltüntetésére kiváló.

Tegnap este egy kis zacskó áfonyát találtam elbújva a mélyhűtő sarkában,  ezért még este gyorsan összeállítottam egy 10 perc keverési időt igénylő clafoutis-t, sütéssel együtt sem volt egy óra. Teljesen ideális sütemény, ha gyorsan valami finom, édes és könnyű desszertre vágyunk.

Ha nincs piteformánk használhatunk bármilyen tortaformát, vagy kisebb tepsit is. Én pl. a gyümölcstorta sütéséhez használt formát szoktam ilyenkor is használni.

A neten rengeteg clafoutis receptet találunk és nyugodtan variáljuk a gyümölcsöket és a fűszereket, mert elrontani biztos nem fogjuk.

Melegen és másnap kihűlve egyaránt nagyon finom desszert.

Tejszínhabbal valami fenséges nyári csemege. Készülhet friss és fagyasztott gyümölcsből is.

 

1 kis adag gyümölcs, annyi, hogy a piteforma alján szépen egyenletesen el tudjuk osztani, most kb. 2 marék áfonya volt soron

10 dkg liszt

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor vagy negyed rúd vanília belseje

4 tojás

1/2 csomag sütőpor

2 csipet fahéj

2 dl tejszín (sűrű, magas zsírtartalmú tejszín, én a habmestert használom, mert sűrű és cukrozott)+ felvert tejszín a tálaláshoz

zsemlemorzsa+vaj a forma aljára

 

 

Egy piteformát kivajazunk, megszórjuk egyenletesen zsemlemorzsával.

 

Egyenletesen elosztjuk a gyümölcsöt a forma alján

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.

A tojásokat elkeverjük a 2 féle cukorral, a tejszínnel és a fahéjjal.

Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Szép sima tésztát kell kapnunk.

A tésztát a gyümölcsre öntjük, elsimítjuk.

180 C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

Porcukorral megszórjuk és tejszínhabbal tálaljuk.

 

 

WP_001943

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!