A clafoutis-t gyorsan és könnyedén összeállíthatjuk és a mélyhűtőben megbúvó múlt évi gyümölcsök eltüntetésére kiváló.
Tegnap este egy kis zacskó áfonyát találtam elbújva a mélyhűtő sarkában, ezért még este gyorsan összeállítottam egy 10 perc keverési időt igénylő clafoutis-t, sütéssel együtt sem volt egy óra. Teljesen ideális sütemény, ha gyorsan valami finom, édes és könnyű desszertre vágyunk.
Ha nincs piteformánk használhatunk bármilyen tortaformát, vagy kisebb tepsit is. Én pl. a gyümölcstorta sütéséhez használt formát szoktam ilyenkor is használni.
A neten rengeteg clafoutis receptet találunk és nyugodtan variáljuk a gyümölcsöket és a fűszereket, mert elrontani biztos nem fogjuk.
Melegen és másnap kihűlve egyaránt nagyon finom desszert.
Tejszínhabbal valami fenséges nyári csemege. Készülhet friss és fagyasztott gyümölcsből is.
1 kis adag gyümölcs, annyi, hogy a piteforma alján szépen egyenletesen el tudjuk osztani, most kb. 2 marék áfonya volt soron
10 dkg liszt
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor vagy negyed rúd vanília belseje
4 tojás
1/2 csomag sütőpor
2 csipet fahéj
2 dl tejszín (sűrű, magas zsírtartalmú tejszín, én a habmestert használom, mert sűrű és cukrozott)+ felvert tejszín a tálaláshoz
zsemlemorzsa+vaj a forma aljára
Egy piteformát kivajazunk, megszórjuk egyenletesen zsemlemorzsával.
Egyenletesen elosztjuk a gyümölcsöt a forma alján
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
A tojásokat elkeverjük a 2 féle cukorral, a tejszínnel és a fahéjjal.
Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet. Szép sima tésztát kell kapnunk.
A tésztát a gyümölcsre öntjük, elsimítjuk.
180 C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral megszórjuk és tejszínhabbal tálaljuk.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: